Hlavní obsah

Senátoři přibrzdili Hamáčkovy koronavirové pokuty. Platit ale budou

Foto: Profimedia.cz

Podle návrhu mohou strážníci udělovat pokuty až do výše 10 tisíc korun.

Reklama

Horní komora nechala kontroverzní zákon projít bez schválení i bez zamítnutí. Návrh tak projde 30denní lhůtou, kterou má Senát na jeho projednání, jako by o něm senátoři nehlasovali.

Článek

Netradičně vyřešili senátoři problém s vládním návrhem zákona, podle kterého by městští strážníci získali větší pravomoci pokutovat na místě občany nedodržující pravidla spojená s koronavirem. Sice ho neschválili, ale ani nezamítli, a tak po uplynutí 30denní lhůty automaticky projde horní komorou.

Právě 30 dní má totiž Senát na projednání zákonů ze Sněmovny. Po uplynutí lhůty - 9. května - návrh zamíří k podpisu prezidenta a začne platit. Neboli senátoři se rozhodli návrh co nejvíce pozdržet.

Mezi nová vládní opatření zavedená kvůli koronaviru platí třeba zákaz shlukování ve velkém počtu anebo povinné nošení roušek. Obecní policisté tak v květnu do rukou získají možnost udělit lidem až 10tisícovou pokutu.

Zákon kritizovala už opozice, senátoři k němu také měli výhrady. Vadilo jim zejména to, že neexistuje přesná hranice, kdy je namístě pokutu udělit - a že by mohla být zneužitelná. Například v lese a při sportu je totiž nošení roušky nepovinné.

Vyjádřili také obavy, že by se nové opatření vládě zalíbilo a rozhodla by o tom ponechat tuto pravomoc strážníkům i po skončení nouzového stavu.

Senátoři zákon nakonec přesto nechali projít. Neodhlasovali totiž ani návrh na jeho zamítnutí, ani návrh na jeho změnu. „Dospěli jsme k absurdní situaci. Když vyhlásíme krátkou pauzu, můžu ještě alespoň formálně přijít s nějakým pozměňovacím návrhem,“ nabídl se v následné podrobné rozpravě Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ostatní senátoři však nesouhlasili, a tak horní komora projednávání návrhu ukončila.

S návrhem přišel šéf Ministerstva vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj policisté v této době potřebují větší pravomoci, má ale za to, že většina přestupků se bude stejně jako dosud řešit domluvou.

Policie podle Hamáčka nebude pokutování v maximální výši zneužívat, běžná pokuta se bude pohybovat kolem 500 korun. Potřebuje u některých přestupků, k nimž patří třeba hromadné popíjení alkoholu na veřejnosti, účinnější nástroj. „Rozhodně nechystáme žádný policejní stát. Drtivá většina přestupků bude řešena domluvou, ale jsou lidé, kteří si domluvit nenechají,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované