Hlavní obsah

Stíhaný „Chřestýš“ pracuje pro Plzeň, přiznal policii pracovník klubu

Foto: Profimedia.cz

Martin Svoboda, přezdívaný Chřestýš (na snímku uprostřed), ve společnosti plzeňského bosse Adolfa Šádka (vpravo). Snímek je z června 2020.

Reklama

Martin Svoboda, přezdívaný v zákulisí Chřestýš, je osobou trestně stíhanou kvůli fotbalové korupci. Vyšlo najevo, že pracuje pro Viktorii Plzeň jako externí poradce. Řekl to policii Miroslav Jedlička, vedoucí mužstva Viktorie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve fotbalovém zákulisí se Martin Svoboda pohybuje léta. V mládí býval často ověšený zlatými řetězy, které při chůzi svého majitele vydávaly zvuk, jenž mu přisoudil přezdívku Chřestýš. V roce 2014 odešel Martin Svoboda od soudu zproštěn obvinění, že ovlivňoval sudí ve prospěch Viktorie Plzeň. Nyní je znovu stíhán v rámci berbrovské aféry, když podle obvinění korumpoval sudí, aby pomohli třetiligovému týmu Brozan.

Na fotbalových stadionech se Martin Svoboda už léta pohybuje v nerozlučné dvojici s Adolfem Šádkem, nyní majitelem Viktorie Plzeň. Ten až dosud prezentoval Svobodu vždy jen jako svého kamaráda. „S Viktorií Plzeň nemá nic společného,“ opakoval v minulosti pokaždé Šádek.

V tomto týdnu dostal z redakce Seznam Zpráv znovu otázku, jaký je aktuálně vztah mezi klubem a Svobodou. „Na zaslané otázky jsme se rozhodli neodpovídat,“ odvětil však mluvčí klubu Václav Hanzlík. Mlčí i Svoboda alias Chřestýš. „Můj klient se teď mediálně nebude k ničemu vyjadřovat,“ řekl jeho právní zástupce Bronislav Šerák.

Vyšlo však najevo, že ve skutečnosti nejde se Šádkem jen o kamarádství. Vazbu mezi Viktorií a Svobodou přiznal Miroslav Jedlička, který ve Viktorii Plzeň pracuje jako vedoucí mužstva u prvoligového A-týmu.

Začátkem února absolvoval v rámci vyšetřování berbrovské aféry výslech na expozituře Útvaru odhalování organizovaného zločinu v Ústí nad Labem. A když byl tázán na Martina Svobodu, odvětil, že ho zná. „Vím, že jezdí na naše zápasy, několikrát jsem se s ním potkal, dělá poradce pro FC Viktoria Plzeň. Nespolupracuji s ním.“

Alespoň tak je to uvedeno v protokolu z výslechu, do kterého měl reportér Seznam Zpráv možnost nahlédnout. „Dělá externího poradce ohledně hráčů, ať již z české ligy nebo zahraniční. Jestli má nějaký vztah k rozhodčím, to netuším,“ dodal ještě k tématu u výslechu Jedlička.

Pro Seznam Zprávy se Jedlička ke Svobodovi, jakož i ke svému výslechu odmítl vyjádřit. „O ničem nevím a o panu Svobodovi se s vámi bavit nebudu,“ řekl do telefonu a rozloučil se.

Slavia měla Nezmara. A co Plzeň a Chřestýš?

V Plzni je dnes na programu zápas, jehož výsledek může hodně napovědět o tom, kdo ve fotbalové Fortuna lize získá mistrovský titul. Domácí Viktoria v něm přivítá pražskou Slavii. Od obou klubů lze vysledovat linky vedoucí k osobám, které mají výraznou spojitost s velkou korupční aférou uvnitř českého fotbalu. Její vyšetřování stále probíhá.

Už dříve se objevily indicie spojující zejména někdejšího sportovního ředitele Slavie Jana Nezmara s Romanem Rogozem, pobočníkem Romana Berbra, v té době nejmocnějšího muže českého fotbalu. Útržky jejich komunikace lze interpretovat tak, že měl Berbr pro Slavii zajišťovat přízeň rozhodčích. Více jsme o tom psali zde.

S komunitou rozhodčích, potažmo s korupčním prostředím českého fotbalu, bývá dlouhodobě úzce spojován i Martin Svoboda. Podobně jako Berbr či Rogoz patří ostatně mezi osoby trestně stíhané v rámci zmíněné aktuální aféry. Podle textu obvinění měl v roce 2020 prostřednictvím rozhodčích ve třetí lize (ČFL) ovlivňovat za nezjištěnou výši úplatku zápas rezervy Bohemians s týmem Brozan, a to ve prospěch hostí. Ti tehdy vyhráli 2:0.

Policie se o akci dozvěděla díky tomu, že měla odposlechem „napíchnutého“ rozhodčího Tomáše Grímma, který zápas řídil. „Potřebuju to, nějakou zakázku, aby ses mi na to podíval, buď tak hodný,“ řekl mu Svoboda.

