Hlavní obsah

Sparta, Slavia, fotbal v TV. Deset klíčových momentů nové fotbalové sezony

Foto: Seznam Zprávy

Slavia vyhlásila cíl na sezonu: chce mít co nejvíc zápasů vyprodaných (foto z její přípravy proti Dynamu Drážďany – přišlo 16 800 diváků).

Reklama

O co půjde v letošním fotbalovém ročníku Fortuna ligy? Obhájí Sparta titul, nebo se vrátí na trůn Slavia? A ve které televizi se bude vysílat fotbal?

Článek

V sobotu začíná nový ročník Fortuna ligy, nejvyšší domácí fotbalové soutěže. Tady je v kostce deset důležitých bodů, které se v jejím průběhu stanou.

  • Do Ligy mistrů se po letech budou mít šanci dostat dva české kluby, tedy nejen mistr sezony 2023/24, ale i vicemistr získají právo účasti v předkolech Champions League. Do Evropy po této sezoně vyšle Česko pět zástupců, o jednoho víc než nyní (o páté místo se utká vítěz prostřední skupiny a pátý tým skupiny o titul).
  • Předpokládá se, že ročník 2023/24 bude opět soubojem obhájce Sparty se Slavií o titul. Tyto dva kluby jsou „odskočeny“ ostatním, a to také v práci s fanouškovskou komunitou, na jejich zápasy bude podle prodaných permanentek opět chodit nejvyšší průměrná návštěva (zřejmě nad 15 tisíc diváků). V podcastu Totální sezona například šéf Slavie Jaroslav Tvrdík uvedl, že pro jeho klub je to jedna z priorit sezony (pokusit se co nejčastěji vyprodat Eden).
  • V září se bude v tendru bojovat o vysílací práva na fotbalovou ligu, rozhodne se tedy, ve které televizi uvidíme v příštích letech domácí fotbalovou ligu. Zájem o ligu mají hlavně současný vysílatel O2 TV a Canal+, který v Česku vysílá Premier League. Podobně urputný boj se čeká o práva na livestreamy pro sázkové kanceláře.
  • Začne se ještě intenzivněji bojovat o to, kdo bude titulárním sponzorem fotbalové ligy – tedy zda jím zůstane Fortuna, nebo tuto sázkovou kancelář vystřídá její konkurent Tipsport, či někdo třetí. Fortuna ve čtvrtek uvedla, že zatím neví, jestli se zúčastní výběrového řízení o generální partnerství dvou nejvyšších fotbalových soutěží. Podle generálního ředitele společnosti Davida Vaňka rozhodnou podmínky výběrového řízení, které zatím nebylo vypsáno, a také to, jestli projde navrhovaná změna zákona o hazardních hrách.
  • Jediným zahraničním trenérem (nepočítáme Slováky) zůstává Brian Priske ze Sparty. Nového trenéra má další silný tým ze špičky, Viktoria Plzeň, ale tím se stal osvědčený domácí kouč Miroslav Koubek.
  • Do evropských pohárů nakouknou pražští Bohemians. Už účast v předkole Evropské konferenční ligy proti norskému Bodö/Glimt je pro Klokany velkou událostí, v Evropě nebyli 36 let! První zápasy jsou na programu 27. července, odvety se odehrají 3. srpna.
  • Nový stadion si budou už v druhé sezoně užívat Pardubice, ale k nim se na začátku srpna (anebo kvůli problémům s kolaudací možná později) přidá Hradec Králové. Pod lízátky se s potížemi otevře zbrusu nová fotbalová aréna. Hradečtí tak rozšíří počet klubů, které hrají nejvyšší soutěž na velmi kvalitních stadionech.
  • Mezi elitou uvidíme jediného (ale už známého) nováčka – přímo postupující Karvinou, protože z baráže se do nejvyšší soutěže vrátily Zlín i Pardubice. Jestli se záchranou budou mít starosti opět tyto kluby, nebo se k nim přidá někdo jiný, se uvidí.
  • Do práce se pustí komise rozhodčích pod novým šéfem. Za odstoupivšího Radka Příhodu přichází Libor Kovařík. Pod Příhodovým vedením nastala velká postberbrovská obměna na listině českých sudích a místo řady zkušených rozhodčích začaly dostávat příležitost nové tváře. Ne vždycky dokázali noví sudí uspět.
  • Začne se měnit pravidlo o hostování. Od roku 2025 budou moci kluby poslat na hostování jen šest hráčů, v této startující sezoně nastane překlenovací období, takový mezistav: během této sezony může jeden klub poslat do druhého nejvýše tři hráče (a další tři do jiného atd.).

Reklama

Doporučované