Hlavní obsah

SpaceX pokořila další vesmírný milník. I s Baby Yodou na palubě

Podívejte se na pokoření dalšího vesmírného milníku s Baby Yodou na palubě.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

Kolik americká vláda ušetří na misích se soukromými podniky a jaký je background za pátým pasažérem ve čtyřčlenné misi, o kterém se toho tolik neví? Loutka stála čtvrtinu toho, co jedny z nejdražších filmových kulis historie.

Článek

Kosmická loď Crew Dragon společnosti SpaceX dorazila včera ráno k ISS. Se čtyřmi astronauty na palubě šlo o první plnohodnotnou misi soukromé firmy ve spolupráci s NASA. O pátém pasažérovi v korábu už se ale tolik neví.

Celý let Crew Dragon k ISS trval 27 hodin. NASA doufá, že završená mise se všemi čtyřmi astronauty na palubě zahájí novou éru: pravidelného spojení s orbitálním komplexem. Také na něm ušetří.

Kolik stojí lety do vesmíru?

O třetinu nižší cena

Po konci programu raketoplánů museli Američané létat v ruských lodích Sojuz. Za jedno místo platili skoro dvě miliardy korun. SpaceX nabízí letenku o více než třetinu levněji. NASA tak za čtyři astronauty v Crew Dragon ušetří až 2,7 miliardy. A další stovky miliard korun už spoluprací se soukromým sektorem ušetřila.

Z domácí půdy díky němu letos poslala své astronauty do vesmíru poprvé po devíti letech. A to se doslova pouze vezli. Řízení celého letu je totiž automatické. Posádka si tak třeba mohla hrát se svým měřítkem stavu beztíže a maskotem, za kterého si vybrala fenomén dneška ze světa Hvězdných válek - tzv. Baby Yodu.

Kolik stojí Baby Yoda?

Loutka za více než 100 milionů

Předlohou plyšové hračky vysoké 15 centimetrů v hodnotě zhruba 500 korun byla postava ze seriálu The Mandalorian od studia Disney. To za vytvoření skutečné loutky utratilo údajně přes 110 milionů. Pro srovnání to je asi čtvrtina ceny jedněch z nejdražších filmových kulis - ze scény potápějícího se Titaniku.

Investice však účel zřejmě splnila, protože díky seriálu se Disneymu podařilo přitáhnout pozornost k jeho streamovací službě, do které vkládá obrovské naděje.

Disney také vyvolal obrovský zájem o hračky, čemuž koneckonců pomohla i loď Crew Dragon. Plyšový Baby Yoda opustil spolu se Zemí takřka okamžitě také sklady internetových obchodů po celém světě.

Reklama

Doporučované