Hlavní obsah

Čechům protekla radost mezi prsty. Na Euro U21 končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Trenér reprezentace do 21 let Jan Suchopárek.

Reklama

Čeští reprezentanti v rozhodujícím zápase o postup do čtvrtfinále fotbalového Eura U21 prohráli s Izraelem 0:1.

Článek

Postup byl tak blízko, ale veškerá naděje je pryč.

Česká juniorská fotbalová reprezentace končí na svém vrcholném turnaji už v základní skupině. V rozhodujícím zápase v gruzínském Kutaisi prohráli Češi s Izraelem 0:1 a - spolu s Anglií - tak turnajem jdou dál Izraelci.

V této věkové kategorii Češi naposledy výrazně uspěli v roce 2011, kdy hráli semifinále.

Zápas s Izraelem byl takticky vedenou bitvou, v níž Češi věděli, že jim remíza stačí k nečekanému postupu. Izrael musel - a dlouho také nedokázal překonat dobře fungující český defenzivní stroj. Jenže rozhodla jediná akce z 82. minuty, kdy Gandelman hlavičkou prostřelil brankáře Jaroše.

Turnaj Euro U21 je tradičně velkou příležitostí pro začínající hvězdy ukázat se velkým klubům, prodat se do silných evropských lig. Z tohoto pohledu se agentům přes vyřazení ve skupině ve skvělém světle předvedli především sparťanský stoper Martin Vitík a útočník Mladé Boleslavi Vasil Kušej.

Jenže právě Vitík, autor rozhodujícího gólu proti obhájcům titulu Německu, musel už v 11. minutě utkání s Izraelem kvůli svalovému zranění střídat. Trenér Jan Suchopárek sáhl do stoperské dvojice a poslal na hřiště pardubického Tomáše Vlčka.

Fotbalové hvězdy 21

Seznam Zprávy k mistrovství Evropy hráčů do 21 let připravily sérii textů o hvězdách českého a československého fotbalu. Jak hrály a čím vynikaly, když jim bylo 21 let?

  1. Tomáš Rosický – proč malý Mozart není mistrem Evropy do 21 let
  2. Tomáš Řepka – jak Češi přišli o olympiádu 1996 v Atlantě
  3. Josef Bican – budoucí legenda – ve 20 letech na MS 1934
  4. Zdeněk Nehoda – ve 20 letech juniorským mistrem Evropy
  5. Jozef Adamec – nejmladší „Chilan“ na MS 1962
  6. Petr Čech – šampion Evropy z roku 2002
  7. Tomáš Skuhravý – v 18 letech vyřadil Real Madrid

V průběhu zápasu se žádný tým nedostal k příležitosti, která by se dala označit za vyloženou. Obranné systémy předčily útočné snahy. Až v závěrečné desetiminutovce přišlo už zmíněné rozhodnutí.

Zápas to byl velmi vyrovnaný, ale o jediný bod v tabulce do play off turnaje jdou Izraelci.

V souběžně hraném utkání Anglie–Německo potvrdili mladí reprezentanti Albionu svou neporazitelnost v základní skupině a po vítězství 2:0 poslali Němce na poslední místo v tabulce skupiny.

Reklama

Doporučované