Hlavní obsah

Šéf Volkswagenu si stěžuje na Věru Jourovou kvůli odškodnění evropských zákazníků po kauze Dieselgate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Následky aféry Dieselgate stále nejsou vyřešeny. Věra Jourová chce po koncernu Volkswagen pro majitele vozů odškodné.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Podle šéfa koncernu Volkswagen by bylo odškodnění zákazníků z Evropské unie nepřiměřené a nákladné.

Článek

Generální ředitel německé skupiny Volkswagen Matthias Müller si u Evropské komise písemně stěžoval na českou eurokomisařku pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věru Jourovou.

Müller v dopise pro předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera kritizoval snahy Jourové odškodnit evropské zákazníky po kauze Dieselgate. Oznámil to server Politico.

Jourová se nyní snaží domluvit s úřady na ochranu spotřebitelů v jednotlivých členských zemích Unie. V rámci svých pravomocí totiž nemůže přímo donutit Volkswagen ke kompenzacím.

Video: Někteří čeští zákazníci Volkswagenu a Škody se rozhodli na automobilky podat žalobu. Na čem ji právníci postaví? A jakou mají šanci?

O žalobě.Video: Vojtěch Blažek

Volkswagen na podzim 2015 přiznal, že do asi 11 milionů automobilů vložil software, který falšuje laboratorní testy emisí. Automobilka musí v Evropské unii svolat kolem osmi a půl milionů aut k jejich opravě. Tím se ale může snížit výkon vozidel a zvýšit náklad na jejich provoz. A právě to vidí Jourová jako důvod ke kompenzaci. Ta by podle ní měla být nefinančního charakteru – například v podobě restartu garanční lhůty na motor nebo dalšího bezplatného servisu.

Video: Věra Jourová o aféře Dieselgate a možnostech odškodnění.

Rozhovor s Věrou Jourovou.Video: Vojtěch Blažek

V USA dostanou majitelé odškodné v přepočtu 130 až 255 tisíc korun. Šéf automobilky Müller ale trvdí, že podobný postup by byl v Evropě kvůli rozdílným právním podmínkám nepřiměřený a příliš nákladný. Navíc podle něj není v kompetenci komise prosazovat evropská spotřebitelská práva.

Předseda komise Juncker stížnost s Jourovou prodiskutoval a Müllerovi odpověděl, že Evropská komise vždy jedná v rámci své odpovědnosti. Zároveň ho upozornil, že Jourová nabízí majietům aut dobrovolné odškodnění. „Takový krok by ukázal, že vaše společnost není lhostejná k nepříjemnostem, které zákazníkům od října 2015 způsobila,“ dodal v odpovědi pro Müllera.

Nakonec šéfa automobilky vyzval, ať pokračuje v dialogu právě s eurokomisařkou Jourovou.

Video: Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.

Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované