Hlavní obsah

Šlo nehodě samořídícího Uberu zabránit? Žena za volantem nedávala pozor

Místo sledování okolí sledovala žena za volantem pěveckou soutěž.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Samořiditelné auto jelo v době nárazu asi sedmdesátikilometrovou rychlostí. Pomocná řidička se nehodu pokusila odvrátit až půl vteřiny před střetem.

Článek

Žena, která seděla za volantem samořídícího vozidla Uberu, jež v březnu srazilo ženu, sledovala při nárazu auta pěveckou soutěž The Voice. Sražená bezdomovkyně, která přecházela silnici, svým zraněním podlehla. Podle policie byla její smrt zbytečná a dalo se jí zabránit, kdyby řidička dávala pozor.

Na záběry z automobilu bezprostředně před nehodou se podívejte v následujícím videu:

Video ukazuje srážku autonomního auta Uberu s chodkyní (video: Reuters).Video: Reuters

Policejní zpráva říká, že řidička sledovala střídavě silnici a obrazovku svého telefonu. Samotné nehodě se snažila zabránit až půl vteřiny před nárazem. Auto jelo rychlostí zhruba sedmdesát kilometrů v hodině. O obvinění řidičky rozhodne teprve prokurátor.

Záložní plán ve formě pomocného řidiče využívají všechna samořídící vozidla. Má převzít řízení v případě, že dojde k nepředvídatelné situaci nebo k defektu v systému. Žena sledovala The Voice na online televizi Hulu, která policii na požádání ukázala ženin účet. Sražená bezdomovkyně podle policejní zprávy spáchala přestupek v podobě přecházení na jiném místě než přes vyznačený přechod.

Zabití ženy donutilo Uber stáhnout svá vozidla ze státu Arizona a společnost zbrzdila další vývoj samořízených aut. Uber se podle webu The Guardian odmítl k policejní zprávě vyjádřit. Zaměstnanecká politika firmy zakazuje používaní mobilních telefonů za volantem u všech typů jejích vozidel.

Případ vyšetřoval i americký národní úřad pro bezpečnost přepravy, který minulý měsíc vydal zprávu o tom, že Uber v autě zablokoval pohotovostní brzdící systém. Žena vyšetřovatelům řekla, že při jízdě nepoužívala žádné mobilní zařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované