Hlavní obsah

Zářijový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V první části najdete výběr aktuálních fake news. V druhé části vám vysvětlíme, jak snadné je manipulovat historickými fakty a souvislostmi, a v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vás mohly zaujmout.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

doufáme, že jste si užili léto a nestali se obětí některé z dezinformací, které se šířily mediálním prostorem. Dnes vám posíláme zářijový Zpravodaj Sherlock Senior, v jehož první části najdete výběr aktuálních fake news. V druhé části vám vysvětlíme, jak snadné je manipulovat historickými fakty a souvislostmi, a v závěru vám nabídneme důležité zprávy, které by vás mohly zaujmout. A nezapomeňte! Pokud objevíte zprávu, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Zelenskyj vyhodnocen jako nejzkorumpovanější politik na světě. Žádost Japonska, aby Ukrajina nebombardovala elektrárnu. Neonacisté z Ukrajiny v Chorvatsku

Ukrajinci s hákovými kříži na těle v Chorvatsku

Řetězovými e-maily i na sociálních sítích se šíří fotografie dvojice s výrazným nacistickým tetováním. Má se jednat o ukrajinské nacisty, kteří se promenádují v chorvatské Rijece. Fotografie se šíří nejen u nás, ale i v dalších zemích, takže na ni můžete narazit v různých jazykových mutacích, například v srbštině. Fotografie je pravá a skutečně pochází z chorvatské Rijeky. Z chorvatského zpravodajského portálu Dnevnik víme, že se o dvojici zajímala i policie. Antifašistický deník ovšem identifikoval vyššího muže jako kytaristu maďarské neonacistické kapely Fehér Törvény a přívržence nacistického hnutí Blood and Honour. Toto hnutí dokonce 3. července na svém účtu na Telegramu informovalo o koncertě v Chorvatsku, na kterém měla kapela vystoupit. Redakce AFP (francouzská obdoba ČTK) našla na Facebooku účet s profilovou fotografií kytaristy pod jménem Kristóf Anka. Ten měl v přátelích menšího muže Ádáma Tótha, který taktéž vystupuje na koncertech skupiny.

Snaha označit maďarské neonacisty za ukrajinské koresponduje s ruským zdůvodněním války, které pracuje s potřebou denacifikace Ukrajiny. Ukrajina má v současné době židovského prezidenta a na obranu země se do dobrovolnických sborů přihlásili i ukrajinští Židé. To samozřejmě nálepku Ukrajiny coby země nacistů zpochybňuje, proto se pro ospravedlnění války využívají výše zmíněné falešné důkazy.

Dodáváme na burzu elektřinu, kterou pak zpětně kupujeme za šedesátinásobek

Podle jedničky na jihočeské kandidátce hnutí Přísaha Ivany Kerlesové vyrábíme kilowatthodinu elektřiny za 25 haléřů, ale na burze ji kupujeme za 16 korun. Dezinformace týkající se cenotvorby energií připomínají ty, které se týkaly koronaviru a očkování. V obou případech se jedná o vysoce odborné téma, kterému laik těžko porozumí, a proto je jednoduché vytvářet konspirace, manipulace či nabízet jednoduchá a rychlá řešení.

V době zmíněného výroku totiž byla cena prodávané elektřiny šest korun, nikoli šestnáct. Je pravda, že postupně se zvýšila až na 24 Kč (na konci srpna), ale následně se opět snížila na 14 Kč. Tento číselný omyl ukazuje, že ani sami autoři podobných příspěvků si neověřují zveřejňované informace.

​​​​​​​Vedle chybného uvedení částky za kilowatthodinu příspěvek ignoruje skutečnost, že stejně jako u jakéhokoli jiného zboží se výše konečné spotřebitelské ceny neodvíjí od výrobních nákladů, ale je ovlivněna poptávkou. Výrobní cena energie zároveň neobsahuje například cenu za distribuci. Jak se rodí cena elektřiny, co se do ní musí započítat a jak se prodává, srozumitelným způsobem vysvětluje odborník na energetiku Stanislav Mišák v tomto článku.

Japonský exministr obrany žádá Ukrajinu, aby přestala bombardovat záporožskou jadernou elektrárnu

A nejen to. Podle twitterového účtu ruské ambasády v Londýně srovnal bývalý ministr obrany Nobuo Kishi ostřelování Ukrajiny s americkým útokem na Hirošimu. Nobuo Kishi však v diskuzi pod příspěvkem označil celé tvrzení za vymyšlené a požádal o jeho smazání, což se nakonec stalo. Vymyšlený tweet se však ve formě obrázku šíří řetězovými e-maily a na sociálních sítích.

Japonsko se v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem postavilo na stranu Kyjeva a vyhlásilo několik protiruských sankcí. Ve chvíli, kdy celý svět sleduje drama u jaderné elektrárny v Záporoží, se vymyšlený tweet ukrajinského spojence stává silnou propagandistickou zbraní ve sporu, kdo vlastně jadernou elektrárnu ostřeluje.

