Hlavní obsah

Čeští běžci jsou už roky bez medaile. Michal Novák na ni skoro dosáhl

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Michal Novák (uprostřed) udává tempo skupiny při sprintu MS v klasickém lyžování ve slovinské Planici.

Reklama

Osm let už nemělo Česko medaili z mistrovství světa v klasickém lyžování. Teď byl Michal Novák ve sprintu pověstný chlup od bronzové.

Článek

Ve finském Lahti v roce 2015 vybojoval stříbro v běhu na 50 km Lukáš Bauer. Předtím až v roce 2009 v Liberci zase Bauer stříbro na 15 km. Mistry světa se ještě dříve stali po roce 2000 Kateřina Neumannová a Martin Koukal.

Je to až s podivem. Tahle země kdysi výborných skokanů, běžců na lyžích i sdruženářů pozvolna, plíživě ustoupila z bývalých pozic. Jako by to souviselo s brzy odtávajícím sněhem na českých horách.

Po Koukalovi, Neumannové a Bauerovi najednou zůstalo prázdno. To radši nezmiňujeme skoky na lyžích, kde jsme dlouho patřili ke světové špičce. V posledních letech dokonce začali čeští fanoušci čekat více medaile od představitelky alpského lyžování Ester Ledecké.

26letý Michal Novák teď dosáhl mimořádného úspěchu. Jeho bramborová medaile má v dlouhodobém kontextu českého klasického lyžování cenu medaile opravdové. Zaujal i stylem, jakým jel. Byl to sebevědomý běh, kdy se nebál vést celé běžecké pole.

Přitom už před čtyřmi lety na MS do 23 let v Lahti ukázal, jaký má potenciál, když na bruslařské patnáctce získal stříbrnou medaili. Jako dospělý pak několikrát prorazil při závodech do první desítky. V loňské sezoně pronikl do užší světové špičky a dosáhl nejlepšího umístění českého reprezentanta ve Světovém poháru v běhu na lyžích za posledních osm let – ve stíhacím závodě na 15 km v Ruce byl pátý a stejné umístění zopakoval v Lillehammeru v závodě na 15 km volně.

Už na sklonku loňského roku bylo vidět, že nešlo o náhodu. Měl start snů do seriálu Tour de Ski. V úvodním sprintu bruslením dojel čtvrtý a díky času z kvalifikace byl v průběžném pořadí seriálu dokonce třetí.

Reklama

Doporučované