Hlavní obsah

Největší chyba od počátku VAR? Liverpool žádá zvukové důkazy

Foto: Profimedia.cz

Asistent rozhodčího mává ofsajd, který nebyl. Gól Luise Díaze (na snímku) ze 34. minuty zápasu Tottenham–Liverpool neplatil.

Reklama

Debata nad výkony rozhodčích a jejich kolegů u videa v sobotním zápase Tottenham–Liverpool (2:1) neutichá.

Článek

Klub FC Liverpool oficiálně požádal o zveřejnění zvukových nahrávek komunikace mezi rozhodčím a videoasistenty z nejspornějšího momentu sobotního zápasu na hřišti Tottenhamu.

Rozhodčí zde ve 34. minutě prvního poločasu kvůli domnělému ofsajdu neuznali gól, který vstřelil liverpoolský útočník Luis Díaz. Pro vývoj utkání to mohl být důležitý moment, protože hosté hráli v té době už v deseti po vyloučení Jonese. A mohli jít do vedení.

Situaci kontrolovali muži u videa, Darren England a Dan Cook, ale jejich prověrka trvala nezvykle krátce. Během pár vteřin, kdy se na obrazovce ani neobjevil známý grafický prvek, ofsajdová lajna, byla kontrola hotova a zápas pokračoval dál za bezbrankového stavu.

O této chvíli se nyní vášnivě diskutuje jako o největším selhání od zavedení VAR, systému, který měl za úkol především napravovat lidské chyby.

Na „lidskou chybu“ se také odvolává prohlášení orgánu, který v Anglii plní roli komise rozhodčích. Už v neděli vydal prohlášení, z něhož plyne, že selhala obsluha VAR, nikoliv technika.

Anketa

Pomáhá VAR fotbalu?
Ano, zavedení VAR do fotbalu pomohlo
43,5 %
Ne, VAR fotbalu spíše ublížil
56,5 %
Celkem hlasovalo 2397 čtenářů.

Liverpool se s tímto prohlášením nespokojil a jde dál. Chce se dostat k zápisu komunikace mezi sudími a VAR, aby se ukázalo, proč byl v sobotu fatálně poškozen.

Statické obrázky z kamer ze zmíněné chvíle ukazují poměrně přesvědčivě, že Luis Díaz v ofsajdu nebyl a branka měla platit.

Oba aktéři od videa mají zastavenou činnost.

Jamie Carragher, legenda Liverpoolu, pro televizní fotbalovou show na Sky Sports řekl, že VAR se dostal do kritického bodu. „Dokážu si představit, že se Howard Webb (šéf rozhodčích, pozn. red.) a komise cítí teď hrozně, ale mám pocit, jako by to v této zemi došlo až ke krizovému bodu pro celý VAR,“ prohlásil Carragher.

Liverpool v zápase prohrál 2:1 a sobota mohla z pohledu jeho fanoušků vypadat jako dokonalé „spiknutí“. K situaci ze 34. minuty se totiž přidaly další faktory: dvě vyloučení v zápase, navíc vlastní gól Matipa v posledních vteřinách nastavení druhého poločasu. To vše vedlo k tomu, že Tottenham vybojoval všechny body a Liverpool odjel s prázdnou.

Je možné, píše BBC, že sobotní incident vyvolá změnu pravidel při užívání VAR. Hovoří se například o tom, že by hovory mezi rozhodčími a videoasistenty měly být dostupné v reálném čase – měli by je slyšet všichni na stadionu i u televizních obrazovek, tak jak je to běžné například při zápasech v ragby.

Reklama

Doporučované