Hlavní obsah

Skončí Raúl jako Zidane? Klubové legendy v rolích trenérů

Foto: Mutsu Kawamori, Profimedia.cz

Trenér Realu Madrid Castilla a klubová ikona Raúl González

Reklama

Bývalé hvězdy fotbalových klubů se po konci kariéry stávají jejich trenéry. Barcelonu vede Xavi Hernández, v Chelsea trénoval Frank Lampard. A do budoucna se k nim může přidat legenda Realu Madrid Raúl González.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Raúl v současnosti trénuje rezervu Bílého baletu, Real Madrid Castilla, který hraje španělskou Primera Federación, tedy třetí ligu. Vedení Realu Madrid by však rádo vidělo svou rezervu ve druhé lize – a to se stalo Raúlovým cílem.

V akademii madridského celku začal trénovat v srpnu 2018, kdy převzal tým Cadete B (kategorie U15). Po necelém roce, v červnu 2019, se však přesunul rovnou na lavičku B-týmu dospělých, který převzal po Manolu Díazovi.

Svou první sezonu 2019/2020 v Segunda División B, tehdy ještě ve starém formátu soutěží, začal třemi výhrami, pěti remízami a pěti porážkami, což týmu vyneslo konečné sedmé místo. V další sezoně skončili na druhém místě, což je posunulo do fáze play-off o druhou ligu. Tam se ale Raúlovi svěřenci nedostali přes Ibizu. V sezoně 2021/2022 se totiž španělské soutěže transformovaly do nového systému a v první sezoně nově vzniklé Primera División (od letošní sezony Primera Federación) obsadila Castilla desátou příčku.

V aktuálním ročníku B-tým Realu dlouho vedl svou skupinu třetí ligy, dokonce téměř vyrovnal ligový rekord v sérii bez porážky, který v minulé sezoně stanovil Racing Santander (19 zápasů). V posledním zápase ale prohrál se San Fernandem 2:3, což byla první porážka po 18 zápasech, a v tabulce klesl až na třetí místo.

Raúl González Blanco

  • Jméno: Raúl González Blanco
  • Datum narození: 27. června 1977
  • Místo narození: Madrid, Španělsko
  • Pozice: útočník
  • Kluby: Real Madrid (1994–2010), Schalke 04 (2010–2012), Al Sadd (2012–2014), New York Cosmos (2014–2015)
  • Reprezentační kariéra: Španělsko 102 zápasů, 44 gólů (1996–2006)
  • Trenérská kariéra: Real Madrid U15 (2018–2019), Real Madrid B (2019–nyní)
  • Největší kariérní úspěchy: 3× Liga mistrů UEFA (1998, 2000, 2002), více než 400 gólů
  • Individuální ocenění: Zlatá kopačka, 2× nejlepší střelec Ligy mistrů UEFA (2000, 2001). Nikdy ve své kariéře neobdržel červenou kartu.
  • Přezdívky: El Ángel de Madrid (Anděl z Madridu), Raúl Madridista, El Siete (Sedmička), La Leyenda (Legenda), El Ferrari

Předpokládá se, že by Raúl v létě mohl usilovat o odchod do zahraničí, pokud Castilla nevybojuje postup do druhé ligy nebo mu nebude nabídnuta práce v seniorském týmu.

Jako Zidane

V Realu by to ostatně nebylo nic nového – to když na trenérskou lavičku usedl Zinédine Zidane a dovedl tým ke třem titulům v Lize mistrů (2016, 2017, 2018). Ještě předtím trénoval – hádejte, koho – B-tým Realu.

Když v roce 2021 Zidane odstoupil z funkce, ve hře bylo také Raúlovo jméno. Vedení se však domnívalo, že v té době nebyl na tuto práci připraven. To se však nyní zřejmě změnilo a představitelé klubu věří, že 45letý manažer je připraven trénovat seniorský tým. Raúlovo jméno tedy bude na stole, pokud/až Ancelottiho působení na Santiago Bernabéu skončí.

Bývalý útočník Realu, Schalke nebo New York Cosmos dokonce odmítl nabídku z Premier League. Leeds United po vyhazovu Jesseho Marsche letos v únoru hledal nového trenéra a španělský sportovní ředitel klubu Victor Orta se poohlížel ve své rodné zemi. Podle deníku Diario AS jako jednoho z kandidátů oslovil Raúla – ten se však rozhodl zůstat v Madridu, aby se vyhnul odchodu v nevhodnou dobu.

Do budoucna by se k Raúlovi mohl přidat také jeho někdejší spoluhráč Álvaro Arbeloa, který stejně jako Fernando Torres nebo Roberto Carlos v létě 2022 dokončil kurz na nejvyšší trenérskou licenci UEFA Pro. Arbeloa začal v září 2020 u kategorie Infantil A (U14), hned další sezonu se posunul k týmu Cadete A (U17) a v současnosti vede tým Juvenil A (U19).

Xavi a Lampard už to znají

Raúl by tak mohl následovat nejen Zidana, ale i své někdejší protihráče, Xaviho Hernándeze nebo Franka Lamparda. Xavi svou trenérskou kariéru začal v květnu 2019 v katarském klubu Al Sadd, ve kterém strávil poslední čtyři roky své kariéry (2015–2019). Hned v první sezoně jej dokázal dovést až do semifinále asijské Ligy mistrů.

V listopadu 2021 se ovšem vrátil do klubu, který ho pro fotbal vychoval – Barcelona jej vyplatila z kontraktu a Xavi na lavičce katalánského klubu nahradil Ronalda Koemana. Svého prvního titulu s týmem se dočkal v lednu letošního roku, kdy ve španělském superpoháru porazil odvěkého rivala z Madridu 3:1.

Lampard také nezačal rovnou v klubu, ve kterém strávil většinu své kariéry. V květnu 2018 byl jmenován trenérem Derby County, kde strávil jednu sezonu. Během ní si připsal svůj první úspěch na lavičce, když se mu ve svém dvanáctém zápase v roli manažera povedlo na Old Trafford vyřadit Manchester United z poháru EFL na penalty po remíze 2:2.

Po skončení sezony 2018/2019 byl Lampard silně spojován s uvolněným manažerským místem ve svém bývalém klubu Chelsea. Derby proto udělilo Lampardovi povolení k jednání s šéfy Chelsea o zmíněné pozici a v červenci 2019 se skutečně stal jejím trenérem. Stal se tak prvním Angličanem, který vedl tento tým po více než dvaceti letech.

Spojení Chelsea a Lamparda trvalo až do ledna 2021, kdy výsledky týmu začaly upadat. Po pouhých dvou výhrách z osmi zápasů byl odvolán a na lavičce londýnského klubu ho nahradil Thomas Tuchel. Lampardovým jediným výraznějším úspěchem tak bylo dosažení finále FA Cupu v sezoně 2019/2020, kde podlehl Arsenalu.

I Der Kaiser trénoval…

Stát se trenérem svého bývalého klubu se ve dvacátém století povedlo také Franzi Beckenbauerovi. Ten svou trenérskou kariéru začal na lavičce Západního Německa, které převzal v roce 1984 a o dva roky později s týmem došel do finále MS, kde je zastavila až Maradonova Argentina. Na konci roku 1993 se stal trenérem Bayernu Mnichov, za který odehrál 427 zápasů. V sezoně 1993/1994 s ním získal titul v Bundeslize, načež kariéru manažera přerušil a stal se klubovým prezidentem. Na konci sezony 1995/1996 se však opět na lavičku Bayernu vrátil a vyhrál s ním Pohár UEFA. Ve finále porazil německý tým FC Girondins Bordeaux, který předtím v semifinále vyřadil pražskou Slavii.

Reklama

Doporučované