Hlavní obsah

Zemřel Mino Raiola, slavný agent fotbalových hvězd a Nedvědův přítel

Foto: Antonio Balasco, Shutterstock.com

Fanoušci znají jména fotbalových hvězd a trenérů. Mezi agenty vynikal Mino Raiola natolik, že se naučili znát i jeho jméno.

Reklama

aktualizováno •

Zemřel Mino Raiola, muž, který posunul profesi fotbalového agenta víc než kdokoli jiný. Stál za kariérami velkých hvězd typu Pavla Nedvěda nebo Zlatana Ibrahimovice.

Článek

Mino Raiola je řazen do trojlístku největších agentů všech dob, spolu s Jorge Mendesem, který radí Cristianu Ronaldovi, a také s Pini Zahavím, jehož radám naslouchá třeba Robert Lewandowski.

Z těch tří byl v médiích vždy nejvíc vidět Raiola, chlapík, který nikdy nemá daleko k ostřejšímu komentáři. Tak třeba Seppa Blattera, ještě v době, kdy byl prezidentem FIFA, označil za „senilního diktátora“.

Raiola stál za kariérami Pavla Nedvěda, Zlatana Ibrahimovice, Paula Pogby, Erlinga Haalanda…

„Měl vždy ty nejlepší hráče. A nebyla to náhoda. Vždycky stál na straně hráčů a uměl pro ně vyjednat ty nejlepší podmínky,“ říká o něm Jiří Müller, Raiolův přítel a spolupracovník.

Už ve čtvrtek odpoledne se na Twitteru začala šířit zpráva, že Raiola zemřel. Objevila se dokonce i na webu Gazzetta dello Sport. Tato zpráva byla chybná, agentovi spolupracovníci ji vyvraceli.

Fotbalový guru byl v té době v péči lékařů v nemocnici sv. Rafaela v Miláně. Bojoval s rakovinou, v lednu absolvoval první operaci, nyní byl znovu hospitalizován.

Na Raiolově twitterovém účtu se ve čtvrtek objevil vzkaz, který by se dal volně přeložit zhruba takto: „Doufám, že jsem na..al všechny, kteří mě během posledních čtyř měsíců už podruhé pohřbili.“

Dnes, tedy v sobotu 30. dubna, už ale 54letý Mino Raiola zákeřné nemoci podlehl.

„Paolo, to je fanatik“

Raiola se v průběhu své kariéry ocitl takřka „na nože“ s velikány typu Alexe Fergusona nebo Pepa Guardioly. S tím prvním se před lety nedohodl na setrvání Paula Pogby na Old Trafford, s tím druhým se pohádali kvůli Zlatanu Ibrahimovicovi.

Samotní hráči si ale obvykle Raiolu nemohli vynachválit. Tak třeba Pavel Nedvěd. Když jsme se štábem Seznam Zpráv natáčeli před čtyřmi lety v Turíně na stadionu Juventusu pořad Moje místa, objevil se zničehonic na scéně právě Mino Raiola – podívejte se zde.

„Pavel? To je fanatik. Dělá věci buď na sto procent, nebo vůbec ne,“ řekl nám slavný agent na mikrofon. A Nedvěd zavzpomínal, jak ho před lety Raiola přemlouval, aby přestoupil z Lazia do Juventusu. „Já jsem zprvu nechtěl. Ale Mino mě dostrkal k tomu, abych ještě ten jeden důležitý krok ve své kariéře udělal a měřil síly s těmi opravdu nejlepšími.“

Raiolovi rodiče provozovali pizzerii v nizozemském Haarlemu. A Mino začal prodávat nizozemské fotbalisty do Itálie. První z nich byl Bryan Roy, který se v roce 1992 přemístil z Ajaxu do Foggie. A tam se Raiola seznámil s českým trenérem Zdeňkem Zemanem.

Nedvěda mu doporučil pro přestup do Lazia. Spolu s českým agentem Zdeňkem Nehodou stál Raiola za celou Nedvědovou kariérou po odchodu ze Sparty. „Žádný fotbalista na světě na sobě nikdy nepracoval tak tvrdě jako Nedvěd. To je jeho velká přednost,“ opakoval Raiola rád o svém oblíbenci.

Na seznamu Raiolových klientů figurovali i skvělý gólman Gianluigi Donnarumma, Henrikh Mchitarjan, Romelu Lukaku či Mario Balotelli.

Pro hráče vytloukl z klubu maximum

Zatímco ostatní agenti cílí na to, aby s kluby a hráči uzavírali třístranně výhodné dohody, Raiola kluby při jednáních nešetřil. „Uměl si zjistit, jaké peníze opravdu mají k dispozici. A říkal: když mého hráče opravdu chtějí, tak z nich ty peníze dostanu. A dostal. Ne pro sebe, ale pro hráče,“ vysvětluje Jiří Müller kouzlo svého slavného učitele.

Ani sám Raiola ale nakonec nezůstábal mimo hru, když vzduchem začaly létat peníze. Dvacet milionů eur, které získal jako provizi, když se Pogba s fanfárami vracel z Juventusu do Manchesteru United, vstoupilo svým způsobem do dějin fotbalu.

Celý svět s napětím očekával, do kterého velkoklubu nasměruje Mino Raiola svoji aktuálně největší hvězdu, superstřelce z Dortmundu jménem Erling Haaland.

Tuhle hádanku už budou muset Raiolovi spolupracovníci vyřešit bez svého velkého šéfa.

Reklama

Doporučované