Hlavní obsah

Smrt v temné kobce. Návštěvníci Špilberku se díky unikátní prohlídce promění ve středověké lékaře

Návštěvníci Špilberku zažijí jedinečný vhled do historie.Video: Anastasija Kriušenko, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé na brněnském hradě Špilberk zažijí novou unikátní prohlídku. Díky rozšířené realitě a tabletům poznají virtuálně příběhy středověkých vězňů i dozorců.

Článek

Umírali zazdění v temných místnostech hradu. Někteří vydrželi při životě jen pár dní, ale jeden z nich skoro dva roky. Jmenoval se Gromann a v tmavých kobkách brněnského hradu Špilberk strávil dvacet měsíců. Až potom, co mu po naléhání lékaře sundali okovy, zemřel.

Návštěvníci brněnské památky si nově užijí speciální prohlídku Příběhy kasemat, na které jinde v republice nenarazí. Promění se v lékaře z osmnáctého století a s pomocí tabletu i rozšířené reality potkají známé vězně i dozorce ze Špilberku. „Je tu sedm stanovišť a na každém nějaký příběh. Lidé si nebudou jen hrát, ale díky zážitkové formě poznají skutečné postavy z dějin kasemat,” sdělila koordinátorka projektu Martina Šmídtová.

Vstupné pro jednoho stojí 120 korun, pětičlenná skupina zaplatí celkem pětistovku. Stejnou částku si musejí zájemci připravit jako zálohu na tablet, který jim muzeum propůjčí.

Tvůrci výstavy chtějí přilákat do hradu i mladší generaci, ale nedoporučují tento zážitek dětem mladším dvanácti let. „Je možná návštěva dětí od 12 let v doprovodu dospělého, ale pro děti není hra příliš vhodná,” uvedla Šmídtová.

Herní aplikaci Příběhy kasemat za 900 tisíc platí brněnský magistrát, tvůrci připravují ještě anglickou a německou verzi.

Kasematy se proměnily v obávaný žalář pro nejtěžší zločince po rozhodnutí císaře Josefa II. v roce 1783. Ve třicátých letech devatenáctého století vězení zůstalo jen v nadzemní části hradu.

Reklama

Doporučované