Hlavní obsah

Karim Benzema si dal zvláštní dárek k narozeninám

Foto: Profimedia.cz

Karim Benzema, držitel Zlatého míče za letošní sezonu, který ale na šampionátu v Kataru chyběl.

Reklama

K pětatřicátým narozeninám si francouzský útočník Karim Benzema nadělil zvláštní dárek: Vzdal se reprezentace. Definitivně. Roztrhal tak vazbu, která byla po celou jeho výjimečně úspěšnou kariéru stále hodně tenounká.

Článek

V říjnu letošního roku se po tváři francouzského útočníka Karima Benzemy rozlilo neskutečné štěstí: převzal nejprestižnější individuální trofej, kterou může fotbalista obdržet, stal se vítězem ankety Zlatý míč francouzského týdeníku France Football.

O tři měsíce později k tomu dodal další cenný kov, stříbrnou medaili z mistrovství světa v Kataru.

Tu však hned od počátku poškozuje zvláštní rez. Nijak se o ni totiž nezasloužil, nebyl členem francouzského týmu, který si pro ni došel, neprožíval s ostatními chvíle opojení při postupech ani okamžik zmaru po prohraném finále s Argentinou po penaltovém rozstřelu.

Jen zůstal na soupisce a podle reglementu má na ni právo. Čistě formálně. Fanoušci ho za hrdinu nepovažují, on sám cítí, že právem. Nebyl u toho. Napřed vypadl pro zranění, když se dal dohromady, trenér Didier Deschamps mu jasně sdělil, že ho nepotřebuje. A ani nechce.

Několik dní nato vazby na francouzskou reprezentaci definitivně ukončil.

Nejlepší útočník

Slavný Zinédine Zidane, mistr světa a držitel Zlatého míče za rok 1998, o něm prohlásil, že to bude nejlepší útočník v historii francouzského fotbalu. Měl k Benzemovi nesmírně blízko, neboť i on má alžírské kořeny, přestože se rovněž narodil už v Evropě, v jeho případě v Marseille.

Benzema v devatenácti letech vtrhl na prvoligovou a mezinárodní scénu, v dresu Olympique Lyon střílel góly s neuvěřitelnou lehkostí a elegancí, klub získával jeden titul za druhým. Když v roce 2009 ve věku 23 let přestoupil za 35 milionů eur (asi 875 milionů korun) do královského Realu Madrid v rámci projektu vytvoření super mužstva tzv. galácticos, prohlásil předseda Florentino Pérez: „Přichází hráč zatím trošku nenápadný, ale bude tvořit dějiny klubu. Dejte mu šanci,“ vyzval náročné fanoušky k trpělivosti.

Nebylo jí ani potřeba, Benzema hned zářil, hvězdě mnohem větší svítivosti Cristianu Ronaldovi poskytoval luxusní servis. Společným úderným dílem dotáhli Real Madrid ke čtyřem triumfům v Lize mistrů a dalším trofejím.

A když portugalský fenomén v létě 2018 odešel, převzal jeho roli, královský Real Madrid nadále sedí na evropském trůnu, jen žezlem máchá někdo jiný. Francouzský útočník.

Pocty sbíral i ve své vlasti. Čtyřikrát se stal nejlepším fotbalistou země, jen kultovní Thierry Henry si korunu nasadil jednou navíc. A Francie se dočkala i Zlatého míče, který naposledy leštil v minulém století Zinédine Zidane.

Přitom nabízela stále rytíře s pestrým chocholem. Na stříbrnou příčku se vyšvihli nejen Zidane (2000), ale rovněž Henry (2003), dvakrát bronz bral Antoine Griezmann (2016 a 2018), jednou Franck Ribéry (2012).

Na vrchol vystoupal ovšem jen Beznema. Jeho krajan shodného alžírsko-francouzského původu Zidane měl skoro pravdu: nejlepší útočník v historii.

Neuchycené kořeny

V prosinci 2006 dostal Benzema nabídku od alžírského fotbalového svazu reprezentovat africkou zemi. „Je to pro mě velká pocta hrát za zemi mých předků, doslova srdeční záležitost, “ neskrýval dojetí. „Ale svou fotbalovou budoucnost vidím ve Francii, kde jsem se narodil,“ rozhodl se pro evropský tým.

O tři dny později po tomto odmítnutí ho trenér Raymond Domenech povolal do francouzského týmu. Zúčastnil se EURO 2008, na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe už jako hráč Realu Madrid měl být střelcem a oporou týmu.

Jenže přišla první aféra, provalilo se, že někteří členové výběru, on mezi nimi, rádi využívali služeb poplatných krásek, jedna z nich měla být navíc nezletilá. I z tohoto důvodu na šampionát nejel.

Obhájci stříbra skončili ostudně, stávkou proti trenérovi, která vešla do kronik jako případ Knysna podle místa, kde výprava bydlela. Mužstvo se úplně rozpadlo, množily se zvěsti, že se provalily i rasové rozepře. Následné rozbory však ukázaly, že se netýkaly hráčů s arabskými kořeny, protože jednoduše nikdo v kádru nebyl. Chyběli nejen Benzema, ale i Hatem Ben Arfa či Samir Nasri.

Ale odhalila se Benzemova slabina - osobní život. Pochází z devíti dětí, má tři bratry (Gressy, Sabri, Farid) a pět sester (Nafissa, Laeticia, Sofia, Ludia, Célia). Otec Hafíd se narodil ještě na africké půdě, matka Wahida Džebarrá vyrůstala už v Lyonu.

O svém soukromí nerad mluví, dlouho se vedly debaty, zda je ženatý. V roce 2016 začal jeho poměr s manekýnkou Corou Gautierovou, který skončil po ročním společném soužití. Mají syna Ibrahima.

Další dvě děti pocházejí ze vztahu s jeho životní láskou, jak sám mnohokrát prohlašoval, jménem Chloé de Launey, osmiletý syn Mélia a dvouletá dcera Nouri. Nyní žije s Jordan Ozunovu, dvaatřicetiletou manekýnkou z amerického státu Maryland.

Psychologové o něm říkají, že praktikující muslim, který zásadně dodržuje všechna náboženská nařízení včetně postního měsíce ramadánu, je citově nevyzrálý a i z toho pramení jeho životní přešlapy.

Sedmiletá pauza

Největšího se dopustil před sedmi lety. V listopadu 2015 byl zatčen francouzskou policií za podíl na vydírání spoluhráče Mathieua Valbueny, předmětem byla sexuální nahrávka na mobilní telefon. Francouzský premiér Manuel Valls neváhal: „Skvělý sportovec by měl být příkladem. Pokud není, nemá místo ve francouzském týmu,“ znělo tvrdé odsouzení.

O měsíc později ho předseda fotbalového svazu Noël Le Graët vyřadil dočasně z kádru do vyřešení případu. Ten se táhl, po odvolání následovala kasační stížnost. Až v listopadu 2021 byl shledán vinným, soudce mu udělil roční podmíněný trest a pokutu 75 tisíc eur (1,85 milionu korun), pravomocně nabyl rozsudek účinnosti v červnu letošního roku, kdy se Benzema vzdal dalších opravných prostředků.

Benzema tak přišel o velké francouzské triumfy: zlato na mistrovství světa 2018 v Rusku, stříbro na mistrovství Evropy na domácí půdě v roce 2016. Jelikož už všem připadalo, že je dostatečně potrestaný a poučený, v roce 2021 se vrátil do týmu a všichni si libovali, že Francie bude s ním ještě silnější.

Karim Benzema

  • Narozen 19. prosinec 1987, Bron, Francie
  • Hráčská kariéra: AS Des Buers Villeurbanne (1993-1995), SC Bron Terraillon (1995-1997), Olympique Lyon (1997-2009), Real Madrid /Španělsko (2009-2022)
  • Reprezentace Francie: 2007-2022 (97/37)
  • Úspěchy: držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty světa 2021/2022, nejlepší fotbalista Evropy 2021/2022, vicemistr světa 2022, vítěz Ligy národů 2020/2021, vítěz Ligy mistrů 2013/2014, 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018 a 2021/2022, čtyřnásobný mistr Francie, čtyřnásobný mistr Španělska

Byla. Přispěl vydatnou měrou k vítězství v Lize národů, na loňském EURO skóroval dvakrát v základní skupině proti Maďarsku a rovněž dvakrát v osmifinále proti Švýcarsku, ale nestačilo to. Po remíze 3:3 vypadla Francie na střely ze značky pokutového kopu, selhal Kylian Mbappé…

V Kataru chyběl, nejprve nemohl pro zranění, pak ho nechtěli. Stříbro však oficiálně má, byť mu velkou radost patrně nenese.

Benzema určitě zůstává jedním z nejvýraznějších útočníků Francie, v mnoha ohledech tím nejlepším.

Další stránky však už nenadepíše. V 35 letech se vzdal reprezentace, ukončil hodně prapodivný vztah.

Reklama

Doporučované