Hlavní obsah
Online

Nejhorší násilí za roky. USA otevřely ambasádu v Jeruzalémě. Izrael v Gaze zastřelil 55 Palestinců

Od založení Izraele uběhlo 70 let. Odpoledne se americká ambasáda slavnostně přesunula do Jeruzaléma.Video: Redakce Seznam, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy k příležitosti 70. výročí založení Izraele přemístily svoji ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Izraelská armáda už při střetech v Pásmu Gazy zastřelila 52 Palestinců.

Článek

U příležitosti 70. výročí založení Izraele Spojené státy přemístily své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Učinily tak z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, který loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Kromě nadšení Izraelců vyvolal tento krok i bouřlivé protesty Palestinců. V pohotovosti jsou bezpečnostní složky i zdravotníci.

Ze Spojených států na slavnostní přesun ambasády už v neděli přiletěla delegace, jejímiž členy jsou mimo jiné Trumpova dcera Ivanka, její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

Pro Palestince je krok nepřípustný, protože východní část Jeruzaléma okupovanou Izraelem od války v roce 1967 považují za budoucí hlavní město vlastního státu. Na pondělí vyhlásili „den hněvu“. Čekají se protesty i násilné nepokoje, do kterých by se mohly zapojit až stovky tisíc lidí.

Kritiku si loni Trump za své rozhodnutí vysloužil od OSN, řady jednotlivých států i Evropské unie, která dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států. Jeruzalém by měl být hlavním městem obou z nich. Česká republika spolu s Rumunskem a Maďarskem společné prohlášení Evropské unie, které Trumpův krok odsoudilo, ale zablokovala.

  • Protestující se pro dnešek rozcházejí, v úterý uplyne 70 let od vysídlení statisíců Palestinců

    Protestující se podle zpráv přímo z místa už rozcházejí, očekává se však, že s zítřejším ránem protesty u hranic Pásma Gazy začnou znovu. Protestní akci Velký pochod za návrat, která začala na konci března, čeká významný den. Protesty v úterý 15. května vyvrcholí na den, který Palestinci označují jako Nakba (v arabštině katastrofa). V roce 1948 byly stovky tisíc Palestinců vyhnány z domovů v ozbrojeném konfliktu mezi Izraelem a arabskými státy, který po konci britské nadvlády nad územím doprovodil vznik samostatného izraelského státu a Palestiny. Palestinci dlouhodobě volají po návratu do svých domovů z před sedmdesáti let, Izrael naopak trvá na tom, aby zůstali na území dnešní Palestiny – v Pásmu Gaza a na Západním břehu Jordánu. Izrael po první arabsko-izraelské válce rozšířil své území z OSN stanovených 56 procent Palestiny na 77 procent.

  • Izrael podle Netanjahua jednal v sebeobraně, vojáci bránili suverenitu státu

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagovat na kritiku vojenského zásahu proti protestujících Palestincům u hranice s Pásmem Gazy. Vojáci proti civilistům použili ostré náboje a více než padesát Palestinců zastřelili. Izrael podle Netanjahua jednal v sebeobraně. „Každá země musí bránit své hranice. Teroristé z hnutí Hamás chtějí zničit Izrael a poslali tisíce lidí, aby prolomili ochrannou bariéru na hranici a pomohli jim k tomu. Naši suverenitu a občany jsme odhodláni bránit i nadále,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

  • Nemocnice v Pásmu Gazy nezvládají příliv zraněných. Úřady žádají o pomoc sousední Egypt

    Nemocnice v Pásmu Gazy se podle lidskoprávních organizacích blíží kolapsu. Nezvládají příliv zraněných. Aktuálně byly při protestech na hranicích s Izraelem přibližně dva tisíce lidí, bezmála tisíc z nich utrpělo střelná zranění. Místní ministerstvo zdravotnictví už žádá o pomoc sousední Egypt. Žádá jak o dodávky léků, tak o převoz pacientů, kteří vyžadují náročné zákroky.

  • Izraelské stíhací letouny zneškodnily pět teroristických cílů

    Izraelská armáda uvedla, že její stíhací letouny na území Pásma Gazy zneškodnily pět teroristických cílů. Mělo jít mimo jiné o výcvikový tábor radikálního hnutí Hamás. Izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla „v odpovědi na násilnosti, které členové Hamás iniciovali v posledních hodinách v blízkosti hranice“.

  • Podle agentury AP počet mrtvých překonal padesátku

    Už dvaapadesát mrtvých si vyžádal střet izraelské armády s protestujícími Palestinci. Všechny oběti hlásí úřady v Gaze. Podle armádních zdrojů byl během protestů lehce zraněn jeden voják.

  • Uznání Jeruzaléma za hlavní město je jednoduše uznáním reality, uvedl Bílý dům v prohlášení

    Rozhodnutí o přesunu ambasády podle stejného prohlášení zároveň neznamená, že by Spojené státy považovaly svou pozici v konfliktu mezi Izraelem a Palestinou za definitivní. Bílý dům připomněl, že USA odkládaly přesun ambasády více než dvacet let a za celou dobu se Izraelci a Palestinci nepřiblížili k mírovému stavu.