Když u sudího Grímma zjišťoval jeho parťák Michal Káník, zda zápas vyhrají Brozany, dočkal se odpovědi: „Hm, hm, hm, udělá to Chřestýš.“

Hlavní rozhodčí Tomáš Grímm kontaktoval i své asistenty Marka Janocha a Janu Štychovou. Oba informoval, že mají u něho „deset petek“. Deset pet lahví piva interpretovala policie jako šifru pro 10 000 korun. Podle vyšetřovatelů takto Grímm přerozděloval úplatek, který zinkasoval za ovlivnění zápasu

Svoboda, Janoch, Štychová i Grímm jsou na základě těchto zjištění obviněni policií z korupce. Stejně jako Káník, ten ovšem za jiné skutky, které měl spáchat v rámci působení berbrovského gangu.

Chřestýš už stál kvůli fotbalu před soudem

Pro Martina Svobodu alias Chřestýše to není poprvé, co si od policie vyslechl, že je obviněn ze spáchání trestného činu. Už v roce 2012 se spustila aféra, ve které dva rozhodčí, konkrétně Tomáš Adámek a Pavel Býma učinili u notáře prohlášení, že se cestou na utkání Jablonec–Plzeň, které řídili, setkali v Průhonicích právě s Chřestýšem.

„Pan Svoboda mi za výhru klubu Viktoria Plzeň nabídl částku 200 000 korun,“ vyjádřil se Adámek. „A několik týdnů po tomto utkání mi částku 200 000 korun v hotovosti vyplatil.“ Plzeň vyhrála utkání 2:0, aniž by se rozhodčí dopustili nějakých viditelných chyb.

U soudu pak ovšem sudí Adámek s Býmou odmítli vypovídat. A na základě toho byl Martin Svoboda na úrovni okresního a pak i odvolacího krajského soudu všech obvinění v této věci zproštěn.

Viktoria Plzeň tehdy odmítla, že by kdy měla s Martinem Svobodou cokoli společného. Tedy kromě ryze osobního přátelství Adolfa Šádka, tehdy manažera, dnes již majitele klubu, právě se Svobodou. V rámci policejního vyšetřování se tehdy zjistilo, že ti dva absolvovali spolu denně ohromné množství telefonátů, vyměnili si velké množství zpráv. „No a co? Bavíme se o fotbale, jsme kamarádi, to přece není trestné,“ reagovali na ta zjištění Šádek se Svobodou.

Není členem FAČR, Etická komise na něj nemůže

V roce 2020 se Martin Svoboda alias Chřestýš opět objevil na seznamu zhruba dvou desítek osob obviněných z korupčního jednání v rámci takzvané berbrovské aféry. Její vyšetřování stále probíhá.

Skutky protagonistů skandálu se zabývá i Fotbalová asociace ČR. Martin Svoboda ovšem nyní není jejím členem, proto vůči němu nemůže být vedeno disciplinární řízení.

V minulosti byl Svoboda funkcionářem Satalic, Čáslavi či Táborska. Teď žádnou oficiální funkci v žádném klubu nezastává, tudíž členství ve FAČR nepotřebuje. Na spolupráci v roli externího poradce, o níž mluvil Miroslav Jedlička u výslechu, rozhodně nikoli.

Ve VIP zónách ligových stadionů se ale nadále pohybuje jako doma. Častokrát ve společnosti Adolfa Šádka a jeho bodyguarda.

O tom, že ani dnes nemá Martin Svoboda k rozhodčím daleko, svědčí další úryvek z vyšetřovacího spisu, který už unikl do médií. Jde o skupinovou konverzaci nazvanou Martin 50. V květnu 2020 organizoval Martin Svoboda oslavu padesátin Martina Wilczeka, v té době místopředsedy komise rozhodčích vedené formálně Jozefem Chovancem.

„Nazdar pánové, vytvořil jsem skupinu pro lepší komunikaci. Martin Wilczek měl minulý týden 50. Bylo by fajn, aby mu naše parta popřála. Martin má pro nás připravené posezení, které plánuje 11. 5.,“ hlásil organizátor Chřestýš. Mezi adresáty bylo celkem 9 rozhodčích, většinou prvoligových.

V utkání Plzeň-Slavia každopádně nikdo Svobodových kontaktů s českými rozhodčími nevyužije. Duel odřídí polský sudí Pawel Raczkowski, který bude mít své krajany též na pozicích asistentů a videorozhodčího.

Foto: Profimedia.cz

Martin Svoboda jezdí s Viktorií Plzeň i na zahraniční soustředění. Tento snímek je ze španělské Marbelly z února 2020. Svoboda zcela vlevo. Ve stejné řadě jako on sedí Tomáš Paclík, tehdy majitel klubu, a vedle něj Adolf Šádek, současný vlastník. Kousek dál vpravo pak šéf plzeňské mládeže Zdeněk Psotka a Daniel Kolář, bývalý hráč Viktorie Plzeň.

Reklama

Související témata:
Martin Svoboda

Doporučované