Hlavní obsah

Extrémní talent příliš spěchal. Ligu hrál už v 15, teď musí končit

Foto: Profimedia.cz

Dominik Mašek v dresu Mladé Boleslavi.

Reklama

Byl pokládán za největší talent českého fotbalu. Dominika Maška však neustále omezovaly zdravotní potíže, především opakované operace obou kolen. Až mu dokonce fotbal sebraly úplně. S aktivní kariérou skončil ve 28 letech.

Článek

K osmadvacátým narozeninám si sám nadělil dárek, o který by za těchto okolností nikdo nestál: konec kariéry.

Dominik Mašek snil o velkých triumfech a poctách v nejslavnějších světových klubech – a měl k tomu i náležité předpoklady. Teď oznámil, že končí.

„Bohužel, kariéra se nachýlila ke konci, zdravotní komplikace jsou veliké, neumožňovaly mi být v každodenním fotbalovém procesu na sto procent tak, jak bych chtěl,“ vzkázal Dominik Mašek fanouškům při videorozhovoru na klubovém webu FK Příbram. „Zdraví mě zastavilo a v tento moment s profesionální kariérou končím. Jestli to je definitivní, netuším, ale v tento moment končím,“ rozloučil se.

Velký talent, který zdědil z velké části po otci Jaroslavu, rovněž ligovém fotbalistovi, nenaplnil. „Obrovská škoda, protože jeho fotbalové schopnosti byly skutečně výjimečné,“ povzdechne si trenér František Kopač.

Ví, o čem mluví. Svému někdejšímu svěřenci dal první ligovou příležitost.

První ligový start

Hrálo se poslední kolo ročníku 2010/2011, Marila Příbram, jak se jmenoval tehdy středočeský klub, jela na půdu Baníku Ostrava. Oba týmy neprožívaly slunečné časy, ale už byly zachráněny – sestupovalo Brno a Ústí nad Labem.

Hosté poněkud překvapivě vedli 2:0 a v 83. minutě došlo k historické události. Střelce prvního gólu Zdeňka Koukala vystřídal věkově ještě mladší dorostenec – odchovanec klubu Dominik Mašek. Bylo mu 15 let a 322 dnů a stanovil rekord v celé historii nejvyšší soutěže, který nebyl překonán a těžko se to někomu podaří.

Nešlo však o cílenou atrakci, účelový zápis do kroniky. „Dominika jsem znal od žáčků – znal jsem i jeho tátu – a věřil jsem v jeho schopnosti, “ obhajuje své rozhodnutí trenér Kopač. „Vzali jsme ho do mužstva, připravoval se s námi, věděl jsem, že už v tomto věku na ligu má,“ zdůrazňuje. „Vůbec jsem se o něj nebál,“ prohlašuje.

Uvědomoval si, jaké se v patnáctiletém klukovi skrývají fotbalové schopnosti. „Byl to obrovský talent,“ opakuje Kopač.

Statistika mu dávala za pravdu: Mašek v ročníku 2010/2011 ve 14 zápasech za mladší dorost vstřelil 22 branek, za starší A a B dorost startoval desetkrát a dal 11 branek. A debutoval v nejvyšší české soutěži.

Hodně náročná Bundesliga

Na podzim 2011 Mašek ještě stále střídal dorostenecké soutěže s dospělými, v první české lize si připsal další tři starty. V lednu 2012 přestoupil do slavného německého klubu Hamburger SV, kde cítil větší možnosti k rozvoji.

Slavnou Bundesligu neokusil, začal mít potíže s koleny, přišly i operace. „Já vím, že soudit něco po letech je jednoduché, ale podle mého se mělo ještě počkat,“ říká na toto téma trenér Kopač. „Dominik spíš potřeboval se mezi dospělými oťukat, nabrat zkušenosti, vyspět, pochopit, co fotbal mužů obnáší,“ probírá. „Technické schopnosti měl, ale tělo ještě nebylo na takovou zátěž připraveno,“ domnívá se.

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Nejlepší volbou nebyl asi ani německý fotbal. „Je hodně silový, tam se to mydlí od podlahy, důraz jde až za hranice, pro Dominika to nebylo to nejlepší,“ rozebírá Kopač.

Není v tomto názoru sám. „Mělo se počkat,“ přidává se Miroslav Koubek, současný trenér Viktorie Plzeň, který však v české soutěži vedl mnoho týmů. „Německé pojetí je dost agresivní, nikoho nešetří a hráči jsou tak navyklí od útlého mládí,“ upozorňuje. „A Dominik byl subtilní postavy, byl hodně ohrožený,“ podotýká.

