Hlavní obsah

Sedm nepravd a tři zavádějící tvrzení. Taková je Zemanova bilance z úterní debaty. Bez mýlky se ale neobešel ani Drahoš

Bilance prezidentské debaty podle vedoucího projektu Demagog.cz Jana Tvrdoně.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Podle analytiků z Demagog.cz prezident Miloš Zeman v úterní debatě řekl celkem sedm nepravd a tři zavádějící tvrzení. Jeho soupeř Jiří Drahoš přednesl faktických tvrzení dvakrát méně, z 85 procent však byla pravdivá.

Článek

Při napjatých slovních přestřelkách zaznělo v úterní debatě prezidentských kandidátů celkem 42 výroků opírajících se o fakta. Dvě třetiny z nich, tedy 28 tvrzení, vyřkl stávající prezident Miloš Zeman.

„V debatě TV Prima se oba pánové dotkli řady témat, přičemž není bez zajímavosti, že na některé z nich jako potenciální hlava státu nemají žádné kompetence. Během diskuze se ani jeden nevyhnul faktickým přešlapům,“ uvedl vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň.

Analytici z factcheckového portálu Demagog.cz dnes po průzkumu Zemanových výroků uvedli, že v celkem sedmi případech jde o nepravdy. Další tři tvrzení označili za zavádějící. Dva výroky se jim nepodařilo ověřit. Zemanovy nepravdy se týkaly přijetí směrnice EU nebo pravomoci prezidenta při podání ústavní stížnosti či podpisu mezinárodních dohod.

S čistým štítem z debaty nevyšel ani protikandidát Jiří Drahoš, mýlil se však o dost méně. Z celkem 14 faktických výroků chyboval pouze ve dvou případech. Nesprávně mluvil o obsahu zprávy BIS a mylně označil Zemana za toho, kdo v roce 1999 prosazoval pomoc uprchlíkům z Kosova.

Reklama

Doporučované