Hlavní obsah

Sehnali jste levný nájem během pandemie? Připravte se na zdražení

Foto: Pembrooke & Ives/Evan Joseph

Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší přesun Čechů do nájemního bydlení za poslední roky pokračuje. Za uplynulé čtvrtletí jich do pronajatých domů a bytů zamířilo skoro o 50 procent více než loni touto dobou. A proč?

Článek

Vzhledem k pandemii koronaviru se uvolnily na trhu s realitami tisíce bytových jednotek, které ještě v loňském roce sloužily krátkodobému pronajímání pro turisty, ať už přes platformu Airbnb, nebo na „vlastní pěst“.

K tomuto přechodu došlo zejména v Praze, kde se v průměru kumuluje nejvíce turistů. Podle společnosti RE/MAX, firmy operující na poli realit, není v ostatních městech změna tak zásadní právě proto, že krátkodobé pronájmy se zde vyskytovaly v nesrovnatelně menším množství.

Vzhledem k tomu, že se během první poloviny letošního roku příliv turistů téměř zastavil, museli majitelé těchto prostor k pronájmu přesedlat na variantu dlouhodobého nájmu, aby zachránili alespoň část svých příjmů. Konkurence zejména v Praze byla tak vysoká, že kromě snížení příjmů, které jim dříve poskytoval krátkodobý pronájem, majitelé museli jít i s cenou, dříve ve svém kraji průměrnou, výrazně dolů.

„Jestliže cenový průměr nájmu bytu 2kk v Praze byl okolo 15 tisíc korun, dnes je to o tři tisíce méně. Pronájmy v nejužším centru Prahy mohou být dnes i na polovině původní ceny,“ říká za RE/MAX tiskový mluvčí Tomáš Hejda.

Situaci kolem rychle uzavřených nájemních smluv potvrzuje i Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz. „Je jasné, že zlevnění lukrativních nemovitostí v centru měst, kterého jsme v letošním roce svědky, je způsobené současnou epidemiologickou situací.“

„Jakmile dojde k jejímu zlepšení a k plnému obnovení turistického ruchu, budou majitelé bytů původně určených ke krátkodobým pronájmům opět motivovaní využívat přílivu turistů a odvrátí se od dlouhodobého pronájmu, kterým teď jen rychle řeší nastalou situaci. Ceny se pak pomalu vrátí na původní úroveň,“ dodává Hana Kořínková pro Seznam Zprávy.

Podle analýzy společnosti RE/MAX se majitelé v prvních týdnech snažili své byty rychle pronajmout, ovšem s podmínkou, že byt budou pronajímat na dva měsíce s možností dalšího prodloužení. „Nyní se většina majitelů odhodlala dávat byty do nabídky na celý rok. Očekávají, že do té doby se vše vrátí do původního stavu a majitelé budou moci byty posléze opět vrátit do nabídky krátkodobých pronájmů,“ vysvětluje Tomáš Hejda.

To podle něj povede k rychlému návratu do „normálu“. „Lze navíc očekávat, že ceny budou i nadále růst.“

Začátkem první poloviny letošního roku byl zaznamenán největší pokles cen nájmů malých bytů oproti běžnému stavu na realitním trhu jednoznačně v Praze a Karlovarském kraji.

Na největším českém realitním portále Sreality.cz došlo v posledních měsících k výraznému nárůstu nabídky menších bytů. Celkový počet nabídek na pronájem malých jedno a dvoupokojových bytů o ploše do 45 m2 zaznamenal na Sreality.cz největší skok nahoru v červnu, meziročně o 60 procent.

„Pro analýzu cen nemovitostí jsme se podívali na byty ve velmi dobrém stavu. U pronájmů tvoří takové nabídky bezmála devadesát procent,“ uvádí Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Smutná kromě krátkodobých pronájmů typu Airbnb považuje za další motiv, proč se vyrojilo tolik bytů k pronájmu, také odliv řady zahraničních pracovníků.

Současná situace, která se nápadně podobá počátku druhé vlny pandemie koronaviru, realitnímu byznysu rozhodně nepomáhá. Stále přísnější opatření totiž mají vliv například na realizaci prohlídek, které se kvůli sociálnímu distancu musí konat jednotlivě.

Mezi zájemci o bydlení je navíc větší časová prodleva než před vypuknutím nákazy. Makléři i majitelé také často chtějí od zájemců potvrzení o zdravotním stavu, byť ve formě čestného prohlášení.

Reklama

Doporučované