Hlavní obsah

Smog v Dillí dosáhl kritické úrovně, lidé nemají vycházet ven

Smog v Novém Dillí.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Znečištění ovzduší v indické metropoli Dillí dosáhlo kritické úrovně a úřady obyvatele varovaly, aby s ohledem na své zdraví raději vůbec nevycházeli ven.

Článek

Kvůli smogu už v pátek úřady nařídily uzavření škol, kde se nebude vyučovat minimálně do 5. listopadu. Ve městě je zakázáno vykonávat stavební práce, zapalovat ohně nebo používat zábavní pyrotechniku. Vzduch je natolik znečištěný, že ve městě je i velmi nízká viditelnost. Místní letiště kvůli tomu muselo zrušit nejméně 40 letů.

Už v předchozích dnech úřady lidem rozdaly miliony obličejových masek, přesto ale zdravotnická zařízení referují o obrovském nárůstu počtu pacientů s dýchacími obtížemi, uvedla agentura Reuters.

Obyvatelé v indických médiích používají kvůli nedýchatelnosti vzduchu přirovnání k plynové komoře, deník India Today píše o „air-magedonu“.

Indický státní systém pro předpovídání a výzkum kvality ovzduší (SAFAR) zatím není příliš optimistický ohledně možného zlepšení situace: během nadcházejících dvou dnů se podle něj nic zásadního nezmění.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, v několika čtvrtích Dillí dosáhla vysoko přes 900 mikrogramů na metr krychlový.

Kvalita vzduchu v Dillí je aktuálně sedmkrát horší než například v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Doporučované