Hlavní obsah

Sociální korupce a kampaň za státní peníze, píší o zvýšení penzí čtenáři

Foto: Khongtham, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o schváleném navýšení důchodů.

Reklama

Důchodci dostanou přidáno 300 korun k penzím, zvýšení schválila Sněmovna. Je to od politiků pouze uplácení voličů před volbami, nebo nezbytné řešení nedostatečné životní úrovně penzistů? Co si o tom myslí čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o zvýšení důchodů, které schválila Sněmovna, a hodnocení předsedkyně Národní rozpočtové rady, ekonomky Evy Zamrazilové v podcastu Ptám se já.

Stanislav Hrouzek: Samozřejmě že si vláda dělá předvolební kampaň za státní peníze. Sociální korupce je zcela typickým rysem populistických vlád, které nemyslí na budoucnost země, ale jen na vlastní sobecké zájmy udržet se u koryta za jakoukoli cenu.

Jan Máca: Jako důchodce s průměrným důchodem tvrdím, že jde především o předvolební boj, kdy strany rozdávají prebendy na všechny strany. A je jim naprosto jedno, co to přinese. Pouze někteří z poslanců se dokázali postavit proti. Důchody se měly zvedat jen o inflaci. Jak znám své vrstevníky, stejně ty peníze skončí v kapsách jejich dětí a vnoučat. Stát se měl především zaměřit na podporu těch sociálně slabých, kteří se dostali do problémů ne vlastní vinou. Například osamělí lidé, kteří nemají na nájem.

Petr Lidmila: Poměr mezi průměrným důchodem a průměrným platem byl 44 %, dnes je to už jen asi 37 %. Všem ostatním je přidáváno daleko víc než důchodcům. To přidaní u důchodců nepokryje ani inflaci. Vím, že je krize, že by se mělo šetřit, ale tak všichni stejný metr.

Čestmír Ludvík: Předvolební propagace ANO a ČSSD nás bude stát jen v příštích třech letech 57 miliard. To je v situaci, kdy jsme zadlužení až po uši, naprostá šílenost. Tenhle populismus, kdy se kupují hlasy voličů za státní peníze, je hrozně nezodpovědný. Kdo to asi zaplatí? Naše děti a vnoučata. Jen proto, že se pár politiků chtělo udržet u moci. Chápu, že jsou někteří důchodci v těžké situaci, ale smysl dává pomoc právě jim, tedy těm, kteří ji opravdu potřebují. Polovina důchodců se má dobře, tři stovky jsou jim naprosto ukradené. Už aby byl u moci někdo zodpovědný, někdo, kdo se nechová stylem „po nás potopa“. Rozhazovat, i když na to nemám, umí každý ňouma.

Karel Klíma: Nejen důchody, ale i přidávání státním zaměstnancům (pokud už) by se mělo provádět selektivně. Zrušit dobře placeným skupinám výsluhy, odměňovat jen schopné a pracovité atd. Co se týká důchodců, je nesmysl, aby ty tři stovky dostávali např. ti s penzí nad 25 tis. apod. S paušálním rozhazováním už by se mělo jednou provždy skončit. Je nejvyšší čas!

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Václav Brom: Za posledních 30 let se tu statisíce lidí (číšníci, taxikáři, instalatéři a spousta dalších profesí) přes švarcsystém a černé zaměstnávání vědomě vyhýbaly placení sociálního pojištění. Zatímco zaměstnancům stát každý měsíc sociálko strhl rovnou z platu. Těchto lidí, kteří nyní brečí, že mají nízký důchod, mi fakt líto není. To nejsou žádní „chudáci dědečkové a babičky“, jak populisticky tvrdí Babiš s Maláčovou, ale vykukové, které jejich vykutálenost v důchodu doběhla.

Peter Keys: Kašlu na 300 korun pro důchodce, ať se mají líp, ale ty tři stovky pro každého důchodce je třeba seškrtat na výdajové straně, např. propuštěním zbytečných státních zaměstnanců, kteří potom logicky budou pracovat v privátu a místo výdaje státu budou příjmem z daně z příjmů. Přijde mi to neudržitelné, aby privát živil polovinu populace (důchodce, státní zaměstnance, dotace, politiky, studenty, nezaměstnané). Ta bublina musí jednou splasknout.

Václav Bárta: Tři stovky sem, pětistovka tam, támhle dáme rouškovné 5 000, státním zaměstnancům zaplatíme 2 dny placeného volna, když se nechají naočkovat. Jsem zvědav, kdo to bezhlavé utrácení na dluh zarazí a jak se budou tvářit dnešní vnoučata důchodců, až budou toto zhýralé utrácení na dluh platit.

Reklama

Doporučované