Hlavní obsah

Glosář: Sparta si u Dána objednala nemožné na počkání a zázraky do tří dnů

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Brian Priske se ve čtvrtek dočká své soutěžní premiéry na lavičce Sparty. Soupeřem bude Viking Stavanger.

Reklama

Dánského kouče Briana Priskeho čeká na lavičce Sparty hodně ostrá soutěžní premiéra. Situaci před zápasy s Vikingem Stavanger rozebírá pondělní glosář Luďka Mádla, fotbalového experta Seznam Zpráv.

Článek

Přišel, viděl, začal Spartu fotbalově převychovávat – a hned musí zvítězit. Brian Priske věděl, do čeho jde. O to zajímavější bude sledovat, jak se s tímto těžkým úkolem popasuje.

Pod taktovkou nového dánského kouče Briana Priskeho zahájila Sparta letní přípravu 15. června. Reprezentanti se k týmu připojili 23. června. První soutěžní zápas sehrají Letenští ve čtvrtek 21. července proti Vikingu Stavanger v prvním duelu druhého předkola Konferenční ligy.

K přípravě na kvalifikaci evropských pohárů měli samozřejmě sparťané stejné množství času jako hráči Viktorie Plzeň, kteří hrají už ve středu v Helsinkách, nebo slávisté, kteří si ve čtvrtek zahrají na Gibraltaru s tamním St. Josephs.

Trenéři Michal Bílek a Jindřich Trpišovský každopádně navážou na svou práci z předchozí sezony, budou rozvíjet styl a návyky, které už jejich svěřenci znají, a případní nově příchozí se v už rozjetém vlaku snáze integrují.

Oproti tomu Sparta změnila trenéra, místo Pavla Vrby přišel Brian Priske a přivedl si s sebou i řadu spolupracovníků, expertů na datovou analýzu i fyzickou přípravu.

Co je podstatné: Sparta chce pod Priskeho vedením zásadně změnit styl. Hrát v mnohem vyšší intenzitě, po ztrátě míče se ihned agresivně pokoušet získat balon zpět. Převedeno na tuzemské srovnání to znamená hrát stylem, kterým se prosadila Trpišovského Slavia.

Už tedy Sparta ví, co chce hrát?

Dlouho to přitom vypadalo, že Sparta hledá nějakou jinou herní cestu. Odlehčenější, kombinační, těžící víc z technických dovedností než ze síly. Když to pro zjednodušení zpersonifikujeme, tak ale ani s Kangou, ani s Bořkem Dočkalem sladké hrozny vítězství Sparta neochutnala.

A s Pavlem Vrbou na lavičce pak, při vší úctě, další sezonu ztratila. Pokud sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický nyní vypráví, že jeho prioritou je herní tempo vysoké intenzity, pak do tohoto vzorce Pavel Vrba opravdu nikdy nepasoval.

A pokud přistoupíme na tezi, že Rosický loni na jaře nechtěl Vrbu, ale Michala Bílka, tak na něj by tato charakteristika pasovala tak nějak napůl.

Tím se dostáváme k dlouholetému problému Sparty, pro niž je zcela charakteristické, že vlastně neví, co chce. Už vůbec neví, co bude chtít za půl roku nebo za rok. A absolutně největší zmatek má v tom, kdo kdy o čem rozhoduje.

V inteligentně vedeném klubu je sportovní linka jasnější a čitelnější, přítomnost v ní navazuje na budoucnost, a odráží se to ve výběru trenérů, posil i ve výchově mládeže. Každá další změna v takto zaběhaném systému je pak snazší, jen pozvolna rozvíjí fungující organismus.

Priske má oproti tomu přinést skokovou změnu stylu hry předváděného za Pavla Vrby. Dán dostal pár týdnů na to, aby uhlazený lázeňský orchestr, který na kolonádě bez kapky potu na límečku preluduje valčíky, přeladil do brutálního nářezu à la Rammstein.

Čas pracuje pro soupeře

Obvykle platí, že čím větší změna, tím víc času na ni potřebujete. Aby si vše takříkajíc sedlo.

