Hlavní obsah

Sedm statečných? Trumpovo odsouzení podpořil jen zlomek republikánů

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v listopadu minulého roku.

Reklama

Sobotní hlasování v Senátu osvobodilo Donalda Trumpa a on tak podruhé přestál ústavní žalobu. K odsouzení bývalého prezidenta chybělo deset republikánských hlasů. Kdo tvořil skupinu sedmi „přeběhlíků“?

Článek

Aby došlo k odsouzení Donalda Trumpa, bylo potřeba dosáhnout v americkém Senátu dvoutřetinové většiny. K padesáti demokratům by se tak muselo připojit nejméně sedmnáct z padesáti republikánských senátorů, to se ale nestalo. Svůj souhlas ohledně podílu bývalého prezidenta na násilných událostech 6. ledna vyslovilo pouze sedm republikánů.

Mezi sedm senátorských „přeběhlíků“ patří Lisa Murkowská za Aljašku, Richard Burr za Severní Karolínu, Bill Cassidy za Louisianu, Susan Collinsová za Maine, Mitt Romney za Utah, Ben Sasse za Nebrasku a Patrick Toomey za Pensylvánii. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet zákonodárců, kteří kdy v rámci impeachmentu hlasovali proti prezidentovi z vlastní strany.

Výsledné číslo je podstatně vyšší také oproti minulému hlasování, které se odehrálo v loňském roce. Tehdy pro odsouzení Donalda Trumpa hlasoval pouze Mitt Romney. Ve hře během hlasování byl i zákaz pro bývalého prezidenta znovu v budoucnu vykonávat veřejnou funkci.

„Tím, že podřídil zájmy země svým vlastním, nese významnou odpovědnost za invazi do Kapitolu. Zneužití moci a zrada přísahy prezidentem Trumpem splňuje ústavní standard‚ těžkých zločinů a přestupků. A to je důvod, proč jsem hlasovala pro odsouzení Donalda J. Trumpa,“ vysvětlila své pohnutky senátorka Collinsová.

Možná nejpřekvapivějším „přeběhlíkem“ dne byl podle agentury AP i amerického webu CNN Richard Burr, který se během dřívějšího hlasování přikláněl k názoru, že proces s bývalým prezidentem je protiústavní. Poté, co dané hlasování dopadlo jinak, se však rozhodl tento názor odložit a zaměřit se jen na vznesená obvinění.

„Čtyřicet tři amerických senátorů by mělo navždy sklopit hlavu v hanbě,“ píše na Twitteru bývalý ředitel CIA s odkazem na republikány, kteří nevolili Trumpovo odsouzení.

„Jak jsem řekl už 6. ledna, prezident za tyto tragické události nese odpovědnost. Důkazy přesvědčivě dokládají, že Trump je vinen z podněcování povstání proti složce rovnocenné vládě a že obvinění dosahují úrovně těžkých zločinů a přestupků,“ cituje CNN Burrovo vyjádření.

Burr v Senátu působí již 16 let a podle agentury AP jen málo dává veřejně najevo své názory. Pětašedesátiletý senátor zároveň míří ke konci svého období a chystá se do důchodu; v roce 2022 tak již nebude usilovat o své znovuzvolení. Stejný postup plánuje i jeho „spoluhlasující“ Patrick Toomey, ten na Trumpovu adresu pronesl, že svým chováním zradil důvěru milionů lidí.

Zisk sedmnácti republikánů se podle očekávání ukázal jako nedosažitelný cíl. Většina republikánských senátorů se během hlasování držela argumentu týkajícího se ústavnosti, což jim umožnilo vyhnout se rozhodování jen na základě Trumpových činů, píše CNN. Naděje na odsouzení vzala za své poté, co vlivný vůdce senátní menšiny Mitch McConnell informoval o svém hlasu pro osvobození bývalého prezidenta právě z protiústavních důvodů.

Podle McConnella je Trump „prakticky a morálně odpovědný“ za provokaci útoku na zákonodárce, musel však udělat to, co Trump nezvládl. „Dnešní rozhodnutí Senátu neomlouvá nic, co se stalo v ten hrozný den nebo před ním. Jednoduše to ukazuje, že senátoři udělali to, co se bývalému prezidentovi nepodařilo. Na první místo jsme dali naši ústavní povinnost.“

Na McConnellovu adresu pak rozhořčeně reagovala Nancy Pelosiová, předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů, a obvinila ho z toho, že Sněmovně nedovolil doručit obžalobu do Senátu, když byl Trump ještě v Bílém domě, píše agentura Reuters. Republikány, kteří podpořili osvobození Trumpa, navíc označila za zbabělé.

McConnell ovšem nevyvrátil, že pro Trumpa tímto starosti spojené s nepokoji v Kapitolu, během kterých zemřelo pět lidí, končí. Navzdory sobotnímu rozhodnutí by tak bývalý prezident stále mohl čelit trestnímu stíhání. „Prezident Trump je stále jako občan zodpovědný za všechno, co udělal během své funkce. (…) Nic mu neprošlo.“

Donald Trump již poděkoval republikánům, kteří za ním během hlasování stáli, i svým právníkům. Druhý impeachment zároveň nazval další fází největšího honu na čarodějnice v historii země, píše web BBC. „Hnutí, aby se Amerika stala znovu skvělou, teprve začalo.“

Reklama

Doporučované