Hlavní obsah

Superman Jokič potáhne Srby, Praha je připravena na EuroBasket

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

02 arena byla tři dny před zahájením mistrovství Evropy v basketbalu už skoro připravena.

Reklama

Bude to největší sportovní událost roku v Česku a největší basketbalová v historii. Praha od 2. do 8. září hostí skupinu D o rok odloženého mistrovství Evropy v basketbalu. Tahákem bude určitě zápas Česka se supersilným Srbskem.

Článek

Český tým čekají kromě Srbů s Nikolou „Joker“ Jokičem, dvojnásobným nejužitečnějším hráčem NBA z loňského a předloňského roku, ještě Poláci, Finové, Nizozemci a Izraelci.

Čechům bez dirigenta hry Tomáše Satoranského, který má poraněný kotník, se v poslední době vůbec nedařilo. Prohráli hned čtyři utkání v řadě. Nejdříve s Německem, pak s Itálií, potom přišel naprostý debakl s Francií a nakonec jsme nestačili ani na Maďary. Snad jen to poslední utkání jsme hráli tzv. o fous, ale s Maďary se prostě neprohrává.

Naštěstí se do sestavy po zranění a nemoci vracejí jediný Čech z NBA Vít Krejčí (Oklahoma City Thunder), který by mohl zastoupit Satoranského jako první rozehrávač, a levoruký střelec Jaromír Bohačík.

+8

Z každé skupiny EuroBasketu (další se hrají v Kolíně nad Rýnem, Tbilisi a Miláně) postupují do play-off v Berlíně čtyři týmy. Postup by nám tedy neměl uniknout, ale nejde jen o něj. Jde o to, že se hrou, jakou jsme zatím předváděli, bychom neměli šanci jít v Německu do čtvrtfinále.

Pražská O2 arena je už připravena, skládací palubovka vystřídala led, kapacita byla snížena na 12 500 míst. Největším tahákem bude zápas se Srby, který už je prakticky vyprodaný. Pořadatelé se budou snažit maximálně oddělit horkokrevné srbské fanoušky od ostatních, aby nedošlo ke konfliktům.

Všichni jsou samozřejmě zvědaví hlavně na Nikolu Jokiče. 211 cm vysoký a 129 kg těžký centr z Denveru Nuggets je vynikajícím tvůrcem hry, skvěle přihrává zejména jednou rukou a všestranně střílí.

Pozornost přitahuje také trenérské duo finské reprezentace, protože Henrik Dettmann je ženatý s Češkou a Lassi Tuovi vedl ve Štrasburku Jaromíra Bohačíka. Konečně pikantní nádech bude mít i střet s Izraelci, protože český tým vede izraelský kouč Ronen Ginzburg.

Reklama

Doporučované