Hlavní obsah

Od pondělí by mělo být všechno otevřeno, říká šéf svazu obchodníků

Foto: Silvie Friedmannová

Stát dostal čtyři dny na nápravu opatření, které nařizuje zavřené obchody, služby i kulturu.

Reklama

Stát omezil podnikání neprávem. Nejvyšší správní soud zrušil mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým stát zakázal veřejné akce a omezil podnikání, obchody a služby. Restauratéři se do boje o odškodnění nehrnou.

Článek

Nejvyšší správní soud v Brně zrušil opatření, kterým se v Česku zakazuje provoz sportovišť, kultury, obchodů i restaurací. Způsob, jakým ho Ministerstvo zdravotnictví zavedlo, má procesní chybu. Hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády. Ministerstvo dostalo čas na nápravu, rozhodnutí může ještě změnit tak, aby odpovídalo nárokům soudu.

„Považujeme za podstatné, že se Nejvyšší správní soud vyjádřil k tomu postupu, který stát zvolil. A ten byl: Omezujeme tak, že zakazujeme,“ vysvětlil pro SZ Byznys advokát Daniel Truxa z advokátní kanceláře Urban&Hejduk.

Soud tak jinými slovy řekl, že Ministerstvo zdravotnictví obešlo vlastní zákonné zmocnění dané tzv. pandemickým zákonem.

Právě Daniel Truxa je autorem dalšího podání, kterým by se měl Nejvyšší správní soud v nejbližší době zabývat. Za pětici provozovatelů vnitřních sportovišť, saun a bazénů podali k soudu návrh na zrušení opatření obecné povahy nebo části ministerského opatření.

„Pro nás je to dobrá zpráva,“ říká ke čtvrtečnímu rozhodnutí advokát Truxa s tím, že si chtějí detailně prostudovat odůvodnění soudu.

„Zatím jsme neměli možnost se s tím seznámit, šlo o procesní vadu spočívající v tom, že jsme dostatečně nezdůraznili, proč jsme opatření vydali ještě předtím, než rozhodla vláda. Soud to neakceptoval, my to přijímáme a ta opatření změníme novým mimořádným opatřením podle toho, jak si soud přeje,“ uvedl k verdiktu ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Rychle otevřete

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza vyzval vládu k urychlenému otevření obchodů a služeb.

„Rozsudek znamená, že v pondělí by se měly otevřít veškeré obchody a služby a padnou i další opatření a zákazy. Musíme vědět, na co se máme připravit,“ uvedl na Twitteru. Podle něj by vláda měla neprodleně vysvětlit, jak bude ve světle rozsudku dál postupovat.

Verdikt přichází v den, kdy kabinet na mimořádném jednání rozhoduje o dalším rozvolňování.

Vláda schválila, že zbytek obchodů, trhy, lázeňská zdravotní péče i služby typu kadeřnictví nebo pedikúra se za přísných hygienických opatření budou moci otevřít v pondělí 3. května. U těchto služeb bude nutné předložit negativní test na covid-19, a to buď ve formě PCR testu, nebo antigenního.

„Připravili jsme šest balíčků, v rámci kterých se bude postupně uvolňovat v následujících týdnech,“ oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) k vládním plánům.

Popsal, že vláda bude epidemická data každý týden vyhodnocovat. Klíčové kritérium bude výskyt nových případů, pokud se toto číslo bude držet v limitu maximálně 10 000 nakažených lidí za uplynulých sedm dní, přijde další uvolnění.

Restauratéři nechtějí jít soudní cestou žalob o náhradu škody kvůli tomu, že je vláda neoprávněně zavřela. „Odškodnění není úplně jednoduché. Musíte přesně zdokladovat škody. Výsledek by byl nejistý a trval by tři roky,“ vysvětlil Luboš Kastner, zástupce programu Moje Restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„Spíš se bojím, že v momentě, kdy se režim zruší, tak přestanou platit kompenzace, které nás drží nad vodou. Lidé totiž stejně nemohou chodit ven, bojí se a my nemáme v hospodách nastavené procesy, abychom hned otevřeli. Jsem pro zachování klidu,“ dodal.

Kompenzace jsou prioritou i pro Asociaci hotelů a restaurací. Stávající programy totiž platily do konce března, od té doby jsou podnikatelé v pohostinství v nejistotě. „Veškeré kompenzace platily jen na dobu nouzového stavu. Určitě se proto na základě rozsudku budeme zabývat i otázkou odškodnění. Předpokládáme, že se k tomu vláda nějak postaví,“ sdělil prezident Václav Stárek.

Podle provozovatele platebních systémů Storyous by se dala strategie rozvolňování v oblasti gastro uchopit lépe a efektivněji.

„Myslím, že by bylo například vhodné zahájit debatu o tom, zda v Česku restaurace neotevírat postupně, po regionech, podobně jako tomu je v zahraničí. Navíc, pokud by bylo možné implementovat výsledky covid pass programu do pokladních systémů restaurací, bylo by možné touto cestou efektivně pracovat s kapacitou podniků. Bohužel s námi jakožto vývojáři těchto systémů doposud nikdo nejednal,“ komentuje výsledky jednání vlády Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous.

Obchodníci: Týden už vydržíme

„Týden už nehraje takovou roli, byli jsme zavření půl roku. Jen doufám, že to vláda dodrží a neposune otevření, pokud čísla nepůjdou správným směrem,“ uvítal termín 3. května Václav Hrbek, majitel módní značky Alpine Pro a „mluvčí“ Retailové asociace. Sdružení, které má kolem sto členů z řad obchodníků, doteď hrozilo rebelií, pokud se vláda k rozvolňování jasně nepostaví. To by znamenalo, že někteří členové protestně otevřou už 26. dubna navzdory zákazům.

Na přímý dotaz, jestli už protesty nehrozí, Hrbek řekl: „Velmi smutné je to, že je v tuto chvíli jen 18 procent maloobchodů diskriminačně zavřeno a my jsme mezi nimi. Týden to ještě vydržíme. Neříkám ale definitivně, že protesty už nehrozí.“ K rozsudku Nejvyššího správního soudu se zatím nechtěl vyjadřovat.

Ulevilo se také obchodním centrům. „Jsme rádi, že známe konkrétní datum a další vlna obchodníků může nasměrovat své úsilí k přípravám na otevření, které přichází za minutu dvanáct. Věříme, že vláda slib dodrží i proto, že obchodní centra jsou bezpečným místem, což jsme opakovaně prokázali,“ říká předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

Hospodářská komora vyjádřila nespokojenost s rychlostí, jakou se uvažuje o otevření gastra, zejména zahrádek a hotelů. „Protože podle toho plánu by na hotely přišlo až někdy na začátku června a ještě ve 25procentní kapacitě. Tady budeme chtít být ambicióznější. A režimová opatření mohou sehrát roli toho, co to uspíší,“ uvedl Ivo Hlaváč, ředitel sekce zdravotnictví a sociálních služeb.

Reklama

Doporučované