Hlavní obsah

Co udělají noví majitelé Plzně? Ambiciózní Viktorka začala mizerně

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Koubek během prvního zápasu Viktorie Plzeň v novém ročníku Fortuna ligy.

Reklama

Nové rakousko-švýcarské vedení, charismatický zkušený trenér, přivábený odborník na mládež evropského věhlasu. Přesto Viktoria Plzeň vstoupila do ligového ročníku porážkou v Teplicích.

Článek

Viktoria Plzeň, klub, který v minulých sezonách dokázal porážet i pražská „S“, se určitě chce udržet na výsluní. Nový ročník ligy ale nezačal dobře.

Obhájce třetího místa z uplynulého ročníku a tým, který ve čtvrtek začne svůj pokus kvalifikovat se do základní skupiny Evropské konferenční ligy, vykročil do sezony 2023/24 porážkou v Teplicích, aniž vstřelil branku.

Nyní se začne ukazovat, jak přemýšlejí noví vlastníci klubu.

Rakousko- švýcarští majitelé

Většinovým vlastníkem Viktorie je nově založená firma FCVP GmbH, za společností zapsanou v Rakousku stojí tři právnické a čtyři fyzické osoby. Hlavní podíl drží Delli Sport Invest AG s téměř 38 procenty. Jejím šéfem je švýcarský občan Martin Dellenbach, zároveň jednatel nově vzniklé společnosti a druhý člen celkem tříčlenného představenstva Viktorie. Posledním do party je Rakušan Raphael Landthaler.

Ten bude mít na starosti finance, ostatně v této roli se osvědčil v jednom z nejslavnějších rakouských klubů Rapidu Vídeň, kam přišel z SKN St. Pölten. „Osobně ho neznám, když jsem hrál za Rapid, ještě v něm nepůsobil,“ sděluje Radek Bejbl, vicemistr Evropy 1996, jenž za zelenobílý vídeňský klub v letech 2005–2007 nastupoval.

Poznal však, jak je rakouské prostředí po ekonomické stránce zdravé. „Mára Kincl, jenž v Rapidu hrál přede mnou, mi sice vyprávěl, že dříve to v Rakousku šolichali všelijak, ale nyní sázejí na transparentnost a otevřenost,“ potvrzuje, že po této stránce je Viktoria Plzeň v dobrých rukou.

Třetí štace trenéra Koubka

Už potřetí vstoupil do téže řeky – Plzní však protékají čtyři – trenér Miroslav Koubek, v jednasedmdesáti letech nejstarší kouč v české lize. Už se chystal spíš na důchod, nakonec nabídku přijal. „Byla to výzva, taková, co má hodnotu a stojí za to,“ odůvodňoval rozhodnutí znovu se posadit na kolotoč, z něhož lze ovšem snadno vypadnout.

První spojení se váže k ročníku 2000/2001, kdy Plzeň zdaleka nepatřila mezi silné kluby. A moc se nevydařilo. „Zažil jsem velkou nepřízeň fanoušků, transparent ‚Koubek ven‘. To není příjemná pozice, když vás fanoušci nechtějí,“ vzpomínal často na tuto nevydařenou štaci. „Tým bojoval o záchranu, já fanoušky podle jejich mínění urazil, což jsem nikdy nepřijal,“ uchoval si v paměti.

Druhá štace v ročníku 2014/2015 už byla příjemnější. „Vyhráli jsme ligu, titul vzali Spartě,“ připomíná. A západočeský klub se mu dostal doslova pod kůži – tetováním na pravé ruce. „Není to nic velkého, takový čárkový kód, není tam ani jméno klubu. Jen ročník a Victoria, tedy vítězství, to je neutrální,“ popisuje Koubek.

Teď nadepisuje třetí kapitolu. „Jsem zvědavý, jak se mu i celému klubu povede,“ přemítá plzeňská legenda Pavel Horváth. „Koubek je vynikající trenér, zažil jsem ho,“ upozorňuje na titul ze sezony 2014/2015. „Klapalo to,“ prohlašuje.

Často se o Horváthovi říká, že je plzeňské štístko, že bez něj klub ničeho nedosáhne. Získal tři tituly jako hráč – kapitán a vůdce kolektivu, poslední jako asistent trenéra Michala Bílka. „Ale další dva byly beze mě,“ odmítá být mysterickou osobou.

Z nových poměrů má radost, vítá, že klub je stabilizovaný. To však ještě není záruka sportovních úspěchů. „Uvidíme,“ ponechává si Horváth odstup.

Vábení uznávaného rodáka

Obrovské uznání si po celé Evropě vydobyl český odborník na vyhledávání posil Jan Říčka, který působil na prvoligové scéně v klubech Chmel Blšany, kde zastával i roli asistenta trenéra Miroslava Beránka u A-týmu, měl na starosti mládež ve Slavii Praha.

Nezpochybnitelné schopnosti, zejména umění najít vhodný typ hráče do herního systému, ho časem posunuly za hranice, kde si vytvořil skvělou pověst znalce, který má čich na talenty.

Jako skaut pracoval pro anglický klub Chelsea FC, pak se přesunul do německého Hamburgeru SV, posledních 11 let působil v Manchesteru City, posledním vítězi Ligy mistrů. Když mu v létě skončil kontrakt, už ho neobnovil. „Chtěl jsem se po 17 letech práce v cizině pro přední evropské kluby vrátit natrvalo domů, “ vysvětluje tento krok.

Není divu, že po západočeském rodákovi – pochází ze Sušice – touží fotbalová chlouba kraje Viktoria Plzeň. Ostatně ředitel Šádek už v minulosti byl s věhlasným odborníkem v kontaktu.

Na oficiální žádost, aby klub sdělil, jaké jsou v současnosti mezi Viktorií a skautem vazby, příslušný tiskový odbor nereagoval. Podle posledních informací se podmínky kontraktu dolaďují.

Každopádně by to byla pro Plzeň především při výchově mládeže – na ni se chce podle vyjádření nového vedení zaměřit – velká posila.

Propojení s rakouskými soutěžemi

Pro Plzeň může být nový rakousko-švýcarský majitel výhodný i v tom, že má akciový podíl v dalších dvou rakouských klubech. TSV Hartberg je účastníkem nejvyšší soutěže, Bundesligy, o patro níž se pohybuje SV Lafnitz.

Mnohem snáz by tak mezi všemi kluby mohli přecházet hráči podle potřeby.

Tucet tučných let

  • Mistr české ligy (6×)
  • 2010/2011, 2012/2013, 2014/2015, 2015/2016, 2017/2018, 2021/2022
  • 2. místo (3×)
  • 2013/2014, 2016/2017, 2018/2019
  • 3. místo (2×)
  • 2011/2012, 2022/2023
  • Vítěz poháru (1×)
  • 2009/2010
  • Vítěz českého superpoháru (2×)
  • 2011, 2015
  • Účast v Lize mistrů (3×)
  • 2011/2012, 2013/2014, 2022/2023
  • Účast v Evropské lize – základní skupina (3×)
  • 2012/2013, 2015/2016, 2017/2018
  • Účast v Evropské lize – play-off (5×)
  • 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2017/2018, 2018/2019

První náznaky už tu jsou. Vysoký (190 centimetrů) třiadvacetiletý útočník srbského původu Viktor Drocic, který se však narodil ve Vídni a má rakouské občanství, se uplynulý ročník prosazoval v regionálním klubu SK Bischofshofen, cílí ovšem výš a nebránil by se angažmá v české lize.

Zatím zůstává na soupisce druholigového SV Lafnitz, ale jeho přesunutí by nebylo velkou potíží. I takové možnosti nabízí nový majitel plzeňskému týmu.

Sázkovky nevěří

Plzeň prožívá tučné období a ani po změně majetnických struktur nehodlá přejít do půstu. „Vždy se budeme snažit hrát o nejvyšší příčky a vždy budeme usilovat o účinkování v evropských pohárech,“ prohlásil na tiskové konferenci před zahájením ligy Šádek.

Má k těmto ambicím požehnání nových majitelů. „Doufáme, že se do Evropy kvalifikujeme pravidelně,“ potvrzuje je Dellenbach. A kdo by nechtěl přidávat do síně slávy další mistrovské trofeje.

Na zisk titulu však podle sázkových společností favoritem není. Před zahájením ročníku tím nejžhavějším byla Slavia, Chance na ni vypsala kurz 1,75 : 1, stejně jako Fortuna, hlavní partner nejvyšší české soutěže. Následuje Sparta s mírnou odchylkou 2,4 : 1 u Chance a 2,45 : 1 u Fortuny. Západočeský klub takovou důvěru nenabyl.

Ale to jsou jen odhady pro sázkaře. Selhání v Teplicích na úvod soutěže je však potvrzují. „Uvidíme, jak se to vyvine,“ přesunuje Horváth pozornost na hřiště.

Reklama

Doporučované