Hlavní obsah

Mbappé a Real Madrid. Dětský sen, který se francouzské hvězdě konečně splnil

Foto: Getty Images, Getty Images

Kylian Mbappé, jeden z nejlepších fotbalistů současnosti.

Reklama

Je to jedna z největších fotbalových zpráv roku. Konečně se potvrdilo, že vynikající francouzský fotbalista, útočník Paris St-Germain Kylian Mbappé v létě přestoupí do Realu Madrid.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská fotbalová hvězda Kylian Mbappé je připraven podepsat s Realem Madrid pětiletou smlouvu, podle níž si vydělá 15 milionů eur za sezónu plus bonus 150 milionů eur, který bude vyplácen během pěti let. Francouzskému útočníkovi už nabídl nedávno rekordních 303 milionů eur saúdský Al-Hilal, ale Mbappé odmítl.

25letému kapitánovi Francie vyprší v červnu smlouva v PSG, kde nastřílel rekordních 244 gólů a měl 93 asistencí ve 291 zápasech. Klubu zároveň pomohl k pěti vítězstvím v lize.

Smlouva s Realem ještě podepsána nebyla, ale mohla by být oznámena, jakmile už nebude možné, aby se oba kluby setkaly v této sezóně v Lize mistrů. Pokud chorvatský záložník Luka Modrič letos v létě odejde, pak by po něm famózní Francouz zdědil dres s číslem 10, který nosí v reprezentaci.

„Není pochyb o tom, že je to jeden z hráčů, kterého by kdokoli měl rád na své straně. Úžasný hráč,“ řekl o Mbappém bývalý prezident Realu Madrid Ramon Calderon pro BBC. „Máme velmi mladé hráče – připojí se k Viniciusovi, Rodrygovi, Bellinghamu. Myslím velmi silný tým, proto vedeme La Ligu a také jsme vyhráli všechny naše zápasy v Lize mistrů. Pokud bude pokračovat ve hře jako doposud, určitě bude jedním z důležitých hráčů, které jsme v naší historii měli,“ dodal.

Kylian Mbappé je téměř geniální útočník, považovaný za jednoho z nejlepších hráčů světa. Byl rekordně čtyřikrát vyhlášen hráčem roku Ligue 1 a skončil také jako nejlepší střelec uplynulých pěti sezón. Podle časopisu Time v roce 2023 patřil mezi 100 nejvlivnějších lidí na světě a Forbes ho zařadil na třetí místo v seznamu nejlépe vydělávajících sportovců světa.

Jednou z jeho nejdůležitějších předností je výbušnost. Všestranný útočník je schopen hrát na obou křídlech, ale díky vyrovnanosti, skvělému zakončení a tahu na branku i ve středu jako hlavní útočník.

Mbappé má výborný dribling stejně jako výbušnou akceleraci, hbitost a rychlé nohy. Je kreativní v držení míče, libuje si v náhlých změnách tempa a zdolávání protivníků v situacích jeden na jednoho. Je vysoce ceněn pro své tempo a kontrolu míče v rychlosti, stejně jako pro taktickou inteligenci a schopnost prorážet obranné linie soupeřů. Je extrémně nebezpečný v protiútoku.

Jako Pelé

Už v začátcích kariéry byl Mbappé přirovnáván k různým velikánům v historii fotbalu včetně Brazilce Pelého.

Je představitelem úspěšné bohatší generace afrických imigrantů. Vyrůstal v Bondy, na severovýchodním předměstí Paříže a dostal skvělé sportovní geny od rodičů. Jeho otec Wilfrid, který pochází z kamerunského ostrova Djébalè, hrál také fotbal a později se stal fotbalovým trenérem. Dnes je i Kylianovým agentem. Matka Fayza Lamari je původem z alžírské Kabylie a je bývalou házenkářkou. Mladší bratr Ethan hraje v Paris Saint-Germain Academy.

Jako dítě chodil Mbappé do soukromé katolické školy v Bondy, kde byl považován za nadaného, ale trochu neukázněného studenta. Jeho úplné fotbalové začátky jsou spojeny s otcem, který ho trénoval v klubu AS Bondy. Další důležitou postavou v AS Bondy byl pro Mbappého trenér Antonio Riccardi.

„Poprvé jsem ho trénoval, když mu bylo šest let. Byl jiný, dokázal mnohem víc než ostatní děti. Už jeho dribling byl fantastický, byl mnohem rychlejší než ostatní. Byl to nejlepší hráč, kterého jsem viděl tady za 15 let trénovat. V Paříži je mnoho talentů, ale nikdy jsem neviděl talent jako on,“ řekl Riccardi.

Na čas vyhrálo Monako

Mbappé už jako kluk miloval fotbal a své fotbalové idoly: Zinedine Zidanea, Cristiana Ronalda, Neymara, Ronaldinha, Lionela Messiho nebo Thierry Henryho. A vždycky toužil hrát za Real Madrid.

Nakonec se nadějný fotbalový talent přestěhoval do akademie Clairefontaine, kde opět předváděl působivé výkony a brzy si ho začaly všímat velké kluby. Podepsat se ho pokoušel Real Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City i Bayern Mnichov… Když mu bylo 11 Real Madrid ho pozval, aby trénoval s týmem 12letých a navštívil zařízení klubu. Ve 14 letech pak odcestoval do Londýna na pozvání od Chelsea, kde hrál zápas za jejich mládežnický tým proti Charlton Athletic.

Nakonec ale u Mbappého vyhrálo domácí Monako. V červenci 2013 se připojil k mládežnické akademii Monaka, se kterým podepsal tříletou smlouvu.

Brzy šla jeho kariéra strmě vzhůru. V říjnu 2015 měl být nejprve oporou rezervního týmu, ale jeho úroveň dovedností a vyspělost ho po pouhých třech týdnech vystřelily do hlavního týmu. Když mu bylo 16 let a 347 dní stal se vůbec nejmladším hráčem prvního týmu Monaka.

Velká kariéra v PSG

Už v únoru 2016 vsítil Mbappé v lize svůj první gól a v březnu podepsal první profesionální tříletou smlouvu. V rozhovoru pro CNN viceprezident AS Monaco Vadim Vasiljev uvedl, že brzy poznal, jaký je Mbappé fenomén.

Ale jeho kariéra na břehu moře netrvala dlouho. V roce 2017, v 18. letech, podepsal smlouvu s Paris Saint-Germain. Přestup v hodnotě 180 milionů eur znamenal, že se stal druhým nejdražším hráčem a zároveň nejdražším teenagerem všech dob. Hned při svém debutu v září proti Metám vstřelil gól.

Od té doby lámal jeden rekord za druhým.

S PSG vyhrál pět titulů a tři poháry. Zároveň dovedl klub k historicky prvnímu finále Ligy mistrů UEFA v roce 2020. Stal se historicky nejlepším střelec PSG a v pouhých 25 je devátým nejlepším střelcem v historii francouzské ligy.

Skvěle se Mbappé představil i na mezinárodní úrovni.

Skvělé výkony za Francii

Za Francii debutoval v roce 2017, když mu bylo pouhých 18 let. Na MS ve fotbale 2018 se Mbappé stal nejmladším francouzským hráčem, který skóroval na mistrovství světa, a druhým teenagerem po Pelém, který skóroval ve finále, které Francie vyhrála. Byl druhým nejlepším střelcem a za své výkony získal ocenění pro nejlepšího mladého hráče MS a francouzského hráče roku. Na mistrovství světa ve fotbale 2022 se s ním pak Francie znovu dostala do finále. Mbappé vyhrál Zlatou kopačku a vytvořil rekord v počtu vstřelených gólů ve finále MS, když zaznamenal hattrick.

Teď ho tedy čeká „jáma lvová“ Real Madrid. Jde do týmu, o kterém snil. S dorozuměním by neměl mít problémy, kromě francouzštiny a angličtiny mluví i plynně španělsky.

Mladý praktikující křesťan v rozhovoru pro Time v roce 2018 mluvil o obětech, které přinesl jako teenager, aby se mohl soustředit na svůj fotbalový vývoj. „Během dospívání jsem nezažil chvíle takzvaně normálních lidí, abych chodil ven s přáteli a užíval si prima časy.“

Na instagramu má přes 100 milionů sledujících. A i když přiznává, že jeho život se úplně obrátil vzhůru nohama, je prý šťastný.

Mbappé má od svých 18 let sponzorskou smlouvu s dodavatelem sportovního oblečení a vybavení Nike. Nejprve vedl na trh vlastní kopačky Kylian Mbappé Nike Hypervenom 3, v roce 2018 pak odhalil boty Nike Mercurial Superfly VI. V roce 2018 švýcarský hodinář Hublot podepsal Mbappého jako globálního velvyslance. Slavný fotbalista se pak objevil jako hlavní tvář v sérii videoher FIFA od EA Sports.

Reklama

Doporučované