Hlavní obsah

Hvězdný sprinter má 3 hodiny, aby „doběhl“ z letadla na start závodu

Foto: Profimedia.cz

Ferdinand Omanyala na atletických závodech v Keni, které proběhly letos na začátku května.

Reklama

Na mistrovství světa v atletice do Oregonu na poslední chvíli odcestoval i sprinter Ferdinand Omanyala z Keni. Dostat se z domoviny na běžeckou trať musí kvůli zpožděnému vízu za 24 hodin. Jeho případ přitom není jediný.

Článek

Keňský sprinter Ferdinand Omanyala ve čtvrtek večer odletěl ze země do amerického Oregonu na mistrovství světa v atletice. Stalo se tak i přes počáteční zprávy, že závody vynechá kvůli zpoždění potřebných víz. Africká hvězda atletiky ho nicméně na poslední chvíli získala, má tak necelých 24 hodin na to, aby se do dějiště šampionátu dostala.

Omanyala odletěl z rodné Keni ve čtvrtek večer, jak oznámil jeho mluvčí. Samotná cesta přitom trvá až 18 hodin. Čas tak hraje v jeho neprospěch.

Má totiž necelé tři hodiny na to, aby prošel v USA pasovou kontrolou, dostal se na místo závodu, vyzvedl si akreditace a rozehřál se, informuje britská BBC.

Pokud se mu to podaří, měl by nastoupit do zahřívacího kola na 100 metrů kolem 9. hodiny ranní místního času. „Jen co tam budu, všechno bude zapomenuto. Moje tělo musí běžet, je jedno, jak je unavené. Život nám dává výzvy, ale musíte k nim jít čelem,“ komentoval situaci.

Z možného pochybení ohledně víz nikoho neviní. „Výzvám spojeným s udělováním víz čelí všichni Keňané i ostatní denně. A v tomto případě tomu nebylo jinak,“ napsal na Twitter.

Jeho mluvčí připisoval opožděné udělení víza možnému nahromadění žádostí z důvodu uzávěr spojených s covidem-19, uvedl server Al-džazíra.

Keňský sportovec přitom není ve spojitosti s nadcházejícím mistrovstvím jediný, který čelil potížím s vízy do USA. Agentura AP se dopočítala 375 takových případů. Až 10 jihoafrických sportovců je kvůli problémům s vízy zaseknutých v Itálii, podobně i jamajský běžec Gregory Prince nebo olympijský běžec Chad Wright. Se zpožděním získali vízum také sportovci z Indie a další Keňané.

Mluvčí Světové atletiky Nicole Jefferyová v reakci na případy uvedla, že složitosti kolem víz souvisí s výzvami postpandemické doby.

Zda se 26letému Ferdinandu Omanyalovi podaří „doběhnout“ na startovní čáru včas, je zatím otázkou. BBC i Al-džazíra nicméně zmiňují, že jako možná varianta je zvažováno i individuální rozehřívací kolo.

Omanyala figuruje v letošním žebříčku jako třetí nejrychlejší muž světa, který v loňském září na 100 metrů stanovil nový africký rekord - 9,77 sekundy. Rychlejší jsou pouze Američané Fred Kerley a Trayvon Bromell.

Reklama

Doporučované