Hlavní obsah

Shell jde zelenou cestou. Koupila síť nabíječek pro elektromobily

Foto: Pixabay.com

Pro některé řidiče je výhodnější nabíjet auto přímo na ulici.

Reklama

Shell už nespoléhá jen na prodej benzinu a nafty. Vychází vstříc stále populárnější elektromobilitě a koupila firmu Ubitricity, která provozuje 4200 nabíjecích bodů ve Velké Británii, Německu a Francii.

Článek

Největší ropná společnost v Evropě Shell kupuje jednu z největších evropských společností, která se zabývá nabíjením elektromobilů. Chce tak urychlit svůj přechod k nízkouhlíkové dopravě. Podle serveru The Guardian se očekává, že dohoda o koupi bude dokončená do konce roku.

Německá společnost Ubitricity provozuje ve Velké Británii více než 2700 nabíjecích bodů, což odpovídá 13procentnímu podílu na trhu. V Německu a ve Francii pak zajišťuje 1500 dobíjecích míst.

Společnost Shell čelí stále většímu tlaku na ekologičtější způsob pohonu. Byla tak jednou z prvních energetických společností, které se rozhodly jít zelenější cestou. Místo benzinu a nafty nabízí hlavně elektrické napájení vozidel, doplňování vodíkových článků a biopaliva.

V létě roku 2019 také nainstalovala první britskou nabíječku na elektromobily s výkonem 150 kW, která dokáže dobít auto za půl hodiny.

Podle Istvána Kapitányho, vedoucího globálního podnikání společnosti Shell, usnadní instalování nabíječek Ubitricity přímo na ulici majitelům elektromobilů život. „Chceme našim zákazníkům poskytnout cenově dostupné možnosti nabíjení elektromobilů, aby mohli dobít bez ohledu na to, kde jsou, ať už je to doma, v práci, nebo na cestách,“ uvedl.

Předpokladem pro rozšíření elektromobility je výhodnější nabíjení aut přímo na ulici. „Možnosti nabíjení na ulici, jako například z lampy, budou klíčové pro ty, kteří žijí a pracují ve městech, nebo mají omezený přístup k parkování mimo ulici,“ uvedl Kapitány.

Podle ředitele Ubitricity Lexe Hartmana jejich nabíjecí síť vyniká právě v tom, že je možné ji zařadit do stávající infrastruktury na ulici. „Zejména ve větších městech, kde je omezený přístup k parkování mimo ulici, je tohle řešení, které mnoha lidem umožní přejít k elektromobilu,“ říká Hartman. Spojené království totiž plánuje do roku 2030 zakázat prodej nových vozidel na fosilní paliva.

Vzhledem k plánu Velké Británie na rozšíření elektromobility není Shell jedinou firmou, která takový krok podnikla. Společnost British Petroleum koncem minulého roku koupila firmu Chargemaster za 130 milionů liber. Rozšířila tak svou síť nabíječek pro elektromobily, která čítá 7000 nabíjecích bodů. BP o ní tvrdí, že je největší britskou veřejnou nabíjecí sítí.

Reklama

Doporučované