Hlavní obsah

Silný vichr terorizuje západ i východ Česka. Škody napáchal i v Polsku, Německu, na Slovensku a Ukrajině

Do Česka se vrací silný vítr.Video: windy.com

 

Reklama

Hasiči v Česku v neděli mezi 14:00 a 20:00 vyjížděli v souvislosti se silným větrem k 504 událostem. Zasahovali hlavně na západě a jihu Čech, později odpoledne také na Vysočině, v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Pro ČTK to uvedla mluvčí HZS ČR Nicole Zaoralová. Kalamitní stav byl vyhlášen v pěti krajích. V sousedních zemích zůstaly bez elektřiny desetitisíce lidí. V Německu zemřel jeden člověk, v Polsku hlásí jedno středně těžké zranění. Silný vítr zasáhl i Slovensko a Ukrajinu.

Článek

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku od nedělních 14:00 do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

„Od 14:00 do 17:00 hodin vyjeli hasiči celkem ke 147 případům popadaných stromů a větví, utržených plechů nebo střešních krytin. Nejvíc výjezdů bylo v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji,” uvedla mluvčí hasičů.

Po 17:00 zásahů kvůli silnému větru ještě přibylo. Za tři hodiny do 20:00 jich bylo 357, nově také v Ústeckém kraji a na Vysočině, dodala mluvčí.

Kalamitní stav ve pěti krajích

Energetická společnost ČEZ vyhlásila kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje. Bez proudu je přes 90 tisíc odběrných míst. ČTK to v neděli večer oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Společnost vyhlásila kalamitní stav ke 22:00. Zhruba 120 poruch evidovala na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí.

E.ON vyhlásil v souvislosti se silným větrem kolem 22:00 kalamitní stav i na Vysočině. Bez dodávek elektrického proudu je tam kvůli poruchám asi 15 tisíc domácností. Nejpostiženější jsou oblasti kolem Velkého Meziříčí a Velké Bíteše. ČTK to v neděli večer sdělila mluvčí energetické společnosti Martina Slavíková. Na jihu Čech už kalamitní stav platí asi od 19:00. Výpadky elektřiny tam postihly přibližně 22 tisíc domácností, největší problémy mají energetici na Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Jindřichohradecku.

Středočeský kraj

Středočeští hasiči v souvislosti s platnou výstrahou meteorologů před velmi silným větrem povolali do služby další posily. V celém kraji tak slouží směny v plných stavech, posíleno bylo také operační středisko. Od nedělních 14:00 zasahovali hasiči kvůli větru asi devadesátkrát, především odstraňovali popadané stromy.

Nejvíce událostí ve Středočeském kraji zatím evidují na Benešovsku, Rakovnicku, Nymbursku a Příbramsku. Silný vítr komplikuje provoz také na silnicích. Na Benešovsku narazilo osobní auto do spadlého stromu, v Mníšku pod Brdy u Prahy spadl strom na auto, nikdo se nezranil.

Jihočeský kraj

Na jihu Čech jsou kvůli silnému větru výpadky proudu i problémy na železnici. Firma E.ON vyhlásila pro toto území před 19:00 kalamitní stav, bez elektřiny bylo v té době asi 11 500 domácností. Na železnici zastavily spadlé stromy k večeru provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska i na Benešov u Prahy. Místo vlaků jezdí pořád náhradní autobusy mezi Popelínem a Jarošovem nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Hasiči zaznamenali odpoledne kolem 130 událostí. „Operátoři tísňových linek jich ve večerních hodinách začali přijímat velké množství,” uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů ve zprávě na webu po 20:00. Většinou šlo o spadané stromy. Kvůli dešti a tání sněhu stouply na Šumavě hladiny řek. První povodňový stupeň platí na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn.

