Hlavní obsah

Slovensko se bude zotavovat 2 roky, pokud přijde další vlna, bude hůř

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Na snímku zleva v popředí ředitel IFP Eduard Hagara, vpravo ministr financí Eduard Heger a v pozadí náměstek ministra Marcel Klimek při tiskovce k prognóze slovenské ekonomiky.

Reklama

Pandemie bude stát Slovensko desetiprocentní propad ekonomiky, říká aktuální prognóza. Píšeme i o krizové komunikaci rakouských politiků o kauze Ibiza nebo dalším dění v Alternativě pro Německo.

Článek

Historický propad HDP

Slovenská ekonomika letos klesne o 9,8 procenta. Je to o 2,6 procentního bodu horší odhad, než říkala prognóza z dubna. Aktuální údaj v úterý uvedl Institut finanční politiky (IFP) spadající pod slovenské ministerstvo financí. V druhé polovině roku se bude hospodářství zotavovat, což by mělo příští rok vést k růstu HDP o 7,6 procenta.

Nižší bude domácí i zahraničí poptávka, firmy odloží investice. Trh práce se podle makroprognózy výrazně oslabí, nezaměstnanost vzroste na 8,2 procenta a tlaky na růst mezd oslabí. Na předkrizovou úroveň se má slovenská ekonomika dostat až v roce 2022.

Vládní opatření teď podle IFP zachránila na 35 000 pracovních míst. Pokud by na podzim přišla druhá vlna pandemie, slovenská recese by se prohloubila až na 12,4 procenta.

Po Směru se štěpí i směrácká mládež

Krize a štěpení strany Směr se přelilo i do její mládežnické organizace. Slovenští sociální demokraté se rozdělili na dva tábory: ty, co zůstávají s Robertem Ficem, a ty, kteří odcházejí s Petrem Pellegrinim. Stejné štěpení se promítlo i do Mladých sociálních demokratů, kde straně „dozrávají“ mladé kádry.

Mezi těmi, kdo zůstávají stát za Ficem, je synovec exministra Roberta Kaliňáka Erik. Do přemýšlení „mladého Směráka“ jsme nahlédli díky rozhovoru před parlamentními volbami letos v únoru.

Právě mezi Mladými sociálními demokraty chce Fico podle svého úterního vyjádření hledat nové tváře do funkcí místopředsedů strany. Dlouholetý předseda Směru zároveň v úterý oznámil, že se chystá svou funkci znovu obhajovat. V čele partaje stojí Fico už od jejího založení v roce 1999. „Budu kandidovat na funkci předsedy s tím, že připravím stranu na další parlamentní volby,“ oznámil expremiér.

V Německu zakázali další neonacistickou bojůvku

Seznam zakázaných organizací ve Spolkové republice se rozrostl o seskupení Nordadler. Podle ministerstva vnitra má sdružení jasné krajně pravicové parametry, má Adolfa Hitlera coby svůj vzor a netají se nenávistí vůči židům.

Rozhodnutí ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) doprovázejí od úterního rána policejní razie ve 4 spolkových zemích. Členové Nordadleru měli prokazatelně používat nacistickou symboliku i hesla německého nacistického režimu. Podle televize ARD se zakázaná organizace soustředila na propagaci svých myšlenek na internetu. Hlavní představitelé hnutí tam vyhledávali mladé internetové uživatele a snažili se je myšlenkově „infikovat“.

Horst Seehofer se na potírání extrémní pravice zaměřuje. Od nástupu do funkce už spolkový ministr vnitra nechal zakázat 20. krajně pravicové sdružení, a třetí v letošním roce. Na černé listině skončila v lednu organizace Combat 18 a stejný osud potkal také sdružení s názvem Geeinte deutsche Völker und Stämme.

Když u krajní pravice ještě zůstaneme, tak právní vítězství slaví vyloučený člen vedení antisystémové Alternativy pro Německo Andreas Kalbitz. Berlínský soud označil zbavení stranické příslušnosti ze strany předsednictva AfD za nepřípustné. Kalbitze už mezitím stačila jeho mateřská braniborská organizace opětovně zvolit zemským předsedou.