Jindřich Trpišovský měl ve Slavii výhodu zimního příchodu. Na ostrý start se mohl připravovat a mužstvo převychovávat půl roku.

S podobnou myšlenkou kdysi majitel Sparty Daniel Křetínský ukončil už v zimě působení trenéra Františka Straky, aby měl Jaroslav Hřebík čas zásadní taktické změny připravit. Že se to tehdy před 18 lety provedlo hodně nadivoko, na sílu a ve své podstatě amatérsky, takže ten převrat Spartu vnitřně rozklížil, to už je ale zase trochu jiné vyprávění.

Zůstaňme u toho, že fotbal je proces. A když vás někdo něco nového začne učit v červnu, může to třeba v říjnu začít pěkně šlapat.

Vtip je v tom, že Sparta potřebuje, aby jí to šlapalo už teď ve čtvrtek. Pohárová Evropa je samozřejmě pro každého účastníka veledůležitým jevištěm. A české zástupce nutí rok co rok luštit rébus, jak se vypořádat s letními předkoly, když vlastně sezona ještě ani pořádně nezačala.

Agresivita přišla s Kuchtou

Pokud chce hrát Sparta skupinu Konferenční ligy, musí postupně zdolat tři protivníky. Prvním z nich bude Viking Stavanger, aktuálně 3. tým tabulky norské ligy. Jistěže by to neměl být soupeř k nepřekonání. Ale k jeho výhodám jistě bude patřit fakt, že ve Skandinávii je teď fotbalová sezona v plném proudu, Viking je tedy vyladěný v zápasovém soutěžním rytmu.

Sparta oproti tomu půjde do duelu z přípravy. Porazila v ní Rijeku 2:0, prohrála 0:1 s Wolfsbergerem a přidala plichtu 1:1 s maďarským klubem Paksi. A jestli jí zatím něco drhlo, tak především proměňování šancí.

Kýženou agresivitu, k níž umí strhnout i spoluhráče, vnáší do hry Jan Kuchta, půjčený ke slávistické nelibosti z Lokomotivu Moskva. Zadní řady posílil další exslávista Jaroslav Zelený, fanoušci jsou zvědaví, co v rudém dresu předvedou Jan Mejdr, Lukáš Sadílek či mladý Kryštof Daněk.

Cíl je jasný, postup do Konferenční ligy. Ve svých předchozích působištích Brian Priske ukázal, že se v džungli předkol zorientovat umí. Příští dny a týdny ukážou, zda svou pověst potvrdí i ve Spartě.

Evropské poháry chtějí a potřebují všichni. Pro zadluženou Viktorii Plzeň je úspěch v předkolech doslova životní nutností. Za Slavií i Spartou sice stojí majitelé schopní finančně překlenout případný výpadek, ale neúspěch s sebou nese i další synergie.

Příklad? Jen v pohárové Evropě se mohou hráči náležitě rozvíjet a zvyšovat i svou atraktivitu a bonitu na přestupním trhu.

Útlum, nebo mistrovské obrátky?

Kdyby Priske předkola se Spartou nezvládl, klub se z toho ekonomicky nezhroutí, a to nejen díky Křetínského peněžence, ale třeba i díky příjmu z Hložkova transferu do Leverkusenu.

Neúspěch by ale samozřejmě sebral Priskemu vítr z plachet. Veřejnost by vůči němu byla kritičtější, atmosféra uvnitř klubu by ovadla, i hráči by byli roztrpčení z toho, že ta šílená dřina z letní přípravy nikam nevedla. V takovém rozpoložení by pro Priskeho bylo samozřejmě všechno mnohem těžší.

Na druhou stranu, pokud mezi Skyllou a Charybdou evropských předkol propluje, všechny pochybnosti odpadnou a Priske bude ve Spartě king s plnou podporou a důvěrou. Což jsou základní předpoklady k tomu, aby ji mohl dovést až na vrchol. K mistrovskému titulu, na který Sparta léta čeká.

Odpovědi na otázku, jaký bude konec, tak může hodně napovědět už samotný začátek. Ve čtvrtek proti Vikingu Stavanger.

Reklama

Doporučované