Hlavní obsah

Slavná tažení outsiderů v pohárové Evropě. Sázkaři sešívaným věří

Foto: Profimedia.cz

Slavia může postupem přes Arsenal napodobit příběh překvapivých účastníků v semifinále evropského poháru. Připomeňte si slavné vítězství Porta v Lize mistrů v roce 2004 a nedávný příběh Ajaxu a Lyonu.

Reklama

Slavii čeká souboj s Arsenalem o postup do semifinále Evropské ligy. Vyřazením favorita a postupem mezi nejlepší čtyři týmy soutěže může dát vzpomenout na překvapivá tažení outsiderů v evropských pohárech z dob minulých.

Článek

Slavia letos v Evropské lize válí. Postoupila hned přes dva ostrovní celky. Po, minimálně pro západní svět, velice překvapivém vyřazení Leicesteru, vítěze Premier League ze sezony 2015/16 a v současnosti třetího celku nejlepší ligy světa, přišel sice bolavý, ale i tak sladký postup přes skotské Rangers. Sešívaní tak slavili druhou účast mezi osmi nejlepšími týmy Evropské ligy během dvou let.

V roce 2019 skončilo putování týmu trenéra Trpišovského na půdě pozdějšího vítěze soutěže, londýnské Chelsea. Slavia tehdy srdnatě bojovala v odvetě na Stamford Bridge, ale nakonec vypadla po domácí porážce 0:1 a prohře v Anglii 3:4. I tak ale všechny překvapila a velmi hlasitě na sebe upozornila ve světě velkého fotbalu.

Letos má červenobílá letka našlápnuto ještě o kus lépe. Do čtvrtfinálové odvety s Arsenalem, druhým finalistou Evropské ligy z roku 2019, si sešívání přivezli vydřenou a šťastnou remízu 1:1 z Emirates Stadium.

Vstřelit gól na hřišti soupeře je pro případný úspěch zásadní, což jasně potvrzuje i fotbalová kronika. Překvapivé postupy, putování zdánlivých outsiderů do závěrečných vyřazovacích kol evropských pohárů či slavná nečekaná vítězství vždy byla podpořena gólovým úspěchem na hřišti soupeře.

Liga mistrů v rukou outsiderů

Ideálním připomenutím tohoto pravidla, v kombinaci s opravdu překvapivými postupy, je průběh vyřazovací části Ligy mistrů z roku 2004. Za vše mluví už jen obsazení finále, žádný španělský, italský, natož anglický tým. O ušatý pohár tehdy bojovalo portugalské Porto s monackým, respektive francouzským, AS Monaco.

Konkrétně AS se do finále probojovalo poté, co o jeho postupu dvakrát, jednou už v osmifinále s Lokomotivem Moskva, podruhé ve čtvrtfinále, rozhodly góly na hřišti soupeře. Obzvláště čtvrtfinálové vítězství nad Realem Madrid by se dalo označit za učebnicové a hlavně památné.

Zástupce francouzské ligy tehdy v úvodním utkání dvojzápasu s týmem doslova přeplněným hvězdami prohrál na Santiago Bernabéu 2:4. Góly za Bílý balet tehdy vstřelil Iván Helguera, Zinédine Zidane, Luís Figo a Brazilec Ronaldo, světové megastar.

Monaco se, i s českým záložníkem Jaroslavem Plašilem v sestavě, ale pro celý fotbalový svět překvapivou domácí výhrou, poměrem 3:1, vzepřelo osudu a postoupilo do semifinále, kde neméně slavně vyřadilo anglickou Chelsea, která zažívala tehdy první rok pod novým majitelem, miliardářem Abramovičem.

I ve druhé části turnajového pavouku se schylovalo k obrovskému překvapení. Porto vyřadilo v prvním kole slavný Manchester United, ve čtvrtfinále si poradilo s francouzským Lyonem a čekalo na semifinálového soupeře. K překvapení všech jím ale nebyl obhájce trofeje, AC Milán, ale Deportivo La Coruña.

Dnes třetiligový španělský trpaslík totiž dokázal ve strhujícím dvojzápase italský velkoklub porazit celkovým skóre 5:4 poté, co na domácím hřišti vyhrál 4:0. Dodnes je čtvrtfinálová otočka Deportiva brána jako jeden z největších comebacků historie soutěže.

Španělé nakonec vypadli v semifinále s Portem, vedeným José Mourinhem. Portugalský celek ovládl i finále a podruhé ve své historii zvedl trofej pro vítěze Ligy mistrů. Neuvěřitelné úspěchy Porta ze sezony 2002/03, kdy ovládlo Evropskou ligu, respektive pohár UEFA, a 2003/04, kdy vyhrálo Ligu mistrů, vynesly navíc portugalskému kouči Mourinhovi první angažmá v Chelsea.

