Hlavní obsah

Ministr kultury, který projde u Zemana? Novým adeptem je Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek má zkušenosti s vedením ministerstva a kulturou se zabývá od počátku své politické kariéry.

Reklama

Výhody Zaorálka: Již jednou ministrem byl a jmenoval jej právě prezident Zeman. Plus uřídil složitější resort, než je kultura.

Článek

Po třech měsících, kdy sociální demokracie trvala na jmenování svého místopředsedy Michala Šmardy na post ministra kultury, se teď hledá nový adept. Šmarda totiž neustál tlak spolustraníků, kteří chtějí udržet vládní spolupráci s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO a vzdal se kandidatury. A to přesto, že ještě v pondělí přes den on i předseda Jan Hamáček tvrdili, že jen on bude nominantem ČSSD, přestože jej odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman.

Nový kandidát, jehož jméno chce ještě před pátečním jednáním předsednictva ČSSD Hamáček oznámit, má být pro Hrad mnohem přijatelnější. A podle informací, které Seznam získal z rozhovorů s důvěryhodnými zdroji z Lidového domu, je aktuálně ve hře jméno bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Že je někdejší místopředseda strany Zaorálek v užším výběru, potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené s vyjednáváním. Zaorálek měl už na nabídku kývnout.

Vývoj kolem Ministerstva kultury jsme sledovali online:

Sám Lubomír Zaorálek během úterního odpoledne nechal dotazy o svém případném novém vládním angažmá zcela bez odpovědi. Stejně tak předseda ČSSD Jan Hamáček, který jen avizoval, že vybere kandidáta, k němuž by neměl mít Miloš Zeman výhrady jako měl ke Šmardovi. Tedy zejména nedostatek odbornosti. Na přímý dotaz Seznamu, zda by to měl být Lubomír Zaorálek, Hamáček jen odkázal na svá předchozí vyjádření, že jména nebude komentovat do chvíle, než bude s konečnou platností rozhodnuto.

Jméno všeobecně známého politika ČSSD ovšem dává v situaci, ve které se sociální demokracie nachází, smysl.

Lubomír Zaorálek za sebou nemá žádnou velkou aféru, uřídil daleko komplikovanější ministerstvo a prezident ho již jednou do úřadu jmenoval. Navíc během svého působení v čele české diplomacie se svým někdejším rivalem Zemanem našel společnou řeč. Oba také dlouhodobě spojuje ostrá kritika bývalého vládce zkrachovalého OKD Zdeňka Bakaly.

Dále pak je Zaorálek politický matador, který má za sebou nejeden těžký politický souboj, takže je to sázka na jistotu, že se nebude chovat neobratně v krizových situacích a budí respekt ve straně i u politické konkurence, přestože nemusí s jeho názory souhlasit.

Na posledních stranických jednáních se podle líčení některých účastníků vyjadřoval pro setrvání ve vládě s odůvodněním, že v opozici by byla ČSSD marginální stranou. A tedy pokud není žádný jasný plán, co dělat po odchodu z vlády, je lepší ve vládě z pragmatických důvodů setrvat.

A v neposlední řadě byl volebním lídrem ČSSD pro toto volební období a v současnosti působí „jen” jako předseda zahraničního výboru Sněmovny. Mimo to je členem sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. A kromě toho hned po revoluci jako zakladatel Občanského fóra v Ostravě zasedl v městském zastupitelstvu a v prvních letech se věnoval mimo jiné práci předsedy kulturní komise.

Zdroje Seznamu ale shodně tvrdí, že stále nejsou zcela ze hry další kandidáti a kandidátky, pokud by z jakéhokoliv důvodu Zaorálek nakonec nebyl průchozí.  Během úterý se podle nich například zvýšila šance usednout v čele rezortu i dosavadní náměstkyni a dlouholeté úřednici na Ministerstvu kultury Kateřině Kalistové. Ta údajně sbírá hlasy mezi umělci a kulturní obcí. Mimochodem jak ona, tak Zaorálek patřili mezi zvažované kandidáty již v květnu, kdy se začalo jednat o odvolání posledního ministra kultury Antonína Staňka.

Třetím jménem, o kterém se spekuluje, je poslanec a náchodský starosta Jan Birke, který má naopak blízko k Hradu.

Reklama

Doporučované