Hlavní obsah

Schyluje se v Česku k výměně Babiše? Okamurův tip na nového premiéra překvapí

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Měl by do voleb dovládnout Andrej Babiš? Nebo je v Česku někdo lepší, kdo by měl zemi dovést k volbám? Zeptali jsme se.

Článek

Ještě nikdy se současná vláda Andreje Babiše nepřiblížila svému konci tolik, jako v tomto týdnu. Komunisté vypověděli toleranční patent, a Babiš tak přišel o většinu ve Sněmovně.

A opozice ucítila příležitost – koalice SPOLU hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Pokud by uspěli, vyvstává zásadní otázka: Co dál?

Část opozičních stran by uvítala možnost rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. K tomu se ale pravděpodobně nenajde dostatek hlasů a navíc Česko v tuto chvíli nemá funkční volební zákon.

Druhá část opozice by raději, aby zemi k řádným volbám dovedl kabinet expertů, na kterém by se například dohodly všechny strany. „Strašákem“ ale zůstává Miloš Zeman, který by si mohl vládu navolit podle svého. Zeptali jsme se proto politiků, jaké je podle nich ideální řešení pro současnou situaci.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice SPOLU Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali Tomio Okamuru, jehož SPD je v průzkumech na čtvrté pozici. A také šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, jehož strana do politického dění výrazně promluvila.

Vláda vypovězením tolerance ze strany KSČM přišla o většinu ve Sněmovně, do voleb zbývá šest měsíců a jsme stále uprostřed pandemické krize. Kdo je podle vás ideálním předsedou vlády pro toto složité období? Andrej Babiš, nebo někdo jiný? Kdo konkrétně a budete usilovat o výměnu?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Vyslovení nedůvěry vládě, jak navrhuje SPOLU, není podle nás to nejlepší řešení, neboť by to znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry. My chceme vrátit moc do rukou lidí a nechat je rozhodnout ve volbách, a tedy jít cestou případného rozpuštění Sněmovny. Požádal jsem předsedu ODS Fialu o setkání, abychom projednali možnosti postupu. Finálně ale vše musí stvrdit poslanecký klub, o věci se budeme bavit na jeho úterním zasedání.

Andrej Babiš, předseda ANO

Nejde o premiéra, jde o celou vládu. Jsem přesvědčený, že pár měsíců před volbami, kdy bojujeme s virem na mnoha frontách, prioritou je zdraví lidí, návraty dětí do škol, postupný rozjezd obchodu, služeb, sportovních a kulturních akcí, s čímž je samozřejmě spojené co nejrychlejší očkování, není zodpovědné destabilizovat naši zemi a svádět politické boje. Já jsem připraven s vládou ten boj dovést až do konce, udělat maximum, abychom se vrátili k normálnímu životu, a na podzim, ať voliči rozhodnou, jestli to pro ně bylo dostatečné.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice SPOLU

„Ideální“ předseda vlády je asi jen ideál, ale dobrého premiéra by si naše země zasloužila. Andrej Babiš jím není, ukazují to výsledky jeho vlády. Máme nejvíce zemřelých na covid, nejdéle zavřené školy, nedostatek vakcín, astronomický deficit rozpočtu. Musíme rychle řešit ekonomické potíže, těžkopádný stát, hrozící krizi vzdělání i bezpečnostní rizika. Babišova vláda by měla – po ztrátě podpory komunistů – požádat o důvěru, pokud ji nemá, má odejít. To je princip parlamentní demokracie. Nejlepší řešení současné situace by byly volby co nejdříve. Ať rozhodnou občané, jakou politiku si přejí.

Tomio Okamura, předseda SPD

Vaše otázka má dvě odpovědi – čistě politicky by byl „ideál“ do termínu říjnových voleb třeba pan Bartoš z Pirátů, Fiala z ODS nebo třeba paní Pekarová z TOP 09, jelikož by se do řádných voleb stihli za krátkou dobu znemožnit tak, jako současná vláda. Rychle by se ukázalo, že jejich návrhy nejsou řešením, takže by je to oslabilo ve volbách a zároveň by nestihli napáchat v republice tolik škody. Ale pokud vaši otázku vezmeme vážně, tak ideál v dnešní době by byl ekonom se zdravým rozumem – a takových jmen je několik. Ekonomové nezávislí na politice by si mohli dovolit luxus dělat kroky, které budou prospěšné všem, nikoli jen úzké skupině vybraných lobbistů či zájmových skupin.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Děkuji za otázku, ale ideálního předsedu vlády pro pandemickou krizi nelze hledat v politické vládě. To by musela nastoupit vláda nepolitická, chcete-li úřednická, vláda odborníků. V politické vládě při současném rozložení sil v Poslanecké sněmovně je Andrej Babiš jako předseda hnutí ANO 2011 a jako vítěz posledních voleb jediným možným řešením. V únoru letošního roku, když KSČM odmítla prodloužit nouzový stav, tak současná opozice jasně ukázala, že kromě trapných řečí konkrétní řešení nezná ani neumí zajistit.

Reklama

Doporučované