Transparency International prohlásila Zelenského za nejzkorumpovanějšího politika na světě

Téměř tři tisíce sdílení měl příspěvek politické strany Manifest.cz - Pravá Svoboda a Prosperita, který se šíří i řetězovými e-maily. Podle jeho autorů označila organizace Transparency International ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za nejzkorumpovanějšího politika na světě. Autoři příspěvku se však neobtěžovali s uvedením odkazů na zdroj. A není divu, protože žádný takový žebříček neexistuje. Je pravda, že Transparency International vyhodnocuje vnímání korupce v jednotlivých zemích a podle Corruption Perceptions Index je Ukrajina na 122. místě v celosvětovém měřítku (a pokud nebudeme počítat Rusko na 136. místě, je Ukrajina podle Transparency International nejzkorumpovanější zemí v Evropě) – to je ale žebříček států, nikoli politiků.

Je dobré se zamyslet, proč se tato lež (fake news) objevila. Ukrajina by těžko bez pomoci západních zemí ve válce obstála a Volodymyr Zelenskyj je symbolem ukrajinského vzdoru. Když z něj uděláme korupčníka, znamená to, že hlava státu nechrání svou zem, ale naopak využívá válku pro své obohacení. Podle autorů příspěvku tudíž nemá smysl, abychom my v Evropě, na které dopadá tíže války ve formě drahých energií, Ukrajinu podporovali.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP a z webů https://www.fakticke.info/Ověřovna! Českého rozhlasu.

Téma z mediálního vzdělávání

​​​​​​​Manipulace historickými fakty a souvislostmi

Jedním z nejspolehlivějších nástrojů propagandy je ohýbání historie. Ostatně, všichni si pamatujeme pokřivený výklad husitství v komunistických učebnicích či svébytnou interpretaci historických událostí v seriálu 30 případů majora Zemana. Dějiny totiž vyvolávají emoce. Stačí zmínit pojmy Mnichov, odsun Němců či bratry Mašínovy a rozhádá se celá hospoda. I v současném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se objevuje manipulativní výklad dějin. Příkladem může být tento příspěvek, který má skoro 30 000 sdílení.

Zajímavý je už samotný titulek Finský bloger šokoval sociální sítě. Za prvé bychom měli zbystřit, už když si všimneme, že chybí jméno blogera. Za druhé vzniká otázka, proč není příspěvek přesdílený z původního zdroje (tedy z účtu onoho blogera). Neméně důležitý je ale i fakt, že údajný bloger pochází z Finska. Vzhledem k tomu, že Finsko v létě deklarovalo zájem o vstup do NATO, vypadá příspěvek jako objektivní, protože se jeví být z prozápadního tábora. Kdyby bylo uvedeno ruský bloger, pravděpodobně by příspěvku nikdo nevěnoval pozornost.

Příspěvek mixuje mnoho historických událostí týkajících se států, které vznikly údajně díky přispění Ruska nebo SSSR. Není potřeba jednotlivé případy rozebírat. Jen namátkou: Samostatné Mongolsko existovalo už ve 13. století, nikoli že „Mongolsko nikdy nemělo státnost a vytvořilo ji pouze za pomoci Sovětského svazu“.

Většina z nás má alespoň základní povědomí o dějinách. Ve velkých příbězích nám ale často chybí tehdejší pocity lidí. Velmi často nám chybí také znalost širšího kontextu událostí. Naše vnímání dějin zemí, o kterých moc nevíme, připomíná tento popis jednoho skutečného politika: velký vlastenec, abstinent, nekuřák, vegetarián, válečné ocenění za statečnost, ten, kdo zkrotil ekonomickou krizi, výrazně snížil nezaměstnanost, rozjel průmyslovou výrobu, propojil celou zemi sítí dálnic, zvýšil koupěschopnost obyvatelstva, citelně zlepšil pracovní podmínky dělníků a prosadil moderní ochranu zvířat. Kdyby se nejednalo o popis Adolfa Hitlera, mohlo by se zdát, že je popisovaná osoba ideálním politikem. Buďme proto opatrní na jakoukoli snahu přirovnat současné události k jiným z minulosti. Autoři takových paralel se často spoléhají na to, že znáte možná pojem a datum historické události, ale už nemáte čas hledat si na internetu bližší souvislosti. A tak uvěříte manipulativní zprávě.

Může vás zajímat

Lze si snížit zálohy?

Dodavatelé energií zvyšují zálohy, aby se na konci zúčtovacího období vyhnuli vysokým nedoplatkům u svých zákazníků. Někteří ale více platit nechtějí. Mohou sice zažádat o snížení záloh, dočkají se ho ale jen v ojedinělých případech.

Evropská unie schválila vakcíny na omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila použití upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna cílených na omikron. Doporučení agentury přijala i Evropská komise. Vakcíny by tak mohly být do evropských zemí dodány do několika dní.

Milostivé léto se vrací

Od září 2022 se lidem opět otevírá šance zbavit se dluhů v rámci akce Milostivé léto. Tu mohou využít lidé v exekucích, jejichž původní dluh vznikl u veřejnoprávního subjektu – typicky jde o dluhy za bydlení v obecních či městských bytech nebo dluh na zdravotním pojištění.

Falešný web ministerstva

Zloději údajů zkouší napálit žadatele o příspěvek na bydlení. Posílají jim falešné odkazy na stránky, které se podobají oficiálnímu webu Ministerstva práce a sociálních věcí určenému k podávání žádostí o příspěvek. Ministerstvo spolupracuje s úřady na jejich blokování.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované