Hlavní obsah

Notičky: Miliardáři koketují se světem sportu, a nejde jen o Křetínského

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Ve 12 soutěžních zápasech v barvách Manchesteru City stačil 22letý Erling Haaland nastřílet 19 gólů.

Reklama

Víte, za kolik se dá pořídit prvoligový fotbalový klub? U FC Hradec Králové znalci ocenili hodnotu klubu na 25,2 milionu korun. Dnes se podíváme do světa lidí, kteří by si takových klubů mohli koupit třeba čtyřicet.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Miliardáři obvykle nacházejí pro své investice efektivnější příležitosti. Nicméně i jejich průniků se světem sportu nebo souvisejících byznysových oborů, jako jsou kurzové sázky či média, bychom mezi stovkou nejbohatších Čechů našli dost.

A když už časopis Forbes přišel právě v tomto týdnu s novou edicí svého žebříčku miliardářů, tentokrát za rok 2022, je to dobrá příležitost poukázat alespoň na některá pojítka českých boháčů se sportem.

Kdyby Roman Abramovič prodal před čtyřmi lety londýnskou Chelsea českému zájemci Petru Kellnerovi, vyhnul by se letošní proceduře, kdy coby ruský oligarcha kvůli sankcím o klub přišel.

Ani Kellner by si, pravda, Chelsea coby vlastník příliš neužil. Ani účast na jejím zápase by ho nezachránila. 27. března 2021, kdy zahynul při havárii vrtulníku na Aljašce, byl zrovna reprezentační termín.

A tak v jeho pozůstalosti žádný sportovní klub nenajdeme. Přesto aktiva Renaty Kellnerové s rodinou (382,9 miliardy Kč), uložené v PPF, vykazují četná pojítka nejbohatší české rodiny se sportem.

V první řadě je třeba upozornit na vysočanskou O2 arenu. Anebo na mediální skupinu spojenou s televizí Nova, která na placených kanálech vysílá v Česku mimo jiné fotbalovou Ligu mistrů, německou či španělskou ligu, ale také NBA či NHL. Do „rodiny“ patří i O2 TV a její sportovní kanály s českou fotbalovou ligou či hokejovou extraligou.

Anna Kellnerová, dcera Petra a Renaty, reprezentuje v jezdectví, startovala i na OH v Tokiu.

Druhý v žebříčku Karel Komárek (190,2 mld. Kč) se po pádu „hušákovské“ Sazky dostal k jejím loteriím i kurzovým sázkám. A na český sázkařský trh nedávno vstoupila též firma Betano, v níž drží menší podíl. Jinak Komárek zlehka sponzoruje fotbalový klub v Hodoníně.

To Daniel Křetínský, na žebříčku číslo 4 (118,6 mld. Kč), dělá fotbal coby spolumajitel Sparty a West Hamu United celkem zostra, byť zatím nepříliš úspěšně. Nervy si léčí coby fanoušek na parkurových závodech už zmíněné Anny Kellnerové, své partnerky.

Z první desítky nejbohatších vede stopa ke sportu ještě od Marka Dospivy (36 mld. Kč), jedné z vůdčích osobností skupiny Penta, v jejímž portfoliu najdeme sázkovou kancelář Fortuna. Ta je nyní mimo jiné titulárním sponzorem fotbalové ligy v Česku i na Slovensku.

Tomáš Němec (22 mld. Kč) se kromě podílu na Skiareálu Špindlerův Mlýn blýskl i ovládnutím značky Kästle, jejíž lyžařský materiál bude v nové sezoně užívat i Ester Ledecká.

Zdeněk Bakala (18 mld. Kč) ventiluje svoji vášeň pro cyklistiku prostřednictvím svého profesionálního týmu Quick-Step.

Do impéria Tomáše Chrenka (22 mld. Kč) patří mistrovský hokejový tým Třince, ale i pražská tenisová Sparta. Hned za ním najdeme v žebříčku Forbesu Milana Kratinu (16,6 mld. Kč), který se coby mecenáš angažuje ve fotbalové F-evoluci.

Martin Hájek (15,5 mld. Kč) ovládá Livesport, tedy firmu produkující jednu z celosvětově nejúspěšnějších aplikací se sportovními výsledky. Do portfolia společnosti spadá i Pragosport, významný středoevropský obchodník s televizními právy a současný držitel práv na českou fotbalovou ligu.

Jiří Šimáně (12,9 mld. Kč) chvíli spoluvlastnil fotbalovou Slavii, Petr Dědek (10,6 mld. Kč) si chce dojít pro titul s hokejovými Pardubicemi. Soupeřem mu ovšem bude hokejová Sparta Karla Pražáka (9,5 mld. Kč).

Ivan Zach (6,2 mld. Kč) má coby vlastník Primy vliv na média, ale i na ženský basketbal, bez jeho peněz by se tým ZVVZ USK Praha neobešel.

