Hlavní obsah

Špatné počasí trápí i Evropu. Letiště zavírají pod náporem sněhu

Prudké sněžení trápí Francii a Německo.Video: Eva Krchová, AP

 

Reklama

Husté sněžení, které ve středu trápilo východ Francie, se dnes přesunulo nad západní Německo. V Porýní způsobil sníh problémy v silniční dopravě a je zcela ochromen provoz na letišti Kolín nad Rýnem/Bonn. Informovala o tom agentura DPA. Ve Francii ve čtvrtek sněží především na severu a v okolí Paříže. Varování před sněhovou nadílkou vydali také meteorologové pro Británii a sever Itálie.

Článek

Sníh a náledí zkomplikovalo ve čtvrtek ranní dopravu především v západoněmeckých spolkových zemích Porýní-Falc a Sársko. Obě sousedí se severovýchodní Francií, kterou bouře Gabriel doprovázená hustým sněžením i silným větrem potrápila ve středu. Jen v okolí Kaiserslauternu policie zaznamenala ve čtvrtek ráno v souvislosti s počasím jedenáct dopravních nehod. „Máme tu několik nákladních vozů, které stojí na silnici napříč,“ uvedla mluvčí policie v německém Trevíru.

Zcela zablokován je kvůli sněhu provoz na mezinárodním letišti mezi městy Kolín nad Rýnem a Bonn. Od ranních hodin nemohou vzlétat ani přistávat žádná letadla. Zaměstnanci letiště se snaží odklidit sníh z přistávací plochy. „Naše zimní služba je v trvalém nasazení a uklízí a uklízí a dělá vše pro to, abychom mohli opět obnovit provoz,“ uvedla mluvčí letiště.

Ve Francii platí od čtvrtka varování před sněhem a náledím především na severu země v okolí Amiensu a Rouenu, ale i v hlavním městě a jeho okolí, informoval list Le Figaro.

Před hustým sněžením prakticky na celém území Spojeného království varovali ve čtvrtek také britští meteorologové. Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko během uplynulé noci zaznamenaly nejnižší teploty aktuální zimy. U skotského jezera Loch Glascarnoch spadla podle televize Sky News teplota až k minus 13,6 stupňům Celsia.

Na sněhovou nadílku se připravují také na severu Itálie. Odklízet sníh v ulicích budou muset podle listu La Repubblica i velká města jako Turín, Milán, Boloňa a Janov.

Reklama

Související témata:

Doporučované