Hlavní obsah

Smrt znovuzvoleného prezidenta. V Čadu zemřel Idriss Déby

Foto: Profimedia.cz

Čadský prezident Idriss Déby zemřel na následky zranění, jež utrpěl na severu země, kde armáda bojuje s povstalci.

Reklama

V téměř 17milionovém Čadu dnes zemřel prezident Idriss Déby, který patřil k nejdéle vládnoucím prezidentům na kontinentě. Informovala o tom světová média s odvoláním na místní armádu.

Článek

Na následky zranění, jež utrpěl na severu země, kde armáda bojuje s povstalci, zemřel prezident Idriss Déby. „S velkou bolestí Čaďanům oznamujeme, že dnes, v úterý 20. dubna 2021, zemřel prezident Déby,“ sdělil armádní mluvčí Azem Bermandoa Agouna. Débyho přitom označil za nejvyššího velitele ozbrojených sil, jenž věrně sloužil čadskému lidu.

Stalo se tak jen týden poté, co ve volbách 11. dubna Idriss Déby získal další prezidentský mandát. Osmašedesátiletý politik, jenž vládl Čadu 30 let, získal už šestý mandát a podle předběžných výsledků ho volilo 80 procent lidí. Mnoho opozičních politiků ale volby bojkotovalo. Čadské prezidentské volby doprovázel chaos, v zemi téměř nefungoval internet a mnoho zahraničních televizních stanic nemělo možnost o místním dění informovat.

19. dubna prezidentův tým oznámil, že Déby míří na sever země na frontu, aby se v boji proti teroristům připojil k armádním oddílům. Uvádí se také, že ve stejný den povstalci, kteří působí v libyjském pohraničí, napadli pohraniční post a začali postupovat stovky kilometrů jižně do Čadu. Armáda v pondělí oznámila, že s Frontou pro změnu a svornost v Čadu (FACT) bojuje od 11. dubna a že v bitvách přišlo o život 300 rebelů a pět vojáků.

V souvislosti s prezidentovou smrtí armáda vyhlásila 14denní období národního smutku a zavedla zákaz nočního vycházení, jenž platí ode dneška. Vzdušné hranice se podle CNN uzavírají.

Déby jako „bezpečnostní opora“

Jak připomíná CNN, Čad úzce spolupracuje s Nigérií a Kamerunem v boji proti militantní skupině Boko Haram. Podle amerických médií v zemi, která hraničí s Libyí, oblastí Dárfúru v Súdánu a Nigérií, existují obavy, že Débyho smrt ohrozí stabilitu regionu. Podle FACT je ale situace pod kontrolou.

Zástupce Rozvojového programu OSN (UNDP) v Nigérii Mohammed Yahaya v rozhovoru pro CNN uvádí, že Čad pod vedením prezidenta Débyho vyvíjel v regionu silný tlak na Boko Haram. Dodává také, že pokud v důsledku rozpadu dojde ke zvýšení toku zbraní a obnovení aktivity této islamistické povstalecké skupiny, bude se to týkat všech politiků a bezpečnostních sil v Nigérii. Déby podle něj hrál pro mezinárodní společenství důležitou roli a byl „bezpečnostní oporou“ regionu.

Kdo bude dalším prezidentem?

Podle armádního mluvčího Azema Agouny místní vláda a parlament budou rozpuštěny a příštích 18 měsíců zemi povede vojenská rada, a to „aby zajistila obranu země čelící této válce proti terorismu a zlým silám“. V jejím čele stane Débyho sedmatřicetiletý syn Mahamat Idriss Déby. Agouna také slíbil, že budoucí prezidentské volby budou „svobodné, demokratické a transparentní“ a podle jeho slov proběhnou v duchu obětavosti, za kterou jejich prezident bojoval.

Experti ale postup čadské armády kritizují. Někteří z nich v rozhovoru pro BBC upozorňují, že si armáda počíná neústavně, protože podle ústavy má v případě prezidentovy nepřítomnosti či smrti přejít vedení státu na předsedu parlamentu.

Nechybí také spekulace kolem příčiny prezidentovy smrti. Podle britské stanice BBC Déby byl zraněn v bojích v oblasti Kanem na západě státu. Toto území je ale vzdálené jenom 400 kilometrů na sever od hlavního města. Předchozí zprávy hovořily o tom, že FACT bojuje mnohem více na severu.

Podle agentury AP se Déby ujal „hrdinného velení boje proti teroristům, kteří přišli z Libye“, a po zranění byl převezen do Ndjameny. Avšak zahraniční pozorovatelé citovaní agenturou vznášejí pochybnosti nad tím, jak je možné, aby byl zabit prezident v situaci, kdy armáda sama z bojů hlásí jenom pět obětí.

Reklama

Doporučované