Hlavní obsah

Sledovanost TV v říjnu stoupla o 35 minut na čtyři a čtvrt hodiny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Češi v říjnu sledovali televizi v průměru čtyři hodiny a 18 minut, což je o 35 minut více, než bylo v posledních třech letech běžné. Jde zároveň o nejvyšší říjnovou sledovanost od začátku peoplemetrového měření.

Článek

Uvedla to dnes Asociace televizních organizací. Důvodem je koronavirová pandemie.

„Může za to nepochybně pandemie koronaviru, která nás jednak ve větší míře uzavírá v našich domovech, kde je nám často televize přirozeným společníkem, a jednak vzbuzuje velký hlad po informacích. A těch televize, zejména v době krize, přináší obrovské množství,“ uvedla předsedkyně představenstva výzkumné agentury Nielsen Admosphere Tereza Šimečková.

Nárůst sledovanosti je v době pandemie patrný ve všech cílových skupinách. U žáků a studentů na jaře sledovanost stoupla o 44 procent a lidé s VŠ vzděláním se dívali na televizi o 38 procent více. Na podzim stoupla a žáků a studentů sledovanost o čtvrtinu.

Výrazný nárůst letos v obou vlnách zaznamenaly hlavně zpravodajské a publicistické pořady. Oba typy hrají důležitou roli v informování veřejnosti o vývoji pandemie koronaviru a s ní spojených vládních opatření. Dobře si podle průzkumu vedou i dramatické (seriály a filmy) a zábavné pořady. Odložená sledovanost letos stoupla v průměru o osm minut na 22 minut denně.

Data o sledovanosti vychází z Projektu crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu, kterého se účastní reprezentativní vzorek 1900 domácností vlastnících TV přijímač, což odpovídá 4450 jednotlivcům. Projekt realizuje výzkumná agentura Nielsen Admosphere pro Asociaci televizních organizací.

V současnosti přijímá TV stanice prostřednictvím pozemního digitálního vysílání 55 procent domácností, a to tak nadále zůstává převládajícím způsobem příjmu televize v Česku. Domácnosti mu dlouhodobě dávají přednost před příjmem satelitním (21 procent), kabelovým (17 procent) i IPTV (15 procent).

Reklama

Související témata:

Doporučované