  • Palestinci chtějí upozornit na situaci v Gaze, cítí se odříznutí od zbytku světa, říká z místa reportérka Al Jazeery

    Podle reportérky zpravodajského serveru Al Jazeera Hodá Abdel-Hamídové většina protestujících situaci v Jeruzalémě podrobně nesleduje a neprotestují přímo proti nové otevřené americké ambasádě. Přesun americké ambasády je podle ní jen jedním z mnoha důvodů, které přispěly k jejich pocitu bezradnosti. Pro mnohé působí jako pověstná poslední kapka. Palestinci v Pásmu Gazy se podle ní cítí odstřiženi od světa a protesty vnímají jako jedinou možnost, jak na svou situaci upozornit.

  • Prezident Trump je mužem, který drží své slovo, řekl Kushner. Izrael má podle něj právo vybrat si hlavní město

    „Prezident Donald Trump dokázal, že je mužem, který své sliby drží. Nevycouvá jako jeho předchůdci,“ prohlásil při otevíracím ceremoniálu amerického velvyslanectví v Jeruzalémě Trumpův zeť Jared Kushner. Spojené státy podle něj přesunem ambasády svým spojencům dokázaly, že jim mohou věřit. „Izrael je svrchovaným státem a jako takový si může svobodně vybrat hlavní město, stejně jako jakákoliv jiná suverénní země na světě. Spojené státy stojí po boku Izraele, protože společně věříme ve svobodu, lidská práva. A věříme, že demokracii stojí za to bránit. Stojíme po boku Izraele, protože věříme, že je to ta správná věc,“ dodal. Spojené státy jsou podle Kushera zároveň připraveny podpořit mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinou.

  • Počet obětí se už dostal přes čtyřicet

    Střety protestujících Palestinců s izraelskou armádou si vyžádaly další oběti. Mrtvých už je podle agentury Reuters celkem 41. Informuje o tom s odkazem na místní úřady v Gaze.

  • Izraelská armáda údajně zabránila bombovému útoku

    Podle izraelské armády (IDF) slouží protesty jako zástěrka pro krytí teroristické činnosti. Nejmenovaný představitel IDF podle zpravodajského serveru BBC uvedl, že se trojice útočníků pokusila umístit bombovou nálož v blízkosti hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Vojáci podle IDF trojici útočníků zastřelili.

  • Amnesty International odsoudila události v Gaze, porušují podle ní mezinárodní právo

    Jedna z nejvýznamnějších mezinárodních organizací zabývající se lidskými právy, Amnesty International (AI), odsoudila počínání izraelských autorit při střetu armády s protestujícími Palestinci u hranic Pásma Gazy. Vojenský zásah, při kterém zemřely desítky lidí včetně dětí, je podle AI porušením mezinárodních dohod a také základních lidských práv.

  • Podle palestinských úřadů je mrtvých už 37

    Střety Palestinců s izraelskou armádou si vyžádaly nejméně 37 obětí. Média o tom informují s odvoláním na palestinské ministerstvo zahraničí.

  • Spojené státy prohlásily velvyslanectví v Jeruzalémě za otevřené

    Spojené státy prohlásily své velvyslanectví v Jeruzalémě za otevřené, oznámila agentura Reuters. Na místě odpoledne začal slavnostní ceremoniál přesunu ambasády v Izraeli z Tel Avivu, na němž má promluvit poradce prezidenta Donalda Trumpa a jeho zeť Jared Kushner. V Jeruzalémě se podle agentury AFP otevření ambasády účastní stovky amerických a izraelských činitelů. Z USA na slavnostní akci už v neděli přiletěla početná delegace, jejímiž členy jsou kromě Kushnera jeho žena a Trumpova dcera Ivanka, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

  • Počet mrtvých při demonstracích vzrostl na 28

    Informaci přinesl zpravodajský server BBC News s odvoláním na palestinské úřady. Demonstranty zastřelili izraelští vojáci.

  • Ovčáček: Izraelský prezident v dopise poděkoval Zemanovi za podporu

  • Počet mrtvých dál roste, zabito už bylo nejméně 25 Palestinců

  • Video: Izrael nasadil proti Palestincům v Pásmu Gazy drony se slzným plynem

    Video: Lukáš Marek, AP

  • Donald Trump: Skvělý den pro Izrael

    Americký prezident Donald Trump na twitterovém účtu informoval, že slavnostní otevření ambasády v Jeruzalémě bude přenášet televize Fox News, a dodal, že dnešek je pro Izrael skvělým dnem.

  • Mrtvých Palestinců už je nejméně 16, je mezi nimi i vozíčkář a 14letý chlapec

    Izraelští vojáci při dnešních protestech v Gaze zastřelili už 16 Palestinců, včetně 14letého chlapce a vozíčkáře. Dalších přinejmenším 500 lidí bylo zraněno, z toho 200 bylo postřeleno.

Reklama

Hlavní zprávy