SMS o Ibizagate ukazují politickou kuchyni

Rakouský deník Österreich zveřejnil textové zprávy mezi kancléřem Sebastianem Kurzem a jeho někdejším vicekancléřem Heinzem-Christianem Strachem. Jde o osm SMS zpráv, které si politici vyměnili při vypuknutí skandálu se Stracheho nahrávkou z ostrova Ibiza.

Na videu z roku 2017 Strache údajné ruské podnikatelce výměnou za nákup vlivného rakouského bulváru Kronen Zeitung slibuje přiklepnutí státních zakázek, až se jeho strana dostane do vlády. Skandál loni v květnu, krátce před volbami do Evropského parlamentu, změnil rakouskou politiku: způsobil pád koaliční vlády Kurzových lidovců a Stracheho Svobodných a vyvolal předčasné volby. Ty loni v září s přehledem vyhrál Kurz, který sestavil koalici se Zelenými. Stracheho naopak ze strany vyloučili.

Deník Österreich teď zveřejnil Kurzovy a Stracheho „krizové zprávy“, které byly dosud neznámé. Nejspíš pochází z mobilu, který byl Strachemu zabaven loni v srpnu. „Prosím, zavolej mi zpátky. I já jsem teď dostal žádosti o odpověď a potřebuji s tebou ještě jednou mluvit. Děkuji,“ napsal Kurz Strachemu ve čtvrtek 16. května večer, necelý den před vypuknutím aféry.

Foto: Profimedia.cz

Kurz a Strache na snímku z prosince 2018.

„Dnes už to nejde. Ale B. (spolupracovník Kurze, pozn. red.) si zítra může otázky a odpovědi přečíst. Doufám, že se tvojí babičce daří už lépe. Srdečné pozdravy,“ odpovídá svému vládnímu kolegovi Strache. Na mysli má nejspíš odpovědi na písemné dotazy německých médií Süddeutsche Zeitung a Spiegel, která zveřejnila části nahrávky z Ibizy v pátek 17. května v 18 hodin.

„Aha. Tak uvidíme, ale díky. Co myslíš tím, že už to dneska nepůjde. Co ti do toho přišlo?“ doptal se ještě Kurz. Strache krátce po půlnoci píše: „Nic na tom není. Spousta falešných obvinění, z něčeho, co se tak nestalo… otázkou je ale klient… máme teď několik informátorů.“

V pátek po 13. hodině odpoledne Kurz Strachemu píše: „Prosím, zavolej mi naléhavě zpět.“ Celý rozměr kauzy už musel být v tu dobu politikům znám, píše deník. Do zveřejnění zbývalo necelých pět hodin. V sobotu ve 3:09 Strache píše: „Potřebujeme na naše rozhodnutí čas do rána. V 9 hodin ti ho sdělíme. V 11 hodin si popovídáme a pak ve 12 hodin vyjde moje prohlášení. Srdečně zdravím.“

Esemesky se dostaly na veřejnost den předtím, co má Kurz vypovídat před parlamentní vyšetřovací komisí. Ta se kromě aféry Ibiza zabývá také obecně tím, jestli bývalá vláda lidovců a Svobodných nebyla prodejná.

Povodně v prezidentské kampani

Silné deště způsobily v jihopolském regionu Malopolsko lokální povodně. Na místo se šest dní před prvním kolem prezidentských voleb vydal prezident Andrzej Duda. Navštívil obec Łapanów, kde v noci ze soboty na neděli řeka Stradomka protrhla ochranný val a zaplavila desítky domů i kostel. Slíbil tam modernizaci protipovodňových opatření.

Foto: Kancelaria Prezydenta RP/Jakub Szymczuk

Polský prezident Andrzej Duda v terénu.

Jeho rival, varšavský primátor Rafał Trzaskowski, zase zrušil pondělí výjezd na severovýchod Polska kvůli lokálním problémům, které způsobily deště v hlavním městě. Robert Biedroń, další Dudův protikandidát, současného prezidenta vyzval, aby kvůli povodním odložil cestu do USA a svolal bezpečnostní radu státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované