Hlavní obsah

Skútry trpí, lyžaři jezdí. Zaplatíme aspoň účty, říká k „triku“ vlekař

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

„To, co se děje na horách po zastavení vleků, je neřízený chaos,“ kritizuje šéf Asociace lanové dopravy.

Článek

Na sjezdovce Čeřínek u Jihlavy se od včerejšího odpoledne lyžuje. Lyžaře na kopec vytáhne skútr, dohromady jezdí tři. Služba je dostupná jen po předchozí rezervaci. Lyžařské vleky a lanovky v zemi jsou uzavřené v souvislosti s opatřeními proti koronaviru, jejichž platnost vláda ve čtvrtek prodloužila do 22. ledna.

„Skútry trpí, ale jezdíme. Zájem lidí je větší, než můžeme obsloužit,“ uvedl pro SZ Byznys zástupce skiareálu Vladimír Cháb. Včera přijelo lyžovat několik desítek lidí. Původně mohlo být lidí na svahu nejvýše 30, provozovatelé ale počet zredukovali na 12, aby vydržela technika.

Hlavní motivací pro spuštění improvizovaného provozu je snaha zaplatit účty. Výměna vleku za skútry je ale výrazně méně výdělečná, než na Čeřínku čekali. „Máme velkou spotřebu benzínu a musíme také zaplatit lidi, kteří na skútrech jezdí. Náklady to pokryje a něco málo zbude,“ řekl Cháb.

Lidé jsou podle něj ukázněnější než kdykoli jindy. „Byla tu na kontrole i policie, mluvili jsme s nimi. Neděláme ale nic nezákonného,“ míní. Podle Chába „skútrové vleky“ fungují na více kopcích už od vánočních svátků, kdy vláda provoz lyžařských vleků zakázala. „My to ale komunikujeme veřejně,“ podotkl.

Hodinové lyžování stojí 500 korun. Méně zdatní lyžaři si mohou platit jen jednotlivé jízdy. Podle Chába je to vstřícný krok hlavně vůči rodinám s dětmi, kterým zdolání kopce trvá delší dobu. „Chtěli jsme udělat něco, aby se tady nedělo to, co se dělo, když jsme sjezdovku volně zpřístupnili veřejnosti. Teď jsme to udělali opačně, sjezdovka je uzavřená, ale bude si tady jezdit pár lyžařů,“ řekl Cháb.

Tahat lyžaře na skútru plánuje areál Čeřínek u Jihlavy dál. „Zatím to vypadá, že zájem bude. Ti, co tu byli, chtějí přijet znovu,“ říká Vladimír Cháb. „Přežijí-li to skútry, budeme pokračovat,“ slibuje lyžařům.

„Podle nás je to na hraně, smyslem opatření bylo zabránit lyžování, kde se shlukují osoby. Toho se mělo dosáhnout tím, že se vypnuly vleky,“ podotýká předseda Unie horských povolání Ladislav Janků. „Pokud jim na to policie kývla, tak je to asi v pořádku. Každému zájemci o takový provoz skiaerálu ale doporučujeme požádat o stanovisko místní hygieny a nahlásit na místní úřad,“ doplnil.

Prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka neví o žádném dalším skiareálu s podobně improvizovaným provozem. Třeba ve Francii však podle něj lyžaře někde vozí buď skútry, nebo koňským spřežením.

Po Česku je v provozu zhruba deset vleků, které mají provoz povolený. Ale pouze pro nahlášené profesionální lyžaře, kteří se sportem živí.

„Provozovatele Čeřínku jsem žádal, aby když už budou lyžovat, udělali to tak, aby nás všechny nepoškodili. Vyjednáváme totiž s vládou o kompenzacích,“ zdůraznil Juračka. „Čeřínek tímto způsobem ale v podstatě vyjadřuje to, co si myslíme všichni,“ říká Juračka. „Lyžování je svým způsobem chaos, ale řízený. Ale to, co se děje na horách po zastavení vleků, je neřízený chaos,“ míní.

Organizace zastupující vlekaře a horská střediska mají dnes v 17 hodin s ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem dál jednat o kompenzacích a alternativách, za kterých by bylo možné horský byznys rozhýbat. V dopise už vyzvaly vládu, aby skiareály otevřela tak jako v jiných evropských zemích.

Na sníh vyrazili také příznivci běžeckého lyžování. Kvůli jejich náporu v Bedřichově na Jablonecku musela policie uzavřít tamní příjezdové komunikace. Podle starosty Bedřichova Petra Holuba (SLK) se někteří běžkaři chovají neukázněně. Řidiči nedodržují pokyny parkovací služby a chtějí parkovat tam, kde začíná lyžařská stopa. „Je potřeba projet dál, tam, kam jim ukazují, a zaparkovat,“ zdůraznil Holub. Pak běžkaři musejí ke stopě dojít s vybavením v ruce zhruba kilometr.

V minulých letech se stávalo pětkrát až desetkrát za zimu, že se obec musela kvůli zácpám na silnicích uzavřít a dopravu řídili policisté.

Reklama

Související témata:

Doporučované