Hlavní obsah

Víkend s Premier League: Kreativní síla Portugalců a oprášeného Sterlinga

Foto: Profimedia.cz

Diogo Jota z Liverpoolu slaví branku na hřišti Arsenalu.

Reklama

Schyluje se k dramatickému finiši. Manchester City a Liverpool působí suverénně jak v domácí lize, tak na scéně Ligy mistrů. Jak využít rotace v kádrech lídrů, kdo z Portugalců zazáří a proč by měl dostat Sterling šanci?

Článek

Premier League je zpět! Soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádaná ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, v sobotu navazuje 35. kolem. Průběžné vedení stále drží v pevném sevření Pavel Petřík s celkovým náskokem 19 bodů na druhou příčku. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Anglické fotbalové drama vrcholí. Liverpool doma přehrál v nervózním derby tragický Everton, Manchester City si zastřílel s neškodným Watfordem, a tak dělí pět kol před koncem oba celky v tabulce pouhý bod. Vedle senzační přetahované o titul diváky baví i závod o čím dál prestižnější čtvrté místo mezi Arsenalem, Tottenhamem a Manchesterem United.

V lize, které vévodí pravděpodobní finalisté aktuálního ročníku Ligy mistrů a třetí Chelsea – vítěz uplynulého ročníku LM –, má i vidina dosažení čtvrté příčky nádech zisku trofeje. I proto se Premier League může pyšnit neoficiálním titulem pro nejlepší ligu světa. Těžko narazit na prostředí, které by se současnou konkurenceschopností ostrovnímu fotbalu přiblížilo.

Pro fanoušky přinesla současná sezona mnoho vítaných zvratů a oku lahodících zápasů, ale pro Fantasy manažery také snad až příliš častá překvapení vyloženě nepříjemných rozměrů. Závěr ročníku nám všem dává jistou naději, že mít plán se opět vyplatí. Sem s ním.

Sázka na jistotu

Začněme u lídra. Aktuální formu Citizens nikdo nezpochybňuje. Zbývající los patří k těm milosrdnějším. Střízlivá prognóza praví, že svěřenci Guardioly už nezaváhají, protože si to jednoduše nemohou dovolit. A taky proto, že disponují nabušeným kádrem plným hladových talentů a velezkušených borců.

Horší to je, když se fanoušci pokouší odhadovat, s jakou sestavou bleděmodří vyrukují do utkání s Leedsem. Nepochybně dojde k určité rotaci, jelikož Citizens ve středu odehrají v Madridu klíčovou odvetu v LM. Pokud vám jde o kvalitní nákup do konce ročníku a tolerujete případnou jednokolovou absenci, řečí čísel by se měla vyplatit sázka na Kevina de Bruyneho (11,8 milionu liber).

Belgický architekt na jaře vystřelil do prvotřídní formy. V posledních 7 ligových zápasech se de Bruyne čtyřikrát prosadil a navrch přihodil stejné množství asistencí. Za toto období se stal nejužitečnějším nahrávačem, když do vyložené šance svým pasem poslal některého ze spoluhráčů celkem 24krát. K tomu přidal ještě 10 „bonusových bodů“, které mohou mít na konci sezony cenu zlata. O jeho úterním řádění proti Realu Madrid netřeba dlouze hovořit.

Kdo má chuť se pustit do většího rizika, ať vyzkouší oprášeného Raheema Sterlinga (10,5 milionu liber), kterého aktuálně vlastní jen zhruba 3 procenta všech manažerů. Podle Fantasy expertů Sterling v Leedsu nastoupí. Před nedávnem odepisovaný Sterling má aktuálně v lize senzační „venkovní“ formu, což dokládá zisk 32 bodů z posledních 3 zápasů. Proti trápícímu se soupeři by si mohl s přehledem připsat další kanadské body.

Spurs s otazníkem a přesvědčiví Portugalci

Za posledních 7 zápasů nasbíralo ve Fantasy více bodů než zmiňovaný belgický středopolař jen ofenzivní duo Spurs Harry Kane (12,5 milionu liber) a Son (11 milionů liber). Jenže střelecká produktivita Tottenhamu se na dlouhý čas nečekaně zadrhla. Spurs se před nedávnem mohli chlubit nejpřesnější koncovkou, ale za poslední 3 hodiny hry se jim nepodařilo ani jednou skórovat. Není se čemu divit, bez jediné střely na branku to jde velmi těžce.

Při hledání vhodných alternativ na sebe upozorní i pár Portugalců. Liverpoolský Diogo Jota (8,3 milionu liber) si v týdnu odpočinul a už si brousí zuby na obranu Newcastlu. V posledních pěti ligových zápasech se dokázal prosadit třikrát a připsal si celkem 34 bodů.

I jeho krajan z Manchesteru United v posledních týdnech nezahálel. Cristiano Ronaldo (12,2 milionu liber) má na svědomí posledních pět tref Rudých ďáblů. Prosadil se i proti Arsenalu a Chelsea. Ačkoliv se jeho spoluhráčům vyloženě nedaří, na jeho produktivitu to nijak zásadní vliv nemá. Za poslední tři domácí utkání Ronaldo svým věrným manažerům nadělil 43 bodů. Proti Brentfordu by se mohl opět postarat o solidní příspěvek.

Naopak jeho další krajan Bruno Fernandes (11,6 milionu liber) jde s formou prudce ke dnu. Jedním ze zásadních problémů současných United je fakt, že se Brunovi přestalo dařit, což se promítlo například v předposledním zápase s Arsenalem, kdy nedal penaltu a po jeho chybě Arsenal skóroval. O současných výzvách Manchesteru United píšeme zde.

Londýnské derby a hra o trůny

Sobotní nadílka Premier League se ponese v pokračování úspěšné fotbalové ságy „Hry o anglické trůny“. Program začíná v Newcastlu, kde se krátce po poledni (13:30 SEČ) představí favorizovaný Liverpool. Od 16:00 figuruje v nabídce čtveřice zápasů, z nichž bych neutrálním divákům doporučil ten mezi Wolves a Brightonem. Od 18:30 změří síly Leeds United a Manchester City.

Neděle nabízí ještě o poznání atraktivnější konfrontace. Nejprve si můžete vybrat mezi duely Tottenham vs. Leicester a Everton vs. Chelsea (oba 15:00). Od 17:30 dojde k výkopu zřejmě nejzajímavějšího zápasu víkendu – londýnského derby mezi West Hamem a Arsenalem. Pondělní večer patří zápasu mezi Manchesterem United a Brentfordem.

Uzávěrka Fantasy je pro tentokrát stanovena na sobotní poledne. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí a příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované