Hlavní obsah

Glosář: Vstřelit Sparta gól, nikdo by neřekl ani popel. Jenže gól nepřišel

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Na údernou sílu Jana Kuchty letenský klub hodně spoléhá. Proti Stavangeru se ale český reprezentant v Praze gólově neprosadil.

Reklama

České kluby vstoupily do utkání II. předkola evropských pohárů. Plzeň a Slavia vítězně, Sparta ještě musí zabrat v Norsku. Za prvními zápasy se ohlédl Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Máme tu opět klasický letní paradox českých klubů, definovaný umístěním v koeficientovém žebříčku UEFA.

Ještě jste pomalu ani neukončili přípravnou fázi, v nohách pořád cítíte naběhané kilometry z nabírání fyzičky, do herní fáze teprve zapojujete posily, všechno je po fotbalové stránce teprve syrové a do toho všeho žhne slunce jako na poušti.

Jenže právě v tomto rozpoložení hrajete prakticky nejdůležitější zápasy sezony. Předkola evropských pohárů nadefinují, jak v sezoně budete či nebudete úspěšní, tady se nastaví, kolik vám bude umožněno vydělat peněz.

Viktoria Plzeň jako mistr má případný nárok na opravy, může se z kvalifikace Ligy mistrů případně posouvat do Evropské nebo do Konferenční ligy. To pro Spartu nebo Slavii značí jakékoli zaváhání v předkolech Konferenční ligy okamžitou „smrt“. A ve hře se ještě objeví Slovácko, ale až ve třetím předkole Evropské ligy.

Slavii poslal los jako první český celek v historii na Gibraltar. V konfrontaci s týmem St. Joseph's se očekávala snadná výhra. A přišla, v poměru 4:0. Tady už snad nebude zapotřebí cokoli řešit.

Plzni a Spartě postavil osud do cesty skandinávského soupeře, tzn. tým, který je teď plně rozehrán z národní ligy a hrává svá domácí utkání na umělém povrchu.

Mistr od května mnoho nezměnil

Viktoria Plzeň už má svůj zápas v Helsinkách za sebou. A je spokojená, přivezla si do odvety malý náskok z výhry 2:1.

Viktoria ničím nepřekvapila, šla do zápasu se sestavou i herním nastavením, jež volně navázaly na to, co ji v minulém ročníku ve Fortuna lize dovedlo k ligovému titulu.

Četné letní posily zůstaly na střídačce, trenér Bílek vsadil na hráče, které má nejvyzkoušenější. A navíc mu soupeř zahrál do not, když hned v prvních minutách zahrál v šestnáctce rukou a Chorý penaltu proměnil. A pak už se Viktoria nemusela nikam hnát.

Kdyby o pár minut později v čisté šanci přihrál Chorý spoluhráči přesně, už mohlo být vymalováno, místo toho probudil několikaminutovou nejsilnější fázi domácích Helsinek, v níž se nad brankářem Staňkem rozezvučelo břevno a další akce nebyla gólová díky porušení pravidla o ofsajdu.

Tady se ukazovalo, že i plzeňská defenziva má svoje vady, ve stoperské dvojici Hejda–Pernica to poněkud skřípalo. Ale Viktoria to přežila. A když pak soupeř ve druhé půli vyrovnal, reagoval záhy pěknou střelou Kopic.

Žádný rej kliček a ohňostroj střel se z plzeňské strany tradičně nekonal, ale v předkolech evropských pohárů se opravdu nehraje na krásu, nýbrž o živobytí. Z hlediska herní poctivosti to Viktoria v Helsinkách zvládla, je na ní, aby i odvetu udržela pod kontrolou.

Zvládne-li to, zahraje si ve 3. předkole Ligy mistrů s lepším z dvojice Maribor – Šeriff Tiraspol. Ve Slovinsku zatím spolu tyhle dva kluby sehrály výsledek 0:0.

Pokud Bílkovi svěřenci přejdou přes Helsinky, budou už mít jistou účast ve skupinové fázi evropských pohárů, zahrají si přinejhorším skupinu Konferenční ligy. Mohou však myslet i výš. V ideálním případě samozřejmě na skupinu Ligy mistrů. Klubovou kasu by ale moc a moc potěšila i účast ve 4. předkole soutěže. I ten, kdo v něm vypadne, si totiž sáhne na 5 milionů eur.

O ekonomické situaci Viktorie Plzeň a o tom, co si může uhrát v pohárech, více zde.

Spartě to šlapalo, ale jen po šestnáctku

Peníze nesmrdí nikomu, ale Sparta je přece jen nepotřebuje tak nutně jako Plzeň. Ráda by ovšem hrála modernější a úspěšnější fotbal než dosud.

Angažovala dánského trenéra Briana Priskeho, přišlo několik posil, tým začal pracovat na vyšší herní intenzitě. V přípravě měl, pravda, problémy s proměňováním šancí. Ale i tak budil velká očekávání.

Na utkání s Vikingem Stavanger fanoušci Sparty dorazili a dopřáli svému týmu velkou podporu. Co viděli? Mnohem jistější a sebevědomější založení útoku a výstavbu hry než v éře Pavla Vrby. Ale také tápání v předfinální a finální fázi.

Těsně před zápasem opustila Stavanger jeho největší hvězda, střelec Veton Berisha, mířící do Hammarby. Nebezpečí z norských kopaček bylo na Letné minimální. O to pečlivěji Vikingové bránili a velmi umně zahušťovali prostor před svým kvalitním brankářem.

Prostor na kombinaci v šestnáctce soupeře sparťané nedostávali. Norských útoků, při kterých jim Letenští mohli sebrat míč a provést protiútok do přečíslení, bylo k dispozici také poskrovnu.

Pár situací zavánějících gólem Sparta vyčarovala, daleko ke vstřelení branky nebyli Kuchta, Hancko, Čvančara, Wiesner… Ale buď nepřelstili gólmana, nebo jim scházelo pár centimetrů na přesnosti. Mimo bránu šlo 14 či 15 sparťanských střel, to je vysoké číslo.

Nad výslednou remízou 0:0 zavládly rozpaky a nejistota. Kdyby ovšem Sparta alespoň jednu ze svých šancí využila a zápas tak vyhrála, nikdo by neřekl ani popel.

Tradiční strůjce letenské efektivity Adam Hložek už je v Leverkusenu, tým si musí najít nové cesty k tomu, jak soupeřovy branky dobývat. bude to potřebovat i v lize. A doufejme, že nadále i v evropských pohárech. Ukončit tuhle túru už ve Stavangeru by samozřejmě bylo na škodu.

Uspěje-li Sparta v Norsku, čeká ji výlet na ostrovy a duel s lepším z dvojice Motherwell – Sligo Rovers. Skotský tým Motherwell ve čtvrtek podlehl doma soupeři z Irska 0:1.

Yira Sor si vylepšil vizitku

Zatímco Sparta nastoupila k utkání s česko-slovenskou jedenáctkou a na střídačce měla vedle dánských trenérů ještě Bulhara, Slavia vyrazila do boje ve výrazně internacionálnějším složení, jen se třemi Čechy v základní jedenáctce.

Gibraltarský soupeř nekladl velký odpor a navíc se záhy po vyloučení ocitl v 10 lidech. V první půli si svou pohárovou bilanci na aktuální stav 7 zápasů / 8 branek vylepšil dvěma zásahy Yira Sor z Nigérie. Před půlí se trefil i  Brazilec Ewerton a po pauze ještě vylepšil skóre na 4:0 jeden z nasazených náhradníků Lingr.

Odveta by měla být jen další příjemnou přípravou před startem ligy proti Hradci Králové. A pak před zápasy s Panathinaikosem. To už bude trochu jiná káva než ta gibraltarská.

Reklama

Doporučované