Hlavní obsah

Nejlepším střelcem fotbalového podzimu je překvapení ze Slovácka

Foto: Profimedia.cz

Marek Havlík překvapivě vládně ligovým střelcům.

Reklama

Nejlepším střelcem po podzimní části je s deseti góly Marek Havlík, záložník 1. FC Slovácko. Hodně překvapivý lídr, zvláště když v předchozích ročnících vstřelil maximálně čtyři góly.

Článek

Ani loňský král střelců, slávistický bombarďák Václav Jurečka, ani sparťanský lišák pokutového území Jan Kuchta, jenž si korunu nasadil v ročníku 2020/2021, tehdy v dresu Slavie Praha, společně se sparťanským rivalem Adamem Hložkem.

Nejlepším střelcem soutěže je na podzim osmadvacetiletý záložník Marek Havlík z týmu 1. FC Slovácko. A deset přesných zásahů z něj činí lákavou posilu nejen pro domácí týmy, poptávají se po něm i v zahraničí.

Přirozený talent

Pochází z obce Lubná, která leží asi deset kilometrů od Kroměříže a čítá necelých půl tisíce obyvatel. Fotbalisté v ní však vyrůstají. „Jeho otec Jiří nastupoval spíš jako útočník a střílel góly, stejně jako jeho strýc. Znám celou rodinu, i prarodiče, vždycky měli ke sportu blízko,“ hlásí Zbyněk Zlámal, bývalý nejvyšší muž Hanácké Slavie Kroměříž, kam Havlík ještě jako žáček přešel, nyní stále člen vedení tradičního moravského klubu.

Genetickou základnu tedy Havlík měl. A možná ji získal z ještě vyšších sfér. „Talent od pánaboha,“ ujišťuje Zlámal. „Převyšoval všechny mládežnické kategorie, kde hrával, vrstevníci mu nestačili. Jako patnáctiletý byl schopen zvládat zápasy sedmnáctiletých i devatenáctiletých,“ předkládá jeho vyspělost.

Při hře si podmanil celé hřiště, v kabině ho však moc slyšet nebylo. „Vyslovený introvert,“ charakterizuje někdejšího klubového svěřence Zlámal. „Tichý kluk, spíš plachý,“ popisuje. „Ale nadání obrovské,“ opakuje.

To může potvrdit i Zlámalova manželka Jana, která fotbalový talent v Kroměříži učila. „Každý je na něco lepší, na něco horší, Marek vynikal ve fotbale,“ rozpřádá. A opatrně tak naznačuje, že jeho školní výsledky za sportovními výkony poněkud zaostávaly. „Učivo nebylo u něj na prvním místě,“ připouští pedagožka s aprobací na cizí jazyky, matematiku a fyziku. „Ale jinak hodný kluk, nic nezanedbával, ale všichni věděli, kam se bude jeho život ubírat,“ chápala, že vědecký pracovník z něj nevyroste.

Na prvním místě měl fotbal. „A měl k němu velké předpoklady. Od malička,“ znovu zdůrazňuje Zlámal.

Střelecký koncert

Na ligové scéně působí už dvanáct let, střelecky se však utrhl ze řetězu začátkem prosince při domácím duelu s Bohemians Praha, kdy se na demolici klokanů 5:2 podílel čtyřmi góly a připsal si rovněž klasický hattrick. Tím už nasbíral deset zásahů v ročníku, přitom v předchozích dal maximálně čtyři góly. Nyní jich má v nejvyšší soutěži na kontě celkem pětatřicet. Vzhledem k tomu, že v mužstvu zastával především roli tvořivého hráče, není podivné, že gólových přihrávek má ještě o jednu více.

Kde se vzala ta proměna? „Dříve nastupoval víc vzadu, teď ho trenér Martin Svědík posunul na ofenzivního záložníka, což mu svědčí, a nabádá ho, aby střílel,“ povšiml si bývalý brankář David Bičík. „Padá mu tam nyní všechno. Zdobí ho fantastická levačka, dovede si poradit ve všech situacích, veze se na úspěšné vlně,“ popsal jeho luxusní zápas mistr ligy se Slovanem Liberec 2011/2012.

Byl to pro Havlíka velký svátek. Když mu šel po zápase jako první pogratulovat spoluhráč Michal Kohút, těsně před ním pomyslně smekl klobouk. „Čtyři góly v utkání, na to si fakt nevzpomínám,“ nezapíral. „Ani nevím, jestli jsem vůbec někdy tolik gólů dal,“ lovil marně v paměti. „Už při třetím jsem měl trošku slzy v očích, když celý stadion vyvolával moje jméno. Užíval jsem si to,“ neskrýval dojetí.

Vysunutím víc dopředu se však přihodilo, že v probíhajícím ročníku nemá dosti překvapivě ani jednu finální asistenci. Z tvůrce šancí se stal jejich zakončovatel.

Jediný reprezentační start

Jediný reprezentační start si připsal v září 2020, kdy dostal pozvánku na zápas Ligy národů v Olomouci proti Skotsku, který však český výběr prohrál 1:2. Napomohla tomu vydatně nucená karanténa prvního týmu po utkání se Slovenskem.

Byl jedním ze dvanácti debutantů, nastoupil v základní sestavě, v 81. minutě ho vystřídal Antonín Růsek. „Výjimečný fotbalista,“ říká o něm trenér David Holoubek, jenž tento zvláštní tým proti Skotům vedl. „Technicky velmi zdatný, skvělá levačka,“ vypichuje jeho přednosti.

V dalších zápasech – kdy se na lavičku vrátil Jaroslav Šilhavý – už však příležitost nedostal. „Možná mu chybí takový drajv, ostřejší lokty, aby na sebe více upozornil,“ domnívá se Holoubek a jen potvrzuje názory, že Havlík je tichý a hodný kluk.

I proto Holoubka trochu překvapuje, že je po podzimu nejlepším střelcem ligy. „Čekal bych na čele někoho z týmů, které dominují, tedy ze Sparty či Slavie,“ probírá se sestavami bývalý kouč letenského mužstva. Havlíkových deset tref považuje za výborný počin, byť téměř polovinu dosáhl v jediném střetnutí s Bohemians Praha.

Čas na přestup

V létě bude Havlíkovi už devětadvacet, tedy pro tuzemské, či dokonce zahraniční lovce posil věk téměř na pokraji nezájmu. Přesto se o něj začíná strhávat obchodní bitva. „Nejvyšší čas, za pět minut dvanáct,“ připouští jeho hráčský agent David Nehoda. „Přitom kvalitu prokazuje už mnoho let,“ pozastavuje se nad tím, že se o Havlíka bohaté kluby nepřetahovaly.

Marek Havlík

  • Narozen 8. července 1995, Lubná
  • Hráčská kariéra: FK Lubná 1959 (2003-2006), Hanácká Slavia Kroměříž (2006-2013), 1.FC Slovácko (2013-2023).
  • Reprezentace Česka: 2020 (1/0)

I když vysvětlení je po ruce. Tím, že ho slovácký trenér Martin Svědík vysunul více do ofenzivy, rozkryly se i jeho schopnosti střílet góly. „Marek hraje to, co vždycky chtěl, kde se cítí nejlépe,“ vysvětluje Nehoda. „On je kolektivní hráč, nastoupil tam, kde bylo zapotřebí, i na místě levého obránce,“ připomíná agent. „Teď jsou však s ním spojeny i góly, což je vždycky nejvyhledávanější artikl,“ dodává.

Otázka, kam ovšem Havlík zamíří, zůstává nezodpovězena. „Má ve Slovácku smlouvu, je tu i varianta, že ji prodlouží,“ nastiňuje Nehoda možnosti. Zimní přestup považuje za málo pravděpodobný. „Zimní přestávka přesunům moc nepřeje,“ praví z dlouholeté zkušenosti. „Ale není to vyloučeno,“ ponechává vše otevřené. „Ale zatím ze zahraničí žádná konkrétní nabídka na stole neleží,“ prozrazuje.

O ofenzivního záložníka usilují i české kluby. „Přál bych si, aby šel do Slavie,“ netají se Zlámal tím, že je nejen její fanda, ale také by se prodloužila kontinuita, neboť kroměřížský klub, kde Havlík vyrůstal, nese stejný název.

Roli mohou sehrát i regionální vazby. „Majitel Baníku Ostrava, podnikatel Václav Brabec, odsud pochází, z nedaleké Břeště je trenér Pavel Hapal,“ rozkrývá je Zlámal. „To si nemyslím,“ odmítá je ovšem Nehoda. „Rozhodne výše nabídky,“ upřednostňuje obchodní hledisko.

Ale, jak už prohlásil, změna spíš proběhne v létě. A může mít atraktivní podobu. „Nizozemská nebo belgická liga by se Markovi hodně zamlouvaly,“ zvažuje Nehoda.

Reklama

Doporučované