Hlavní obsah

Jokič, Markkanen, Satoranský. Největší hvězdy pražského EuroBasketu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Nikola Jokič v dresu Denver Nuggets v zápase proti Indianě v NBA.

Reklama

Pojďme si ukázat, na koho by se diváci pražské skupiny EuroBasketu měli v 15 zápasech soustředit. Vedle superhvězdy Jokiče přijeli i výborní hráči z Finska nebo Izraele. A samozřejmě nesmíme zapomenout na Čechy.

Článek

Nikola Jokič – Srbsko

Největší hvězdou je v Praze srbský hráč ve službách týmu Denver Nuggets Nikola Jokič. Jako třináctý basketbalista v historii NBA získal v posledních dvou sezonách dvakrát za sebou cenu nejužitečnějšího hráče.

211 cm vysoký a 129 kg těžký centr je vynikajícím tvůrcem hry, skvěle přihrává zejména jednou rukou a všestranně střílí. Má zvláštní styl hry. Pohybuje se pomaleji a rozvážně, všechno ale dohání tím, jak je na hřišti chytrý. V minulém ročníku zaznamenal průměry 27,1 bodu, 13,8 doskoku a 7,9 asistence a stal se prvním hráčem, jenž překonal v sezoně hranice 2000 bodů, 1000 doskoků a 500 asistencí.

Letos v lednu se 27letý Jokič dohodl s Nuggets na rekordní smlouvě. Během pěti let si vydělá 264 milionů dolarů (téměř 6,5 miliard Kč). Získá tak nejlukrativnější kontrakt v historii NBA. Proti českým basketbalistům se postaví v sobotu 3. září.

Lauri Markkanen - Finsko

25letý Lauri Markkanen je dnes suverénně nejlepším finským basketbalistou, který hraje v NBA za Cleveland Cavaliers. V roce 2017 ho draftovala Minnesota Timberwolves celkově sedmým výběrem, než byl zařazen k výměně do Chicago Bulls za Jimmyho Butlera.

Syn finských basketbalistů a mladší bratr fotbalisty Eera Markkanena vyrůstal v Jyväskylä uprostřed jižního Finska a své juniorské roky prožil v místním týmu HoNsU. Jako vysokoškolák začal hrát univerzitní ligu NCAA v Arizoně Wildcats a hned ho tam označili za nejlepšího střílejícího vysokoškolského basketbalistu, který přesáhl 210 cm.

Už na konci první sezóny na univerzitě ale Markkanen oznámil záměr ukončit karieru v NCAA a vstoupit do draftu NBA. V Chicago Bulls působil od roku 2017 až 2021 a hned na jaře 2018 si vysloužil titul nejlepšího nováčka ligy. Nováčkovskou sezónu pak zakončil tím, že vedl Bulls v doskocích s 7,5 a byl čtvrtý ve skóre s 15,2.

S finským národním týmem hrál už na EuroBasketu 2017, který se částečně konal ve Finsku. Svůj tým dovedl do osmifinále průměrem 19,5 bodu a 5,7 doskoku v 6 zápasech. S českým týmem se utká v úterý 6. září.

Deni Avdija – Izrael

Zajímavou postavou v Praze je určitě i 21letá naděje v izraelském národním týmu Deni Avdija. Izraelsko-srbský profesionální basketbalista hraje v NBA za Washington Wizards.

Syn basketbalisty Zufera Avdiji se narodil v  kibucu Bejt Zera v Izraeli, odkud pochází jeho matka. Otec hrál za Jugoslávii, než se přestěhoval do Izraele, kde působil v různých izraelských týmech.

Deni začal hrát basketbal ve čtvrté třídě za klub Bnei Herzeliya a poté v roce 2013 přešel do nejslavnějšího izraelského týmu Maccabi Tel Aviv. Už jako mládežnický hráč vynikal a v roce 2017 v 16 letech se stal nejmladším basketbalistou seniorské ligy v historii klubu. O dva roky později už byl nejmladším hráčem, který kdy vyhrál cenu nejužitečnějšího hráče Israeli Basketball Premier League, a dovedl svůj tým k šampionátu.

V roce 2020 byl tento 206 cm vysoký hráč draftován Washington Wizards, kteří si ho vybrali jako devítku. Hned v lednu 2021 zaznamenal Avdija v NBA kariérní maximum 20 bodů a trefil pět trojek spolu s pěti doskoky, pěti asistencemi a dvěma zisky při prohře 128:124 proti Miami Heat. Během sezóny 2021-22 pak odehrál všech 82 zápasů, přičemž průměrně zaznamenal 8,4 bodu na zápas, 5,2 doskoku na zápas a 2,0 asistence na zápas.

S Čechy se střetne ve čtvrtek 8. září.

Tomáš Satoranský – Česko

Tomáš Satoranský je dnes nejslavnější a asi i nejdůležitější postavou českého národního týmu. Bohužel se před EuroBasketem zranil. Není jasné, v jakém stavu nastoupí.

Měří 201 cm, váží 95 kg a hraje na postu rozehrávače. Jeho silnými stránkami jsou přehled ve hře s kvalitními přihrávkami, solidní střelba z různých pozic a schopnost získat míč. V severoamerické NBA nasbíral přes 1600 bodů.

V roce 2012 byl jako celkově 32. draftován Washington Wizards a stal se tak čtvrtým Čechem v NBA po Jiřím Zídkovi, Jiřím Welschovi a Janu Veselém. V roce 2019 se stal nejlépe placeným českým sportovcem, když s klubem Chicago Bulls podepsal tříletou smlouvu s průměrným ročním příjmem 10 milionů dolarů (224 milionů korun).

Otázka, zda za Česko nyní nastoupí, je klíčová. „Myslím si, že pokud Tomáš nebude hrát, tak bude chybět jeden z hlavních organizátorů hry. V případě Tomášovy absence jej bude nutné nahradit ve dvou rolích. To je ta faktická na hřišti - rozehrávač, organizátor hry a pak je to lídr - emocionální, charakterový, morální, můžeme to nazvat jakkoliv,“ řekl Jiří Welsch v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

+8

Satoranský se narodil v Praze, kde i vyrůstal, obdivoval Michaela Jordana a snil o tom, že jednou budu hrát jako on. Profesionální kariéru začal v týmu USK Praha v roce 2007, když mu bylo 16. Po dvou letech podepsal se španělským klubem Cajasol Sevilla, zamiloval si to tam a nakonec ve Španělsku strávil celkem sedm let.

Teď se z Ameriky znovu vrací do Španělska, kde bude působit ve špičkové Barceloně. Tomášův dědeček je bratrancem herce Jaroslava Satoranského a sám basketbalista je zetěm Pavla Maurera, novináře a znalce gastronomie.

Vít Krejčí – Česko

22letý Vít Krejčí je dnes jediným českým profesionálním basketbalistou, který působí v NBA. Stal se hráčem Oklahoma City Thunder a pátým Čechem, který pronikl do NBA. Prvním byl v roce 1995 Jiří Zídek, druhým Jiří Welsch, třetím Jan Veselý a čtvrtým Tomáš Satoranský. Hraje na pozici „shooting guard“, tedy křídla hrajícího ve větší vzdálenosti, typově blízké rozehrávači.

Kluk ze Strakonic začínal v mládežnické akademii Sokola Písek. Už ve 14 letech vstoupil do španělského basketbalového klubu Zaragoza a v sezóně 2016–2017 začal hrát za Anagan Olivar, rezervní tým Zaragozy. Už na jaře 2017, v 16 letech, si pak odbyl v Zaragoze profesionální debut proti Fuenlabradě. Všechno ale směřovalo do vysněné NBA.

V draftu NBA 2020 byl tento 199 cm vysoký hráč vybrán jako celkově 37. Washington Wizards a následně vyměněn do Oklahoma City Thunder, kde má za sebou celkem povedenou sezonu. V únoru 2019 debutoval Krejčí za seniorský národní tým během kvalifikační fáze mistrovství světa v basketbalu.

... a Luka Dončič – Slovinsko

Luku Dončiče, superhvězdu NBA týmu Dallas Mavericks, v Praze neuvidíte, ale musíme ho zmínit. Bude hrát ve skupině v Kolíně nad Rýnem, kde se favorizovaní Slovinci střetnou s Litvou, Maďarskem, Bosnou a Hercegovinou, Německem a Francií.

Tohle je Pan basketbalista, navzdory svým 201 cm výšky mistr technických kousků a fines, hbitý, skvělý střelec z jakékoli pozice, který svou hrou baví vždy celou halu. Letos v play-off NBA s Dallasem hrál finále Západní konference. Jeho bodový průměr za první čtyři sezony přesahuje 26 bodů na zápas.

Když mu bylo 18, podílel se na překvapivém vítězství Slovinska na Mistrovství Evropy 2017. Na olympijském turnaji v Tokiu s ním loni Slovinci prohráli až v boji o bronz s Australany.

Reklama

Doporučované