Plzeňský kraj

Hasiči v Plzeňském kraji v neděli odpoledne vyjížděli už k desítkám událostí spojených s počasím. Silný vítr zejména láme stromy, které padají i na silnice. Bez proudu je několik tisíc domácností. Na Šumavě začaly stoupat hladiny řek na první povodňový stupeň. Kromě polámaných stromů hasiči také likvidovali utržené plechy a jeden spadlý štít na stodole, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička.

Na první povodňový stupeň stoupla podle webu www.chmi.cz po deštivém dni Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji odpoledne opět zesílil vítr. Na několika místech pokácel na silnice stromy, v Ostrově na Karlovarsku dokonce odnesl část střechy třípatrového finančního úřadu, řekli v neděli ČTK mluvčí hasičů a policie. Několik tisíc domácností je bez proudu.

Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal ČTK řekl, že do 19:00 vyjížděli hasiči v kraji v 53 případech poskytnout technickou pomoc. „V naprosté většině se jednalo o odstranění popadaných stromů, které blokovaly průjezd na silnicích,” uvedl.

Vysočina

Na Vysočině jsou kvůli větru problémy na železnici. Spadlé stromy zablokovaly rychlíkovou trať u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, stromy byly na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou i jinde, informovaly České dráhy. Vlaky nabírají zpoždění. Hasičům přibylo odpoledne pět desítek zásahů, hlavně kvůli popadaným stromům. Vyplývá to z údajů na jejich webu zveřejněných do 19:30. Firma ČEZ evidovala k večeru na Vysočině tři poruchy na vedení vysokého napětí, a to v okolí Havlíčkova Brodu.

Moravskoslezský kraj

Silný vítr v Moravskoslezském kraji o víkendu lámal stromy a větve. Celkem hasiči od pátku do dnešního večera evidují osm desítek výjezdů. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

„Nejvíce postiženým okresem, ve kterém hasiči evidují celkem 24 událostí, je okres Bruntál. V okrese Ostrava hasiči zasahovali u 15 událostí, dále následují okres Frýdek-Místek s 13 událostmi, okresy Karviná a Opava s 11 událostmi. Nejméně postižený okres je aktuálně Nový Jičín, ve kterém hasiči evidují pouze dvě události,” vyjmenoval mluvčí.

Situace za hranicemi

Ve městě Otwock jihovýchodně od Varšavy spadl strom na pětačtyřicetiletou ženu, vichřice odnesla střechy patnácti domů. V Jaworznu u Katovic vítr poškodil kostelní věž. Bez proudu se podle polských médií během uplynulých 24 hodin ocitlo 148 tisíc domácností. Vichr ničil garáže a menší stavby. Hasiči byli přivoláni ke stovkám případů poškozených domů, vyvrácených stromů a spadlých sloupů elektrického vedení.

Hasiči od nedělního rána zasahovali i na Slovensku, nejvážnější situace je v Žilinském kraji, zejména v okolí Liptovského Mikuláše. Na východě Slovenska vítr rozšířil požár založený při vypalování trávy, i tam byli povoláni hasiči. Asi 15 tisíc domácností je bez proudu. Na horách vítr dosahoval rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, uvádí místní média.

V západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko dosahovaly nárazy větru přes 118 kilometrů v hodině, což je síla orkánu. Německé dráhy zde z bezpečnostních důvodů zastavily provoz dálkových vlaků a také některých regionálních spojů. Ještě před vyhlášením tohoto opatření zablokovaly trať mezi Kolínem nad Rýnem a Cáchami popadané stromy. Omezení na železnici platí i v dalších německých spolkových zemích, vlaky navíc kvůli možným překážkám na kolejích jezdí pomaleji.

Největší škody včetně jednoho mrtvého si vichr vyžádal v Severním Porýní-Vestfálsku. Ve zdejších městech Bochumi a Dinslakenu poničily padající stromy zaparkovaná auta, v Bonnu se vyvrátil strom na dům a na severu spolkové země poryv větru utrhnul střechu. U Kallenhardtu spadl strom na projíždějící auto, jehož řidič zahynul.

Reklama

Doporučované