Hlavní obsah

Šéfka firmy hodnotí výkon úředníků v době covidové. Prostě bizarní

Martina Vítková
podnikatelka

Martina Vítková v jednom ze svých skleníků. Podniká 30 let, ale toto období podle ní nemá srovnání.

Reklama

Spolumajitelka holdingu, který více než čtvrtstoletí patří mezi nejvýznamnější technologické a inovační firmy České republiky, popisuje, jak vnímá konec roku 2020. A koronavirové období v podnikání vůbec.

Článek

Podnikáme již 30 let a najednou se mi zdá, že jsme se ocitli v prostředí, kde neplatí žádná ekonomická pravidla ani selský rozum. Když jsme začínali v 90. letech, všechno bylo nové.

Nakoupili jsme, prodali za vyšší cenu, zaplatili zaměstnancům, subdodavatelům a realizovali zisk. Když jsme na něco neměli, tak jsme si to jednoduše nemohli dovolit. A tak to šlo třicet let s malými obměnami.

Svět přestal umět počítat

A najednou je tu rok 2020. Ze dne na den se zavře ekonomika a vláda mění pravidla každý den a pumpuje do ekonomiky peníze. Téměř po roce je mi jasné jedno, svět kolem mě se zbláznil a přestal umět počítat.

NWT

Vznik: 1992

Sídlo: Hulín, Zlínský kraj

Poslední obrat (k únoru 2020): 2,084 mld. Kč

Pilíře byznysu: stavebnictví, zemědělství, IT (spolupráce s Microsoftem)

Pobočky: Slovensko, Velká Británie, Kypr

Opakovaně se umisťuje v žebříčku Českých 100 nejlepších firem

Máme tu ekonomickou krizi, kterou nepamatuji. Ale lidé jako by si to neuvědomovali. Pro státní zaměstnance je normální být na home office a brát 100 procent platu. Přitom cokoliv vyřídit je téměř nemožné. Hrajeme s našimi řediteli hru, kdo za ten den má bizarnější historku s komunikací se státní správou.

Pár příkladů ze života s úřady: „Ne, vyjádření Vám nenapíšu, máme nařízený home office, ale nemáme počítače.“ Nebo: „Ano, Váš návrh splňuje všechny požadavky dané územním plánem, ale mně se nelíbí, tak posílám zamítavé stanovisko.“ A jiný příklad: „Máme úřední den jen v pondělí tři hodiny, ale toto pondělí jsem u zubaře.“

Absencí státní správy přicházíme o čas a peníze

A tak to jde každý den. My jako podnikatelé nemůžeme mít schodky rozpočtu. Musíme mít na účtu peníze a každého patnáctého v měsíci zaplatit výplaty a dvacátého pátého státu DPH. Naprostou absencí výkonu státní správy přicházíme o čas, který však musíme platit.

Nejmladší dítě má online výuku doma. V praxi to znamená, že má jen 50 procent hodin. Na můj dotaz proč, odpověď zněla, že by toho měli žáci i učitelé moc. Nevím, jestli za 50 procent výuky dostávají vyučující i 50 procent platu.

A v médiích čtu, kdo všechno dostane ve státní správě přidáno. Toto prostředí nás všechny ovlivňuje – demotivuje podnikatele, naše zaměstnance, lidi, kteří za svůj plat musí odvést výkon. Nůžky se rozevírají čím dál víc. Recept na úspěch není, nezbývá, než se s tím každý den prát a zkusit přežít.

Jak přežije krizi holding

Aktuálně jsme řešili, co všechno se změnilo v holdingu za tento rok. Máme velké štěstí, že nemáme žádnou firmu, která je přímo zasažena krizí. Přesto to není snadné. Všechno se zpožďuje, včetně dodávek služeb a materiálu. Přesto týmy lidí odvádějí fantastickou práci.

Stavíme úžasné projekty, připojujeme firmy do cloudu, dodáváme teplo a elektřinu do významných projektů. Naše skleníky produkují rajčata bez pesticidů v prvotřídní kvalitě. Naše call centrum je v plném využití.

E-shopy nám po dlouhé době dělají radost. Některé projekty jsme museli pozastavit, jiné zase rozjeli. Veškerá rozhodnutí jsou náročná, chybí nám informace a nejistota je extrémní.

Tak přeji nám všem, aby se navrátila logika a rozum a my se naučili v této době žít.

Reklama

Doporučované