Hlavní obsah

Šéf největší cestovní agentury: Desítky tisíc lidí přijdou o práci

Magazín Byznys index s hlavním hostem Jaroslawem Czernekem, předsedou představenstva Invia Group.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Onemocnění covid-19 srazilo turistický ruch na kolena. Aktuální situaci přiblížil v burzovním studiu Seznam předseda představenstva cestovní agentury Invia Jaroslaw Czernek.

Článek

V Česku pracuje v turistickém ruchu několik stovek tisíc lidí a kolik lidí přijde o práci, bude záviset na tom, jak dlouho budou trvat restriktivní omezení.

„Když vezmeme optimistický scénář, tak jsou v ohrožení nižší desítky tisíc pracovních míst. Jen v Invii zaměstnáváme ve všech zemích, kde působíme, přibližně třináct set lidí a na nás jsou navázaní další. Jestli to nepřežijeme my, tak bude bez práce dva a půl tisíce lidí,“ podotýká šéf největší cestovní kanceláře v zemi.

Jaroslaw Czernek

Předseda představenstva cestovní agentury Invia Group. V minulosti pracoval v advokátních kancelářích White & Case v Praze a v Londýně, Cravath, Swaine and Moore LLP v New Yorku a v Linklaters v Londýně. Investiční partner ve společnosti Rockaway, ve které se podílel na akvizicích společností Mall a Heureka.

Jestli bude aktuální situace podle Czerneka přetrvávat delší dobu, tak to bude pro řadu firem v oboru likvidační. Pomohla by ucelená strategie státu.

Invia

Největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Má více než dva miliony klientů. Zaměstnává 387 lidí a na jejích službách je závislých dalších 1750 zaměstnanců a obchodních partnerů. Cestovní agentura je dostupná nejen na internetu, ale i ve více než 160 kamenných pobočkách ve městech po celém území Česku. Invia má své zastoupení také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

„V současné době chybí systémové řešení a nikdo v oboru neví, jak se na budoucnost připravit. Stát by turismu mohl pomoci finanční injekcí, například ve formě půjček nebo dotací, které by pomohly překlenout toto náročné období. V neposlední řadě také ochránit pracovní místa,“ navrhuje Jaroslaw Czernek.

Reklama

Doporučované