Hlavní obsah

Záhada jménem Coufal. „Toho byste v olomouckém baru čekali nejmíň“

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Coufal zdraví diváky s českou vlajkou.

Reklama

Vzor ctnosti a fotbalové profesionality, která až dráždí – takové šlo povědomí o pravém obránci české reprezentace Vladimíru Coufalovi. Až do chvíle, kdy společně se dvěma kumpány zašel do vyhlášeného olomouckého baru.

Článek

Jsou hráči, kteří různé průšvihy a přešlapy přímo přitahují, jdou jim vřele vstříc a jedou, jak se lidově říká, ve všem. Uhlídat je je skoro nemožné, jsou to vyhlášené firmy.

Pak jsou naopak hráči, kteří se všemu poťouchlému obloukem vyhýbají, stali se vzory profesionálního přístupu k fotbalovým povinnostem na hřišti, ale i v soukromí. Až tím jsou skoro protivní.

K nim patří (nebo aspoň v očích fanoušků do olomouckého incidentu patřil) obránce londýnského West Hamu United Vladimír Coufal. Proto se jen těžko hledá vysvětlení, co ho vedlo k tomu, aby v noci vyklouzl společně se dvěma spoluhráči Janem Kuchtou a Jakubem Brabcem z hotelu a zašel do známého podniku Belmondo.

Skrytý pařmen, který dosud klamal okolí a možná i sebe, nebo ojedinělý úlet? Lidé, kteří ho znají, se kloní spíše k tomu, že druhá varianta bude blíže pravdě.

Nicméně fakt, že Coufal je jeden ze tří hlavních aktérů mimořádné ostudy, která má velký ohlas i mimo Českou republiku, se s obráncem West Hamu United potáhne velmi dlouho.

Dříč spíš než talent

Na vzestupu do fotbalových výšin ho poznal trenér David Varuška, jenž ho vedl při jeho liberecké štaci v jarních sezonách 2014 a 2015 a polaskali společně Český pohár. „Velice šikovný fotbalista, skromný kluk s velkou pokorou,“ charakterizuje ho několika postřehy.

Coufal už v kariéře stoupal, z neznámého až odstrkovaného mladíčka se proměňoval v cenného borce, po němž posléze sáhla mistrovská Slavia Praha. „Měl jasný cíl, chtěl to někam dotáhnout, tomu podřídil všechno,“ pokračuje Vavruška. „Dříč, který nic nezanedbal,“ ubezpečuje.

Vladimír Coufal

  • Narozen 22. Srpna 1992, Ludgeřovice
  • Hráčská kariéra: TJ Ludgeřovice (1998-2002), Baník Ostrava (2002-2009), FC Hlučín (2009), ŠSK Bílovec (2009-2010), FC Hlučín (2010-2012), SFC Opava (2012),
  • Slovan Liberec (2012-2018), Slavia Praha (2018-2020), West Ham United/Anglie (2020-2023).
  • Reprezentace Česka: 2017-2023 (40/1)
  • Úspěchy: vítěz Konferenční ligy 2022/2023, trojnásobný mistr české ligy 2018-2021, vítěz Českého poháru 2018/2019

Nesmírně odpovědně se Coufal choval z tohoto důvodu i mimo hřiště. „Nevybavuji si jediný nepříjemný incident, který by s ním byl spojený, který bychom museli nějak kázeňsky řešit,“ dokládá Vavruška.

K olomouckému selhání se ovšem Vavruška vyjadřovat nechce. „Vím, že občas ve fotbale vznikne něco, co nemá rozumný základ, co se nečeká,“ zamýšlí se. „Nebyl jsem u toho, nebudu soudit,“ odmítá moralizovat.

S dovětkem, že k Coufalovi mu to vůbec nepasuje.

Přesto jedno vysvětlení nabídl – někdy se ve fotbale stane něco, co nemá, a nikdo to nechápe. Lépe řečeno u někoho…

Reklama

Doporučované