Ivo Valenta (5,5 mld. Kč) si kdysi coby majitel klubu 1.FC Synot prošel korupční aférou, dnes už celek pod názvem 1.FC Slovácko jeho hazardní firma Synot jen sponzoruje.

Ve stovce nejbohatších Čechů najdeme ovšem ještě dva vlastníky profesionálních fotbalových klubů. Petr Paukner (4,4 mld. Kč) by se s Duklou Praha do I. ligy rád vrátil, Zdeněk Červenka (4,1 mld.) by příslušnost k ní se Zlínem rád udržel. A to by mělo být vše.

Kouzelník týdne: Erling Haaland

Jasně nejzářivější hvězda současného fotbalu přišla v létě do Manchesteru City z Borussie Dortmund. A z toho, co zatím norský talent v modrém dresu Citizens předvádí, až přechází zrak.

V manchesterském derby se o víkendu blýskl hattrickem a po dvou zásazích do kodaňské sítě by dost možná završil hattrick i v úterním duelu Ligy mistrů, kdyby ho ovšem trenér Guardiola nestáhl ze hry už v poločase, aby Haalandovými silami neplýtval zbytečně.

Ve 12 soutěžních zápasech v barvách Manchesteru City stačil 22letý Haaland nastřílet 19 gólů, což je bilance, ze které jde celý fotbalový svět do kolen.

Anglickou ligu hrával i jeho táta Alfie Haaland, který v Nottinghamu, Leedsu a Manchesteru City odváděl obvykle spíše defenzivní práci. Ale ze syna vychoval střelce opravdu nejvyšší jakosti. Spolu s trenéry v Norsku, Salcburku a Dortmundu. Všechny ukazatele svědčily o tom, že se v mladém Haalandovi skrývá obrovský potenciál.

Jednání s Borussií Dortmund vedla k ustanovení klauzule, že v létě 2022 bude hráč k dispozici za 60 milionů eur. Manažer Mino Raiola spolu s Haalandem starším absolvovali seznamovací kolečko po největších evropských velkoklubech. A pak padlo rozhodnutí, že vyvolenou adresou bude Etihad Stadium v Manchesteru.

Pep Guardiola teď určitě nelituje, že Vikinga se supermanskými vlohami získal. Efektivita a palebná síla jeho útoku se s Haalandem zdvihly násobně. Škoda, že se Haalandova rozkvětu v Premier League strůjce jeho velké kariéry Mino Raiola nedožil…

Zásahy týdne

Jak podojit FAČR. Členové předchozího vedení Fotbalové asociace ČR projevovali vysokou kreativitu v hledání způsobů, jak peníze z kasy asociace vyvést ven. Po tunelářské aféře Dezinformace popsala revizní komise i nehorázný projekt s controllingovým programem.

Fotbal očima sponzora. Hostem podcastu Nosiči vody byl tentokrát David Vaněk, generální ředitel Fortuny. A nebral si servítky. Od fotbalu čeká Fortuna za své peníze víc.

Když VAR nevidí. Kdo chtěl, ten teč sparťana Krejčího, která ofsajdově zneplatnila branku jeho týmu v duelu s Hradcem Králové, viděl. Videorozhodčí (VAR) nikoli. Výcvik obsluhy VAR u muže z horníkovské aféry vykazuje nedostatky.

Obajdin testuje vozy. Střílel góly v dresu Sparty, ale i jiných klubů. Co dělá někdejší šampion Josef Obajdin dnes, zjišťoval kolega Stanislav Hrabě.

NHL v Praze. Českým fanouškům se představí i hvězda Sharks jménem Tomáš Hertl.

Tweet týdne

Statisticky lze, jak vidno, podchytit prakticky cokoli, včetně marodění. Seznamte se s fotbalisty, kteří na marodce strávili nejvíc dní a přišli o nejvíc zápasů. Třetí číslo v tabulce značí, kolik zranění je v profesionální kariéře postihlo. Znalci ocení, jak bohaté zastoupení zde má wengerovský Arsenal.

Co trefili jinde

Šampion a čtyři kila heroinu. Temná část životního příběhu hokejového mistra světa Jiřího Bubly. (LubosBrabec.cz)

Bavorská nadvláda. Fotbalová a manažerská kuchařka, podle které už léta úspěšně „vaří“ v Bayernu Mnichov. (Football Club)

Příběh gólmana. Karel Vejmelka stál letos v české bráně na hokejovém MS. Tady je jeho životní příběh. (Bez frází)

Pomalu začíná topná sezona, a český sport tak nejspíš čeká ještě těžší zkouška než covidové trápení. I to bude jedno z témat pro příští týdny.

Opatrujte se a šetřete na energiích. Snad zase někdy bude líp.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované