Hlavní obsah

Notičky: České fotbalistky útočí na Euro a Wembley

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Utrpením milionů lidí na Ukrajině si FIFA svou opulentní party v Kataru pokazit nenechala.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Víte, že se letos v létě opět koná fotbalové Euro, dokonce znovu s finálovým zápasem ve Wembley? A že by u toho teoreticky opět mohla být česká reprezentace?

Ne, nezbláznil jsem se. Řeč je totiž o ženském fotbalovém Euru. České reprezentantky vedené trenérem Karlem Radou se na něj sice standardním způsobem bohužel nekvalifikovaly, přesto ale existuje šance, že by se to ještě mohlo změnit.

Mezi šestnácti původními účastníky šampionátu, který bude Anglie hostit od 6. do 31. července, figuroval totiž i výběr Ruska. Jak známo, letos po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu reagovaly FIFA a UEFA suspendací ruských týmů ze svých soutěží. Jinak řečeno, až do odvolání v nich ruské klubové ani reprezentační týmy nesmějí startovat.

Je tedy prakticky jisté, že bude zapotřebí ruské barvy v turnaji nahradit. A tady by se mohla objevit celkem solidní naděje i pro české ženstvo. To se totiž postupu právě na tento turnaj přiblížilo v nedávné minulosti doopravdy blizoučko.

V dubnu 2021 se uskutečnily tři barážové dvojzápasy. V nich Rusky postoupily přes Portugalsko, tým Severního Irska zase přes fotbalistky z Ukrajiny. A v nervy drásajícím souboji byly nakonec Švýcarky šťastnější než české reprezentantky. Po dvou výsledcích 1:1 nakonec švýcarské fotbalistky uspěly v penaltovém rozstřelu.

Trávník v Thunu tehdy zkrápěly slzy českých fotbalistek, které vložily do zápasu včetně jeho prodloužení úplně všechny síly a snad i něco víc. Nakonec bez úspěchu. Teď vysvitla šance, že by se na vysněný turnaj přeci jen dostat mohly.

Není zcela jasné, jaký klíč UEFA k určení týmu, který by suspendované ruské barvy na Euru nahradil, nakonec zvolí. Ale Češky by měly být v úzkém okruhu kandidátek. A jsou si toho dobře vědomy.

„Máme možnost postoupit na Euro a potřebujeme, aby nám k tomu asociace pomohla,“ zdůraznila nedávno v rozhovoru pro irozhlas.cz Kateřina Svitková, česká reprezentantka hájící barvy West Hamu United.

Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR, ujišťuje, že už se na tom v zákulisí pracuje. „Start na ženském Euru je samozřejmě naším cílem. V baráži o postup na turnaj vypadla naše děvčata se Švýcarskem nesmírně smolně, v páté sérii penaltového rozstřelu. Po suspendaci Ruska jsme učinili diplomatické kroky směrem k tomu, abychom se o tuto variantu pokusili, tedy o to, aby to byl český tým, který Rusko v turnaji případně nahradí.“

Ten, kdo tohoto cíle bude chtít dosáhnout, bude muset ukázat ostré lokty. Jasně nalinkované regule pro takový případ sepsány nebyly. „Nějakým způsobem UEFA bude muset rozhodnout, žádná standardní reglementace pro takovýto specifický případ neexistuje. Rozhodnou kompetentní orgány na UEFA, tedy komise ženského fotbalu, komise pro soutěže národních mužstev a ve finále pak i výkonný výbor UEFA. Lobbujeme za to, aby se místo Ruska na šampionát dostal český tým, kdyby se to podařilo, byl by to pro náš ženský fotbal první start na velkém turnaji,“ uvědomuje si dobře Fousek.

„Samozřejmě nejsme sami, kdo o to usiluje. Rozhodne se nejpravděpodobněji mezi účastníky tehdejších baráží, největší šanci má asi Portugalsko, které právě s Ruskem vypadlo,“ dodává.

UEFA ale hypoteticky může vybrat i jiné hledisko výběru. Pokud by se mělo rozhodovat mezi týmy vyřazenými v baráži (Česko, Portugalsko, Ukrajina), hovořilo by například pro české barvy aktuálně nejvyšší postavení v rankingu FIFA. Celá věc je zatím otevřená.

„Přála bych si, aby FAČR podporovala ženský fotbal mnohem více,“ poznamenala také Kateřina Svitková.

Fouskova reakce? „Musím říct, že současné vedení asociace podporuje ženský fotbal nejintenzivněji v historii, provedli jsme i reformu způsobu řízení ženského fotbalu v rámci asociace. Jeho jednotlivé složky, tedy reprezentace, rozvoj i řízení soutěží byly předtím rozházeny po různých odděleních FAČR. My jsme obnovili komisi ženského fotbalu, která celou oblast zastřešuje. A od těchto reforem si slibujeme hodně.“

Při vší úctě ke zmíněným reformám, nic by ženský fotbal v Česku nenastartovalo tak intenzivně jako účast na letošním Euru. Třeba to vyjde.

Malá poznámka na závěr: Před týdnem jsem v Notičkách psal o regulích spojených s postupem a sestupem mezi I. a II. fotbalovou ligou v Česku. Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace, své sdělení ještě dodatečně zpřesnil a doplnil, takže ten opravdu správný přehled situace najdete zde.

Kouzelník týdne: Gianni Infantino

Hromadami mrtvých těl a utrpením milionů lidí na Ukrajině si Mezinárodní fotbalová federace svou opulentní party v Kataru pokazit nenechala. Diskusní videopříspěvek šéfa ukrajinského svazu doznal v rukách střihače příslušného zkrácení a o nějakém trestání ruského agresora prakticky nebyla na kongresu FIFA řeč.

Šéf organizace Gianni Infantino naopak poděkoval Rusku za úžasnou organizaci MS, které v této zemi proběhlo v roce 2018, tedy čtyři roky po ruské anexi ukrajinského Krymu.

Ruské týmy zůstávají v soutěžích FIFA i UEFA suspendovány, ovšem vyloučení Ruska z rodiny světového fotbalu se na programu kongresu neobjevilo. Místo toho byla vedle arabštiny a portugalštiny na seznam oficiálních jazyků FIFA zařazena nově i ruština. Bližší podrobnosti ke kongresu přidal v tomto textu šéf českého fotbalu Petr Fousek.

Polský ministr sportu Kamil Bortniczuk sice v tomto týdnu vyzval všechny mezinárodní sportovní federace a asociace, aby Rusko ze svých řad vyloučily. FIFA ale tímto směrem zjevně neuvažuje.

A švýcarský právník Gianni Infantino se uvnitř „fotbalové rodiny“ těší všeobecné podpoře. Poté, co opustil plán pořádat MS každé dva roky, těší se opět i přízni evropských asociací, a tak vyhlásil, že bude na pozici prezidenta FIFA kandidovat i na další období.

Zásahy týdne

Obranou za titulem? V glosáři jsem se ohlédl za očekávaným šlágrem jarní části fotbalové ligy mezi Plzní a Slavií. Vzhledem k pasivnímu hernímu stylu domácích to ovšem zase až takový šlágr nebyl…

Chelsea bez Abramoviče ztrácí dech. Nejen aktuální pokles výkonnosti Chelsea, ale i mnohá další témata, včetně nápadu Ralfa Rangnicka, že by rozhočí mohli trénovat s fotbalisty, probrala další epizoda oblíbeného podcastu Nosiči vody.

Chřestýš pracuje pro Plzeň. Martin Svoboda řečený Chřestýš je opakovaně trestně stíhán kvůli fotbalové korupci. Viktorii Plzeň to ale nevadí a úzce s ním spolupracuje.

Tweet týdne

Chris Pronger patří mezi členy exkluzivního Triple Gold Clubu, do kterého vstoupíte, získáte-li hokejové zlato na MS i ZOH, a navíc vyhrajete Stanley Cup. Co je podstatné: Pronger na twitteru publikoval vlákno, které velmi zajímavě pojednává o tématu finanční (ne)gramotnosti sportovců, v tomto případě hokejistů, a jejích důsledcích.

Co trefili jinde

Csaplár nejen o Chřestýšovi. O korupčním prostředí českého fotbalu v pořadu Přímák zajímavě pohovořil i Josef Csaplár, někdejší trenér Liberce, Slavie či mládežnických reprezentací. (Sport.cz)

Vaňkát se zlobí. Někdejší rozhodčí Zdeněk Vaňkát odešel od Etické komise FAČR s trestem za narušování regulérnosti soutěží. A nechápe proč. (Aktuálně.cz)

Pastoor vzpomíná na Součka. Před utkáním Feyenoord–Slavia se objevil i rozhovor s Alexem Pastoorem, fotbalovým trenérem, který prošel oba kluby. Zavzpomínal v něm i na to, jak vzal v Edenu do kádru dorostence Tomáše Součka, dnes hvězdu Premier League. (iDnes.cz)

Snad můžu prozradit, že na příští týden pro vás chystám aktuální vydání žebříčku Top 50 nejvlivnějších osob českého fotbalu a velký rozhovor s Petrem Fouskem, předsedou FAČR. A samozřejmě nebudou chybět ani Nosiči vody a další Notičky.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované