Hlavní obsah

Slávisté v Lize mistrů. Proč loví Benfica Lisabon zrovna ve Vršovicích

Foto: Benfica Lisabon

David Jurásek v dresu Benfiky Lisabon.

Reklama

Jurásek, Bah, předtím Petar Musa. Slavná Benfica Lisabon loví ve Slavii Praha. Propojení obou klubů je fascinující.

Článek

Tři hráči v kádru portugalské fotbalové chlouby Benfiky Lisabon, dvojnásobného vítěze Poháru mistrů evropských zemí 19960/1961 a 1961/1962, kteří prošli Slavií Praha. Je to jenom náhoda?

„Jen se to tak sešlo,“ nevidí v tom nějakou pevnou zákonitost Martin Krob, hráčský agent poslední posily Davida Juráska. „Ale je to ocenění práce slávistického týmu, zejména trenéra Jindřicha Trpišovského,“ uznává bývalý ředitel pražského klubu.

Rovněž portugalská strana nezpochybnitelný fakt, že vedení Benfiky Lisabon dvakrát po sobě sáhlo za vysoké – z určitého pohledu rekordní – odstupné do českého týmu, vnímá jako přinejmenším zvláštní. „Něco na tom je,“ hloubá uznávaný fotbalový publicista Manuel Quieroz, jehož komentáře pro portský list O Jogo jsou hodně vyhledávané.

„Náhoda to asi není,“ přemítá. „Ale jak si to mám vysvětlit? To se neodvažuju,“ ponechává si odstup.

Ale i on souhlasí, že je to velké ocenění pro práci pražského klubu.

Rekordní krajní obránci

Uznávaný portugalský publicista si bere na pomoc čísla, ta nikdo neošidí. „Loni přišel ze Slavie dánský obránce Bah za osm milionů eur, to je rekordní částka, kterou kdy Benfica za pravého obránce vyplatila,“ uvádí Quieroz. „Letos český reprezentant Jurásek stál dokonce 14 milionů eur, což je rekordní suma za levého obránce,“ přihazuje další drahý nákup ze Slavie Praha.

Slávistické posily tak orámují krajní strany obrany, v systému se čtyřmi zadáky na místě stoperů budou mít vedle sebe skutečné veličiny. V poslední ligové přípravě proti švýcarskému FC Basel (4:1, jednou se nádhernou střelou levačkou trefil i Jurásek) pozici jednoho stopera zaujal snad největší defenzivní portugalský talent, teprve devatenáctiletý António Silva, odchovanec klubu, jehož cena je podle odborného webu transfermarkt.com 45 milionů eur, asi 1,9 miliardy korun).

Vedle něj se představil brazilský legionář Morato, člen reprezentačního výběru do 21 let, jenž přišel v roce 2019 z klubu FC São Paulo za šest milionů eur (asi 144 milionů korun), ale nyní má hodnotu 13 milionů eur (cca 312 milionů korun).

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Největší hvězdou obranné vozby je však argentinský mistr světa z loňského šampionátu v Kataru kapitán týmu Nicolás Otamendi, jenž přišel v prosinci 2020 z anglického Manchesteru City za 15 milionů eur (asi 360 milionů korun). Jeho hodnota vzhledem k věku pětatřicetiletého veterána na přestupním trhu už klesá, ale o jeho kvalitách a vůdčích schopnostech nikdo nepochybuje.

Mezi takovou vybranou společnost se slávističtí zadáci dostali. A jejich cena náležitě naskakuje.

Bah podle portálu transfermarkt.com už má přestupní částku 14 milionů eur (asi 336 milionů korun), Juráskova smlouva obsahuje výstupní klauzuli, tedy sumu, při jejímž poskytnutí může jiný klub jednat o přestupu, ve výši 80 milionů eur (skoro dvě miliardy korun). „Pro mě jsou to neskutečné cifry,“ komentuje částku sám Jurásek. „Vypovídá to o tom, že Benfica ve mně důvěru má a bude chtít se mnou pracovat,“ uvědomuje si.

Ocenění práce

Portugalský klenot Benfica Lisabon jde do Ligy mistrů s krajními obránci, kteří přišli ze Slavie Praha. „Benfica je gigant, patřící mezi evropský vrchol, který si může vybírat posily po celém světě,“ připomíná Krob její pozici na 17. příčce klubového koeficientu úspěšnosti UEFA.

Jako Juráskův zástupce stál u přestupu českého hráče hodně blízko. „Po skončení smlouvy odešel španělský obránce Álex Grimaldo do německého Bayeru Leverkusen, hledala se náhradu a je velká pocta, že (Benfica) sáhla po Juráskovi,“ popisuje situaci. „I když levonohých fotbalistů je pořád málo,“ připouští, jakou má jeho klient výhodu.

Lisabonský klub ji našel ve slávistickém kádru. „Je to určitě ocenění dobré práce,“ uznává Krob. Stejného názoru je i Milan Martinović, chorvatský hráčský agent, který už léta působí v českém fotbale a zastupuje krajana útočníka Musu. „Prokazuje se, že Slavie umí připravit hráče na nejnáročnější požadavky velkých evropských klubů po stránce technické, taktické i kondiční,“ vypočítává.

Pro Juráska je rovněž příjemné, že se má v novém prostředí o koho opřít. I když ho největší hvězdy, argentinští mistři světa Otamendi a Ángel Di María, mile přivítaly, přece jen je pro adaptaci příznivější, když se setká s bývalým spoluhráčem. „Alex Bah si mě po příchodu do Benfiky hned druhý den ráno vyzvedl a vzal na snídani,“ hlásí Jurásek z nového angažmá.

A může i přepnout do češtiny. „Petar působil v české lize čtyři roky a znalost češtiny si ponechal,“ odkrývá Martinović, že Jurásek v případě potřeby může využít i jeho jazykových schopností. „Oba mi pomáhají nejvíc,“ pochvaluje si český legionář.

Silná pozice trenéra

Pro slávistické posily je z fotbalového pohledu nesmírně důležité, že si je vybral německý trenér Roger Schmidt, který převzal klub z hlavního města Portugalska loni po příchodu z nizozemského PSV Eindhoven. A po čtyřech letech marného bažení přivedl tým k mistrovskému titulu, už 38. v pořadí (rekord), když předskočil věčné rivaly Sporting Lisabon a FC Porto.

Hráči Benfiky Lisabon se slávistickou minulostí

  • David JURÁSEK, 22 let, levý obránce

Příchod: červenec 2023

Cena: 14 milionů eur (asi 336 milionů korun)

  • Alexander BAH – Dánsko, 25 let, pravý obránce

Příchod: červenec 2022

Cena: 8 milionů eur (asi 192 milionů korun)

  • Petar MUSA – Chorvatsko , 25 let, útočník

Příchod: květen 2022 (z Boavisty Porto)

Cena: 4,5 milionu eur (asi 108 milionů korun)

  • Karel Poborský – útočník

1998–2000 (112 zápasů, 17 gólů)

To se samozřejmě cení. „Schmidt má nyní v klubu velice silnou pozici,“ zdůrazňuje Martinović. „On má při přestupech rozhodující slovo,“ připojuje se novinář Quieroz. „Vždycky je pro nového hráče dobré, když o něj projeví zájem trenér,“ přitakává Krob.

Navíc má kouč k sobě velice zdatné spolupracovníky i nadřízené, prezidentem klub je portugalská legenda Rui Costa, dlouholetý reprezentant země, držitel stříbrné medaile z mistrovství Evropy 2004 a bronzové z Eura 2000. S italským AC Milan vyhrál dvakrát Ligu mistrů. I nejvyšší představitel klubu přivítal vřele českou posilu.

Přitom nešlo jen o zdvořilostní akt, i on věří, že ze Slavie dorazil velice zajímavý fotbalista, který posune mužstvo zase o kousek dál při dobývaní výkonnostních cílů. Jako loni dánský obránce Alexander Bah.

A jak prokazuje útočník Musa, jenž v uplynulém ročníku vstřelil sedm ligových gólů a pronikl do chorvatské reprezentace, bronzového týmu z mistrovství světa 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované