Hlavní obsah

Sériový vrah Zodiac terorizoval Američany. Teď rozlouskli jeho tajemný vzkaz

Foto: Profimedia.cz

Policejní plakát ze šedesátých let.

Reklama

Americká FBI potvrdila, že se podařilo rozluštit 340znakovou šifru, kterou před více než padesáti lety zaslal do redakce The San Francisco Chronicle sériový vrah zvaný Zodiac.

Článek

Vrah, který v šedesátých letech terorizoval San Francisco a jeho okolí, nebyl nikdy dopaden. Zaútočil nejméně na sedm lidí, z nichž pět zabil. Podepisoval se signaturou připomínající zvěrokruh, odtud pochází také jeho přezdívka Zodiac - vrah zvěrokruhu.

Nyní skupina lidí, která se zabývá dekódováním, jeden z jeho dopisů rozluštila. „Doufám, že se mým stopováním bavíte. Nebojím se plynových komor, protože mě to jen pošle dříve zpět do ráje. Teď už mám dostatek otroků, kteří tam pro mě budou pracovat,“ stojí mimo jiné v dopise.

Zprávu obdrželo několik redakcí v době vražd. Kód rozluštil tříčlenný tým z Ameriky, Belgie a Austrálie, informovala v sobotu zahraniční média. Rozluštěný text však nijak nepřispěl k odhalení pachatelovy identity.

Rozluštění bylo detailně vysvětleno ve videu, které umístil na Youtube webový designér z Virginie David Oranchak. Tvrdí, že šifru rozluštil společně s australským matematikem Samem Blakem a Belgičanem Jarl Van Eyckem, který pracuje jako programátor softwarů na luštění šifer.

„Bylo to neuvěřitelné, velký šok. Nikdy by mě nenapadlo, že uspějeme,“ uvedl pro server CNN Oranchak, který na prolomení šifry pracuje od roku 2006. „Na neúspěch jsem si zvykl.“

Trio, které kód rozluštilo, své poznatky zaslalo FBI již před týdnem. Informaci publikovalo až po potvrzení správnosti. FBI dodala, že se stále na dopadení pachatele pracuje.

Oranchak popsal kriminálníkův dopis jako „další veteš, kterou na sebe Zodiac přitahoval pozornost“. Tým k prolomení šifry využíval jak lidskou nápaditost, tak dešifrovací software.

Podle The San Francisco Chronicle nejde o první šifru tohoto pachatele, která byla rozluštěna. Další dva dopisy naopak stále čekají na prolomení. Ty by mohly obsahovat bližší informace, jako například vrahovo jméno. Dopisy totiž posílal až do roku 1974. Posílal také kusy oblečení špinavé od krve či detaily, které mohla vědět jen policie.

Série vražd začala v prosinci roku 1968. Dva mladí lidé, žena a muž, byli zastřeleni ve svém autě. V červenci následujícího roku byli postřeleni další dva mladí lidé, také žena a muž, který útok přežil. Později ve stejném roce byl další mladý pár pobodán při pikniku na břehu jezera. Muž opět přežil. V říjnu téhož roku byl v San Franciscu zastřelen taxikář.

V případě Zodiaca se zřejmě jednalo o velmi nebezpečného člověka, který svou kriminální činnost považoval za zábavu. Je také možné, že šlo o skupinu pachatelů. Vrah nebyl nikdy identifikován ani dopaden. Později v dopise policii tvrdil, že zabil 37 lidí. Policie ale pracuje se sedmi oběťmi útoku, které byly potvrzené.

Oranchak doufá, že se časem podaří rozluštit i další šifry. Zklamalo ho ale, že se nepodařilo odhalit žádné detaily o vrahovi.

Reklama

Doporučované