Povzbuzení mezi Klokany

I on dobře ví, o čem mluví. Maška vedl v době, kdy se příbramský odchovanec vrátil do českého fotbalu a v létě 2016 posílil Bohemians Praha, které tehdy vedl trenér Koubek. „Přišel z nějakého nevýrazného nizozemského klubu (SC Cambuur Leeuwarden, pozn. red.), já však věděl, o koho jde, znal jsem i jeho tátu,“ nekupoval zajíce v pytli.

Ani co se týče zdravotního stavu. „Jeho agent David Nehoda mě utvrzoval, že je v pořádku, zdravý, má natrénováno, pro ligu je připravený,“ vzpomíná Koubek, že si posilu ze zahraničí prověřil. „A skutečně tomu tak bylo, byl připravený a splnil očekávání,“ přitakává.

Maškovy schopnosti využil. „Dominik není úplně rychlý, ale šikovný, mrštný, všude proklouzl a umí s balonem, který má přilepený u nohy, “ vypočítává Koubek jeho přednosti. „Taková lasička,“ nachází vhodný příměr.

Postavil k němu vhodné typy. „Vedle něj Hubínek a Jirásek, na stranách Havel, Dostál nebo Luts, před ním Martin Hašek mladší a na hrotu bijec Honza Holenda,“ představuje tehdejší osu týmu. „Vycházelo to, hráli jsme účelný, ale i líbivý fotbal, Dominik měl na tom velkou zásluhu,“ dokládá, jak Mašek mezi Klokany pookřál.

Dominik Mašek

  • Narozen 10. 7. 1995, Příbram
  • Hráčská kariéra: FK Příbram (2002–2012), Hamburger SV / Německo (2012–2015), SC Cambuur / Nizozemsko (2015–2016), Bohemians Praha (2016–2019), FK Mladá Boleslav (2019), Trinity Zlín (2019), FK Mladá Boleslav (2020–2022), FK Jablonec nad Nisou (2022)
  • Úspěchy: vítězství v anketě Talent roku 2011 a 2012, nejmladší ligový hráč v historii, první start v nejvyšší soutěži si připsal ve věku 15 let a 322 dnů
  • Trenérská kariéra: FK Příbram – B-tým (2023)

Dočkal se i prvního ligového gólu – v srpnu 2016 do sítě Jablonce. V dresu Bohemians skóroval desetkrát. „Střelec nebyl, spíš uměl šanci připravit a rozleptat obranu soupeře,“ poukazuje Koubek.

Za jeho působení Mašek zdravotní potíže neměl, ale předzvěsti nebyly optimistické. “ Bál jsem se o něj,“ přiznává Koubek. „Byl takový křehký, zranitelný. Tušil jsem, že jestli ještě nastanou nějaké potíže s koleny, může to mít pro jeho fotbalovou kariéru osudné následky,“ předpovídal.

Dál to už nešlo

Rád by býval špatným prorokem, ale situaci odhadl přesně. Mašek se odchodem do Mladé Boleslavi posunul do klubu s vyššími ambicemi, ale přišly zdravotní potíže a jeho kariéra uvadala. V Jablonci, kam přišel loni, si už ani za první tým nezahrál, připsal si jen jedno střetnutí v českém poháru.

A nebylo divu, že o hráče laborujícího se zraněními klub nestál. Než aby se trápil a klepal někde na dveře v naději, že ho vezmou do kádru a dají mu smlouvu, raději martyrium ukončil. A přesunul se na trenérskou lavičku, společně s dalším příbramským odchovancem útočníkem Tomášem Wagnerem a Karlem Krejčím mladším, synem známého trenéra, převzal příbramský B-tým.

Novou práci bere jako výzvu. „Některé kluky dobře znám a věřím, že si poradím,“ těší se. „Kádr doplníme o kluky z áčka, budeme vytahovat z mládežnických týmů,“ už plánuje, jak tým postaví. „Věřím, že ve spolupráci s Tomášem i Karlem bude spolupráce fungovat a bude pro kluky i pro trenéry prospěšná. Chceme všichni dobře pracovat,“ hlásí na klubovém webu.

Sportovní kariéra je však už minulostí. „Je mi z toho smutno,“ nezastírá jeho první ligový kouč František Kopač. „Dominik je nyní ve věku, kdy měl rozdávat radost, být osobností týmu, předávat zkušenosti mladým,“ pokrčí jenom rameny nad krutým osudem.

„Byl to obrovský talent!“

Reklama

Související témata:

Doporučované