Od roku 2004 je Porto posledním týmem z mimo top 5 lig světa, kterému se podařilo vůbec dostat do finále Ligy mistrů, natož ji ovládnout. Předtím se podobný kousek povedl nizozemskému Ajaxu, který v roce 1995 milionářskou soutěž vyhrál a rok na to byl ve finále znovu, obhájit trofej se mu ale nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Oslavy Porta po zisku trofeje pro vítěze Ligy mistrů v roce 2004.

Historické úspěchy českých týmů v PMEZ a Lize mistrů

Pohár mistrů evropských zemí

Semifinále:

Dukla Praha - 1966/67

Čtvrtfinále:

Dukla Praha 1961/62, 62/63, 63/64

Sparta Praha - 1965/66, 67/68, 84/85

Spartak Hradec Králové - 1960/61

Baník Ostrava - 1980/81

Liga mistrů

Osmifinále:

Sparta Praha - 1999/00, 2001/02, 2003/04

Skupinová fáze:

Sparta Praha - 1997/98, 2000/01, 2004/05, 2005/06

Viktoria Plzeň - 2011/12, 2013/14, 2018/19

Slavia Praha - 2007/08, 2019/20

Z předkola až před brány finále

Právě nizozemský celek měl prsty v jednom z nepřekvapivějších postupů do závěrečných kol vyřazovací části evropských pohárů posledních několika let. Ajax mohl před dvěma roky svou finálovou účast po dlouhých třiadvaceti letech totiž zopakovat, a to tažením, které začalo dokonce už v předkole.

O účast v Lize mistrů musel bojovat s ukrajinským Dynamem Kyjev, tedy přemožitelem právě pražské Slavie z třetího předkola, jenž sešívané poslal „jen“ do Evropské ligy. De Godenzonen, v překladu potomci bohů, jak se Ajaxu přezdívá, dokázali ukrajinský celek porazit celkovým skóre 3:1 a radovali se z postupu do základní skupiny milionářské soutěže.

Ve skupině E Ajax skončil druhý za Bayernem Mnichov, když za sebou nechal portugalskou Benfiku a řecké AEK Athény. Už v osmifinále stál ale před svěřenci nizozemského kouče Ten Haga pro většinu týmů nadlidský úkol - vyřadit Real Madrid. Bílý balet navíc v úvodním utkání na půdě Ajaxu vyhrál 2:1 a před odvetou se tak šance Ziyecha a spol. rovnaly téměř nule.

Nizozemský celek ale dokázal zdánlivě nemožné. Španělskou tvrz po heroickém výkonu dobyl a odjížděl s výhrou 4:1 a s famózním úspěchem. V tu dobu ale nikdo nevěděl, že je to pro Ajax vlastně začátek.

Po Realu totiž přišel další těžký soupeř, a to italský Juventus v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem. Kvality pětinásobného držitele zlatého míče poznala obrana Ajaxu už v prvním poločase úvodního utkání, kdy otevíral skóre dvojzápasu. Poté už ale udeřila jen nizozemská ofenziva a outsider odjížděl k odvetě s domácí remízou 1:1. Na hřišti Juventusu Ajax sice po půl hodině a dalším gólu Ronalda opět prohrával, ale nepříznivé skóre dokázal otočit a po výhře 2:1 slavil šokující postup do semifinále.

Foto: Profimedia.cz

Hráči Ajaxu slaví postup ve čtvrtfinále proti Juventusu v roce 2019.

V tom na rozjeté mladíky v červenobílých dresech čekal anglický Tottenham, který v napínavém čtvrtfinálovém dvojzápase vyřadil Manchester City. Ani Spurs se Ajax nezalekl a z Anglie si odvážel výhru 1:0. V Johan Cruijff Areně navíc domácí hvězdy po poločase vedly 2:0, celkově tedy už měly náskok tří gólů a byly velmi blízko postupu do finále Ligy mistrů a zopakování úspěchu z před 23 let.

Jenže ve druhém poločase přišel kolaps a hlavně tři hvězdné momenty brazilského střelce Lucase Moury. Hrdina Tottenhamu nejdříve v 55. minutě korigoval skóre na 1:2, o čtyři minuty později vyrovnal a v šesté minutě nastavení z poslední akce zápasu dal vítěznou branku na 3:2 a dokonal zkázu Ajaxu. Spurs tak postoupili do svého historicky prvního finále LM, ve kterém ale podlehli Liverpoolu.

I postup mezi nejlepší čtveřici turnaje ale nizozemský celek musel brát jako úspěch. V obou dvojzápasech byl totiž brán jako naprostý outsider. Sázkové společnosti na postup Ajaxu do semifinále v polovině února dokonce vypsaly kurz 40.

Tichý francouzský zabiják

Pakliže jsme v souvislosti s Ajaxem mluvili o jednom z nejpřekvapivějších postupů do závěrečných vyřazovacích kol v evropských pohárech posledních let, musíme připomenout i loňský příběh francouzského Olympique Lyon.

Francouzský celek se v sezoně silně ovlivněné pandemií koronaviru probojoval až na závěrečný vyřazovací turnaj v Portugalsku, který se hrál nezvykle v jednozápasovém formátu. Ještě předtím ale tým okolo největší hvězdy Memphise Depaye musel přejít přes Juventus.

Osmifinálové dvojutkání se Starou dámou se právě kvůli pandemii značně protáhlo. Úvodní zápas odehrály celky na konci února, k odvetě došlo až v srpnu. Juventus v zimě prohrál v Lyonu 1:0, na domácím hřišti sice zvítězil o jeden gól, ale ani to nestačilo a ze soutěže tak Olympique vyřadil velkého favorita.

Ve čtvrtfinále čekal francouzský celek podle fotbalové veřejnosti možná vůbec ten nejtěžší možný soupeř, namotivovaný Manchester City, který po úspěchu v Lize mistrů touží už od převzetí klubu novým majitelem šejkem Mansúrem v roce 2008.

Peníze ale na trávníku někdy nehrají rozhodující roli, o čemž se Citizens přesvědčili už v úvodní polovině utkání na neutrální půdě v Lisabonu, po které prohrávali 1:0. Drtivý tlak anglického klubu ve druhém poločase nakonec sice znamenal vyrovnání, ale Lyon dvěma góly Dembélého skóre opět naklonil na svou stranu a byl na světě další šokující postup do semifinále.

Ještě před prvním osmifinále v prosinci by si přitom na postup tradičního francouzského celku mezi nejlepší čtyřku vsadil jen opravdový fanoušek. Sázkové společnosti tehdy vypsaly na postup Lyonu do semifinále kurz 20.

Na rozdíl od Ajaxu ale Lyon tak blízko finále nebyl. V semifinále totiž francouzský celek čekal další gigant a favorit na celkový triumf v soutěži, Bayern Mnichov. Hráči bavorského klubu v úvodu utkání dali dva rychlé góly, na které v 88. minutě navázal svou 15. trefou nejlepší střelec loňského ročníku Ligy mistrů Robert Lewandowski, a bylo rozhodnuto.

Z pohledu kurzů jde tažení Slavie v Evropské lize s úspěchem Ajaxu či Lyonu jen těžko porovnat, jelikož kvůli pandemii nevypsaly sázkové společnosti kurzy na postup sešívaných do jednotlivých fází turnaje, nýbrž jen na celkové vítězství.

„Slavia byla od začátku poměrně velký outsider s kurzem na výhru 100. Nejvyšší kurz, na výhru Slavie Praha, 130, byl po prohře s Hapoelem Beer Sheva v prvním zápasu skupinové fáze a pak po losu prvního vyřazovacího kola, kde Slavia dostala těžkého anglického soupeře Leicester City,“ přiblížil pro Seznam Zprávy hlavní bookmaker společnosti Tipsport Pavol Boško.

Pro některé fanoušky je fakt, že Slavia je schopná bojovat s nejlepšími evropskými týmy, a ještě je vyřadit, možná i překvapivý. Pavol Boško za sázkovou společnost Tipsport vysvětlil, proč to tak může být. „Tažení Slavie v Evropské lize je už jen kvůli rozpačitému začátku a silným soupeřům ve vyřazovací fázi velmi překvapivé. O to víc, že kluby jako Ajax, Lyon nebo Porto, které zažily podobné úspěchy v minulých letech Ligy mistrů, jsou kvalitativně, zázemím a především rozpočtově na úplně jiném levelu.“

I tak čeští sázkaři sešívaným věří a řada jich vsadila na celkové vítězství celku z pražských Vršovic v Evropské lize. „Naši klienti jsou patrioti a výhra Slavie Praha je druhá nejvíce sázená příležitost na vítěze Evropské ligy. Na tuto příležitost už bylo vsazeno dohromady víc než 400 tisíc korun, což při aktuálním kurzu 20 dává klientům možnost hezkého výdělku. Nejvíc vsazená je celková výhra Manchesteru United, největšího favorita Evropské ligy, s kurzem 2,20, kde je aktuálně vsazeno 560 tisíc Kč,“ uvedl Pavol Boško, hlavní bookmaker sázkové společnosti Tipsport.

Reklama

Doporučované