Hlavní obsah

Udělejte svým rostlinám radost. Dopřejte jim každé léto u vody

Foto: shutterstock.com

Vodu na zahradě nebo v květináči lze zadržovat přímo v půdě u kořenů rostlin až několik dnů navíc

Reklama

Víte, že existují látky, které zadržují vodu v půdě přímo u kořenů rostlin? Šetří spotřebu vody a pomáhají rostlinám úspěšně překonat sucho.

Článek

Dosud se řadu let používaly v naprosté většině chemické přípravky. Existuje ale organická látka, která je unikátní tím, že žádnou chemii neobsahuje a má špičkové parametry. Její obchodní název je Mr.AQUA a vznikla na základě vynálezu českých vědců, který byl oceněn v rámci soutěže Smart City.

Mr.AQUA umí nejen zadržovat vodu

  • Snižuje frekvenci zalévání a spotřebu vody.
  • Šetří spotřebu hnojiv až o 20 procent a efektivně snižuje zbytečné či nadměrné vyplavování hnojiv, snižuje tím kontaminaci spodních vod.
  • Stimuluje růst bohatšího a hlubšího kořenového systému.
  • Zvyšuje podíl organické hmoty v půdě a zlepšuje její strukturu.
  • Umí uzdravit erozí postiženou půdu a zúrodnit půdy saharského typu v polopouštních oblastech při zavlažování odsolovanou vodou.
  • Je ideální pro vysazování lesních porostů, kde je složité zajistit závlahu při sázení.
  • Obsahuje vysoké procento organického uhlíku a prostřednictvím rostlin vytváří negativní uhlíkovou stopu.
Přídavek Mr.AQUA do půdy prokazatelně zvyšuje množství vody, které je půda schopna zadržet. V rané fázi vývoje zvyšuje hloubku zakořenění rostlin, které jsou tak mnohem odolnější a lépe připravené na období nedostatku vláhy.
Zpráva České zemědělské univerzity v Praze
  • Přimíchává se do substrátu ke kořenům rostlin ideálně při sázení či přesazování.
  • Opakovaně zadržuje vodu v půdě po dobu nejméně tří let.
  • Lze ho použít i dodatečně u již vzrostlých stromů a keřů například injektáží.
  • U již založeného trávníku se aplikuje v rámci provzdušnění (tzv. aerifikace) na jaře či na podzim.

Tip: Pokud zakládáte nový trávník, je ideální příležitost zapravit Mr.AQUA k jeho kořenům. Pomůže mu lépe zakořenit a v létě odolávat vysokým teplotám. Na 1 m2 plochy stačí 0,8 až 1 litr Mr.AQUA.

Foto: shutterstock.com

Dešťová voda je ideální pro zalévání a je zadarmo. Proč zachytávat vodu pouze ze střech domů, když ji lze zadržovat přímo na ploše porostu, kde je to efektivnější?

Dešťová voda je ideální pro zalévání a je zadarmo

Stát v rámci dešťovky podporuje pořízení nádrží a zavlažovacích systémů. „Pokud by podpořil i používání organických hydrosorbentů, byla by úspora vody ještě výrazně větší,“ říká Jan Schulmann ze startupu Mr.AQUA. Proč zachytávat vodu pouze ze střech domů, když ji lze zadržovat přímo na ploše porostu, kde je to efektivnější,“ dodává Jan Schulmann.

Doma v květináči

Až pojedete na dovolenou, nemusíte přemlouvat souseda, aby vám zaléval rostliny. Stačí Mr.AQUA přimíchat do substrátu, který umí spolehlivě zadržet vodu při teplotě 20 °C v kořenové hloubce 7 až 9 dnů.

Tip: Pro použití v květináči je dobré Mr.AQUA před aplikací důkladně smíchat se substrátem a nepřekračovat doporučené dávkování.

Zeleň ve městě

Městské stromy jsou často sevřeny dlažbou. Plastové vaky kolem kmenů pomáhají, aby se voda lépe vsákla ke kořenům. V kombinaci s organickým hydrosorbentem přímo u kořenů pak mohou mít dostatek vláhy i v horkém létě a ušetří se ještě více obecní výdaje za vyšší spotřebu vody i častější zavlažování.

Trávník na sportovním hřišti

Trávník je velmi citlivý na nedostatek vody a živin, protože má kořeny v relativně malé hloubce. Ne všude ho lze nechat růst bez sekání. Golfová a fotbalová hřiště nebo travnaté dostihové dráhy vyžadují kvalitní trávník. Při extrémních 40 °C v kořenové hloubce a ještě podstatně vyšší teplotě na povrchu zadrží Mr.AQUA vodu až na 48 hodin.

Tip: Do již založeného trávníku lze Mr.AQUA zapravit za pomoci provzdušnění (tzv. aerifikace) ideálně na podzim nebo na jaře.

Foto: shutterstock.com

Mr.AQUA: Český vynález poráží sucho

Rajčata ve skleníku

Kdo pěstuje zeleninu ve skleníku, nemusí zalévat každý den, a přitom může mít bohatší úrodu. Zdravá půda bez chemie je předpokladem pěstování zdravých plodin a následně i zdraví všech živočichů a lidí.

Zbytečná chemie do půdy nepatří. Devastuje ji nakonec stejně jako sucho.
Jan Schulmann ze startupu Mr.AQUA

Sazenice v lese

Lesy u nás vysazují ročně desítky milionů sazenic, z nichž část uschne. Když se vytvoří holiny, je řešení nákladné. Také v lese mohou pomoci organické hydrosorbenty.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované