Hlavní obsah

Přestup nad plán. Jak se rodil Lingrův odchod ze Slavie do Feyenoordu

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Lingr v dresu Feyenoordu Rotterdam v zápase proti Utrechtu.

Reklama

aktualizováno •

Rváček, který se nikdy nesmířil s porážkou. Slavia pustila do Feyenoordu hráče, který má trenéry žádaný charakter.

Článek

Už to vypadalo, že Ondřej Lingr zůstane minimálně podzimní sezonu ve Slavii Praha, jenže přišla nabídka slavného Feyenoordu Rotterdam, která se neodmítá. Výhodná pro hráče i klub. A český reprezentant se těší na Ligu mistrů.

Ve skupině E ho čeká španělské Atlético Madrid, italské Lazio Řím a skotský Celtic Glasgow. Evropští giganti. Koho by střetnutí s takovými pojmy nelákala? Záložník či útočník Ondřej Lingr se na ně může těšit. A navíc rovněž v červeno-bílém sešívaném dresu, nizozemský Feyenoord Rotterdam vyznává stejné barvy i střih jako Slavia.

Jen červená hvězda na srdci bude chybět. Na orgánu, který je u českého legionáře považován za nejdůležitější. Většího bojovníka lze jen těžko najít.

Dětské slzy po porážce

Rváček, který se nikdy nesmířil s porážkou. Taková charakteristika provázela havířovského rodáka od chvíle, kdy vstoupil na fotbalový trávník a navlékl přes hlavu fotbalový dres. „Objevily se i slzičky, každou porážkou těžko prožíval, a nikdy se proto nevzdával. Dokud byla naděje, bojoval,“ prozrazuje na něj Jan Laslop, který ho vedl v karvinských mládežnických družstvech.

A tuhle bojovnou mentalitu přenášel na ostatní. „Uměl spoluhráče strhnout, byl to přirozený vůdce, má to v sobě,“ pokračuje bývalý brankář, který nejvyšší československou soutěž poznal v olomouckém a vítkovickém týmu. „Ač menší a subtilnější postavy, v tomto ohledu všechny převyšoval a přeskakoval jednotlivé věkové ročníky,“ dodává.

Právě tyhle morálně volné vlastnosti brzy dovedly Lingra do státních mládežnických výběrů. „Ozval se mi Václav Černý, otec současného reprezentačního záložníka, který asi před deseti lety vedl výběr do 16 let, jestli nemám v nabídce takový typ,“ vzpomíná Laslop. „Tak jsem mu Ondru doporučil,“ odkrývá svůj podíl, že jeho svěřenec pak procházel všemi výběry až po áčko reprezentace.

A jméno Lingr nemusí proslavovat na fotbalovém poli jen čerstvá posila Feyenoordu Rotterdam. „Jeho mladší bratr, jedenáctiletý Martin, je také velký bojovník,“ upozorňuje Laslop. „A tomu přidává i výborné člení hry a velice solidní techniku,“ nastiňuje trenér karvinské mládeže, že by mladší ze sourozenců mohl být ještě lepší.

V genech se to však neodrazilo. „Jejich otec Radek kluky hodně podporuje, ale nevím, že by někdy hrál fotbal,“ marně loví v paměti Laslop.

Okno pootevřeli Slováci

O Lingrově velkém talentu a určitě o ještě větším fotbalovém srdíčku se vědělo, v létě 2020 učinil další výrazný krok v kariéře a přestoupil do tehdy mistrovské Slavie Praha za uváděnou částku 12 milionů korun. „Znám ho, je to velký bojovník,“ vítal jeho charakter trenér Jindřich Trpišovský.

Po třech letech vydařeného angažmá se posunul znovu – do zahraničí, do slavného nizozemského klubu Feyenoord Rotterdam, vítěze Poháru mistrů evropských zemí z roku 1970. Napřed však provedl osobní přestup – vyvázal se ze závazku s agenturou Sport Invest a uchýlil se ke svému příteli, jehož zná od dětství, bývalému prvoligovému rozhodčímu Radku Matějkovi, jenž působí v agentuře Top 11 Football Agency.

A mělo to význam. Okolo českého záložníka kroužili různí zahraniční lovci, hodně se o jeho služby zajímal řecký Panathinaikos Athény, ale nakonec se upsal Feyenoordu Rotterdam. Slavia by měla i s případnými bonusy vyinkasovat dohromady zhruba pět milionů eur, tedy asi 120 milionů korun. Formálně jde o hostování s následným povinným odkupem.

Na této transakci se podílel rovněž manažer David Zíka ze společnosti Global Sports. Pro nizozemský fotbal je to člověk hodně významný, neboť je registrovaný u místního fotbalového svazu. „Musel jsem splnit některé právní a licenční požadavky, abych podmínky splnil,“ hlásí, co je k takovému certifikátu potřeba.

Využité kontakty této společnosti vedly k zajímavé Lingrově smlouvě, svoji zásluhu však na tom mají i slovenští fotbalisté, kteří v klubu působí. Nejen reprezentační stoper Dávid Hancko, jenž oblékal dres rivalské Sparty Praha, ale především talentovaný sedmnáctiletý útočník Leo Sauer.

Toho do klubu přivedla právě agentura Global Sports. „Udělal česko-slovenskému fotbalu velké jméno, už teď má hodnotu 14 milionů eur a z dorostu, kam původně přišel, přeskočil do A-týmu,“ rozkrývá Sauerův vzestup Zíka. „Vedení klubu se i díky němu zaměřuje na slovenský a zároveň i český fotbal,“ zhodnocuje přínos mladého útočníka.

Nizozemci měřili čtyřikrát

To by samozřejmě samo o sobě nestačilo. „Známé české přísloví dvakrát měř a jednou řež Nizozemci notně posunuli, při získávání posil měří nejméně čtyřikrát,“ odhaluje Zíka jejich důkladnost při prověřování hráčů.

V případě Lingra k tomu měl management Feyenoordu přímo skvělou příležitost. V ročníku 2020/2021 se v Konferenční lize střetl se Slavií celkem čtyřikrát, dva zápasy ze základní skupiny vyzněly celkově pro nizozemský tým (2:1 a 2:2), rovněž čtvrtfinále (3:3 a 3:1). Podstatné pro Lingrův přestup bylo, že nastoupil ve všech vzájemných duelech, z toho dvakrát v základní sestavě. „Mohli si ho tak výborně načíst,“ připomíná Zíka.

Ondřej Lingr

  • Narozen 7. 10. 1998, Havířov
  • Hráčská kariéra: MFK Havířov (2004–2008), MFK Karviná (2008–2016), Baník Ostrava (2016), MFK Karviná (2017–2020), Slavia Praha (2020–2023), Feyenoord Rotterdam / Nizozemsko (2023).
  • Reprezentace Česka: 2022–2023 (8/0)
  • Úspěchy: mistr české ligy 2020/2021, vítěz Českého poháru 2021 a 2023

Trenér Arne Slot mohl vidět českého bojovníka čtyřikrát přímo v akci a zapsal si ho na seznam případných posil. Zná dobře jeho přednosti. „Ve Feyenoordu počítají s Lingrem na místo pod hrotové útočníky, ale také vědí, že umí hrát ze strany,“ probírá Zíka začlenění nové posily do sestavy.

Lavička náhradníků mu moc nehrozí. „Když ho koupili za tak vysokou sumu, trpělivě na něj čekali a vylaďovali detaily smlouvy, tak ho jistě chtějí co nejvíce využít,“ míní Zíka.

A fakta mu dávají za pravdu. Lingr už 3. září v 85. minutě nastoupil za Feyenoord do závěru utkání v Utrechtu a asistencí přispěl k vysoké výhře 5:1.

Nenarušené vztahy se Slavií

O Lingrově charakteru svědčí ovšem i to, že v žádném případě nechtěl odejít za lepším angažmá za všech okolností „na sílu“, měl snahu ponechat si v klubech, kterými prošel, vstřícné vztahy. To platilo i při přestupu do Slavie z Karviné. „Věřím, že se ještě jednou vrátím,“ pronesl v létě 2020.

Totéž se týkalo i Slavie, kde získal mistrovský titul, představil se na kontinentální scéně a pronikl do kádru české reprezentace. Neskrýval, že jeho snem je vyzkoušet si silnou zahraniční soutěž, a došel k názoru, že čas i nadešel.

V létě 2024 by mu ve Slavii končila smlouva, odmítl ji sice prodloužit i za zlepšených podmínek, ale nepřál si, aby pražský klub, který ho přichýlil, na něm prodělal. Za rok by totiž odešel bez náhrady.

Jednání se vlekla, ale nakonec se všechno sešlo. „Ironií je, že na začátku týdne, v němž přestoupil, jsme s ním byli dohodnuti, že podepíše nový kontrakt ve Slavii. Jenže přišel Feyenoord, který se neodmítá. Klub splnil představy naše i hráče. Ondrův odchod byl nad plán,“ okomentoval výhodný obchod pro klub i hráče slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Nizozemské řešení bylo skutečně nejlepší. „Těší se na nové výzvy a přitom se nenarušily jeho vztahy se Slavií,“ zdůrazňuje Zíka.

Reklama

Související témata:
Ondřej Lingr
Feyenoord Rotterdam

Doporučované